Gelijke rechten 14 maart 2024 Lees meer over

Fel protest tegen sponsoring door Booking.com van Pride Amsterdam

‘Pride, breek met Booking!’ Onder die noemer wordt actie gevoerd tegen de sponsoring van Pride Amsterdam door Booking.com. Dat bedrijf dient eerst zijn activiteiten in bezet Palestijns gebied te staken.

Activisten van XR Social Justice hangen hun spandoeken over die van Pride-hoofdsponsor Booking.com tijdens de Canal Parade in augustus 2023. © Extinction Rebellion Nederland

Die activiteiten bestaan uit het aanbieden van accommodaties van Israëlische kolonisten in bezet Palestijns gebied aan internationale toeristen. De nederzettingen waarin de accommodaties zich bevinden zijn illegaal – de Israëlische kolonisering geldt onder internationaal recht als een oorlogsmisdaad – en maken inbreuk op de rechten van de lokale Palestijnse bevolking. Booking staat om die reden op een zwarte VN-lijst, maar houdt zich doof voor de jarenlange oproepen om zijn activiteiten te staken. Om die reden breiden de protesten zich in rap tempo uit.

Pride Amsterdam

Binnen die context wordt nu het bestuur van Pride Amsterdam 2024 aangesproken op de sponsoring van het evenement door Booking. Een collectief van tot dusver vijftig organisaties, waaronder The Rights Forum, en 750 individuele ondertekenaars roept het bestuur per brief op de samenwerking met Booking te heroverwegen totdat het bedrijf zijn activiteiten in de illegale nederzettingen staakt:

Het basisprincipe ‘dat eenieder mag zijn wie hij/zij is’ is afwezig voor de Palestijnen in de Westbank. Een bedrijf dat moedwillig gestolen huizen of grond van verdreven mensen adverteert, ervan profiteert en zo politiek legitimeert kan zich niet scharen onder de kleuren van de regenboog.

Booking promoot bezetting

De actie heeft veel aandacht gekregen op Instagram, met prominente aanjagers als Tofik Dibi, Maurits de Bruijn en (oud-)Pride-ambassadeurs als Jason Bhugwandass en Haroon Ali. Ook het COC ondersteunt de actie inmiddels. Het Amsterdamse AT5 meldt dat het bestuur van Pride Amsterdam de brief zeer serieus neemt, en met een reactie zal komen. Ook Booking.com komt in het artikel aan het woord:

Daarom staan wij alle accommodatieaanbieders wereldwijd toe om een accommodatie op ons platform aan te bieden, zolang zij voldoen aan de toepasselijke lokale wetgeving.

Dat is precies het probleem. De ‘toepasselijke lokale wetgeving’ waar Booking gehoor aan geeft is namelijk die van de Israëlische bezetter. Op basis daarvan voert Israël op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem een genadeloze campagne van etnische zuivering door. Intussen hebben circa 750 duizend Israëlische kolonisten zich illegaal in bezet gebied gevestigd. Door hun huizen als ‘vakantiewoningen’ aan te bieden faciliteert Booking die misdaad.

Voorkomen moet worden dat Booking goede sier kan blijven maken met zijn sponsoring.

Op grond hiervan dient het bestuur van Pride Amsterdam radicaal met Booking te breken. Voorkomen moet worden dat het bedrijf goede sier kan blijven maken met zijn sponsoring, als dekmantel voor zijn bijdrage aan de verdrijving en onderdrukking van de Palestijnen.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy