The Rights Forum aan Booking.com: stop steun aan Israëls illegale kolonies

Booking.com dient te stoppen met het promoten van de Israëlische kolonies in bezet Palestijns en Syrisch gebied. Vier organisaties hebben het bedrijf daar per brief toe opgeroepen.

Overzicht van toeristische accommodaties in de illegale Israëlische kolonie Kfar Adumim, aangeboden via Booking.com. Voor de uitbreiding van Kfar Adumim dreigt het Palestijnse dorp Khan al-Ahmar van de kaart te worden geveegd. Booking.com promoot de kolonie vanwege zijn ‘scenery, nature and ancient landmarks’.

Begin december stuurde The Rights Forum met drie andere organisaties een brief aan Booking.com. Daarin roepen die het bedrijf op te stoppen met het aanbieden van accommodaties in de illegale Israëlische kolonies (‘nederzettingen’) op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever, in Oost-Jeruzalem, en op de Hoogvlakte van Jawlan (Golan). Tot dusver heeft Booking.com niet op de brief gereageerd.

Illegale praktijken

Via Booking.com, dat zijn hoofdkantoor heeft in Amsterdam, kunnen toeristen hotelkamers of appartementen huren in die Israëlische kolonies. In de brief wijzen The Rights Forum, de Palestijnse mensenrechtenorganisatie Al Haq, Een Ander Joods Geluid (EAJG) en Article 1 Collective erop dat de kolonies illegaal zijn onder internationaal recht, en dat de bouw ervan krachtens het Statuut van Rome wordt beoordeeld als een oorlogsmisdaad.

De Verenigde Naties (VN) hebben de Israëlische kolonisering in talloze resoluties en uitspraken veroordeeld, en volharden in de waarschuwing dat de kolonies een obstakel vormen voor vrede tussen Israël en Palestina. Bedrijven worden door de VN opgeroepen om afstand te houden van de kolonisering.

Door toch zaken te doen met de Israëlische kolonies draagt Booking.com bij aan de normalisering en groei van een – naar alle relevante maatstaven – illegale praktijk. Daarnaast verspreidt het bedrijf valse informatie over de locaties van hotels en appartementen. Zo situeert Booking.com de illegale kolonies in ‘Israël’. Daarmee worden toeristen misleid: in werkelijkheid liggen de accommodaties in bezet Palestina.

Overnachten op gestolen land

Eind november publiceerde Human Rights Watch het rapport ‘Bed and Breakfast on Stolen Land’. Daarin wordt gesteld dat bedrijven verantwoordelijkheden hebben in het licht van het internationaal recht en de Geneefse Conventies. Human Rights Watch concludeert dat bedrijven als Airbnb en Booking.com het internationaal recht schenden.

Daarnaast dragen beide bedrijven bij aan een praktijk van discriminatie. Palestijnen zijn namelijk niet welkom in de door Israëlische kolonisten aangeboden accommodaties – ook al liggen die op Palestijns land. Oorzaak is het door Israël in bezet gebied ingevoerde militair recht. Dat verbiedt Israëlische kolonisten om kamers aan Palestijnen te verhuren. Booking.com faciliteert deze bizarre discriminatie.

Airbnb wijst de weg

In november liet Airbnb weten te stoppen met het aanbieden van accommodaties in Israëlische kolonies op de Palestijnse Westoever; het bedrijf is bezig het aanbod van zijn website te verwijderen. Nu is Booking.com aan zet, in de wetenschap dat zijn huidige beleid maatschappelijk niet langer aanvaardbaar is.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy