Negenentwintig Nederlandse organisaties spreken in krachtige termen hun bezorgdheid uit over de beslissing van de Nederlandse regering om de samenwerking met de Palestijnse organisatie Union of Agricultural Work Committees (UAWC) voortijdig te beëindigen en de financiering in te trekken.
Op 5 januari 2022 hebben de ministers van Buitenlandse Zaken en voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking met de Kamer de appreciatie gedeeld van het externe onderzoek naar de Palestijnse organisatie UAWC. UAWC verricht sedert vele jaren belangrijk werk ten behoeve van boeren en vissers in de bezette Palestijnse gebieden en heeft al sinds 2007 een samenwerkingsverband met Nederland.
Uit dit onderzoek is niet gebleken dat, zoals de aantijgingen luidden, UAWC banden onderhield met de Popular Front for the Liberation of Palestine (PFLP). Uit de brief van de ministers blijkt verder dat:
Het kabinet oordeelt dat op basis van dit onderzoek niet geconcludeerd kan worden dat er organisatorische banden zijn tussen UAWC en PFLP. Wel zou er sprake zijn van individuele banden van UAWC medewerkers met PFLP. [1] Het kabinet rekent UAWC dit zwaar aan en heeft om die reden de samenwerking stopgezet. In dezelfde brief wordt tevens gemeld dat de Israëlische regering informatie aan Nederland heeft verstrekt over het plaatsen van de zes Palestijnse ngo’s op de terrorismelijst. Nederland is deze informatie nog aan het beoordelen, maar er is inmiddels al sprake van een verscherpte due dilligence-verplichting bij het beoordelen van projectaanvragen.
De ondertekende organisaties betreuren het besluit van de Nederlandse regering om de samenwerking met UAWC stop te zetten. Allereerst is de beslissing genomen op basis van een twijfelachtige onderbouwing en heeft het onderzoek duidelijk aangetoond dat er geen sprake was van financiële of organisatorische banden tussen UAWC en de PFLP. De beslissing is gebaseerd op het feit dat medewerkers van UAWC banden zouden hebben met de PFLP. Dit gaat echter in tegen Europees beleid: in maart 2020 verwittigde de EU het Palestijnse NGO-netwerk dat geen enkele maatschappelijke organisatie enig natuurlijk persoon mag discrimineren op basis van politieke affiniteit. Bovendien is de vraag of van maatschappelijke organisaties gevraagd mag worden of (en in hoeverre) zij de politieke affiniteit en banden met andere organisaties controleren. De beslissing gaat (ook daarom) in tegen de vrijheid van vergadering, vrijheid van meningsuiting en het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer.
Daarnaast is deze beslissing, mede door het moment waarop die genomen is, door de Israëlische regering, de Israëlische media en door de internationale gemeenschap geïnterpreteerd als het gevolg geven van Nederland aan de eerdere beslissing van Israël om de zes Palestijnse organisaties (waaronder UAWC) op de terrorismelijst te plaatsen. Hiermee creëert Nederland een gevaarlijk precedent en draagt het bij aan mogelijk onherstelbare schade aan het Palestijnse maatschappelijk middenveld.
Voor het reeds in oktober genomen, hoogst omstreden Israëlische besluit om de zes organisaties tot terroristische organisaties te verklaren heeft Israël tot op heden geen onderbouwing kunnen aanleveren. [2]
Inmiddels is het voor veel Nederlandse en Europese partnerorganisaties van deze zes Palestijnse ngo’s moeilijk of onmogelijk om contractueel de gecommitteerde financiële middelen over te maken. Er is dus al sprake van de facto uitvoering van de beslissing van Israël.
De ondergetekende organisaties roepen de Nederlandse regering nogmaals met klem op om niet bij te dragen aan de uitholling van het Palestijnse maatschappelijke middenveld en om:
[1] https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/brieven_regering/detail?id=2022Z00093&did=2022D00176
[2] https://www.972mag.com/israel-document-palestinian-ngos/
The Rights Forum
ELSC
PAX
SOMO
Cordaid
Hivos
Action Aid
Both ENDS
WO=MEN
Women’s Initiatives Network
Platform Vrouwen voor Duurzame Vrede
Human Security Collective
Transnational Institute
Friends of the Earth International
Kairos Sabeel
PalestineLink
Diensten en Onderzoek Centrum Palestina (docP)
gate48
Een Ander Joods Geluid (EAJG)
Kifaia
Plant een Olijfboom
Palestina Komitee
Stichting Humanistisch Vredesberaad
Stichting VD AMOK
Stichting Vrij Oost Timor
Vredesbeweging Pais
Haags Vredesplatform
STAD
VOND