Israël-Palestina in het kort – 5 juli 2021

Met onder andere: grootste aantal Palestijnse kinderen gedood sinds 2014, Noors pensioenfonds desinvesteert in bedrijven met banden met nederzettingen, en Palestijnse Autoriteit arresteert advocaten na dood Nizar Banat.

Een foto van Nizar Banat bij een demonstratie tegen de Palestijnse Autoriteit in Ramallah. © Amnesty

Grootste aantal Palestijnse kinderen gedood sinds 2014

VN-organisatie OCHA, die verantwoordelijk is voor de coördinatie van humanitaire zaken in de bezette Palestijnse gebieden, publiceerde op 1 juli zijn tweewekelijkse rapport. In de periode tussen 15 en 28 juni kwamen drie Palestijnen om het leven. Eén van hen was de zestienjarige Ahmed Shamsa. Hij overleed op 17 juni nadat hij een dag eerder door een Israëlische soldaat in zijn hoofd was geschoten bij een protest tegen de nieuwe Israëlische kolonie Evyatar. Tussen 15 en 28 juni raakten daarnaast meer dan duizend Palestijnen gewond, onder wie 238 kinderen.

In 2021 zijn tot nu toe 294 Palestijnen gedood door het Israëlische leger. Bijna een derde van de dodelijke slachtoffers, 88 in totaal, waren kinderen. De meeste van hen kwamen om tijdens de Israëlische raketbeschietingen op Gaza in mei. Sinds 2014, toen Israël onder de naam ‘Operation Protective Edge’ een groot offensief op Gaza uitvoerde, kwamen er in een jaar niet zoveel kinderen om het leven als gevolg van Israëlische geweld. Volgens Defense for Children International – Palestine zijn er sinds het begin van deze eeuw 2194 Palestijnse kinderen gedood door Israël.

Ondanks de schokkende cijfers neemt Nederland nog altijd geen concrete maatregelen om Israël verantwoordelijk te houden voor het doden van onschuldige kinderen. De stilte van de Nederlandse regering lijkt in grote mate op de Nederlandse reactie op de Grote Mars van Terugkeer. Alleen al tussen maart 2018 en het einde van dat jaar schoten Israëlische soldaten 189 Palestijnse demonstranten bij het grenshek met Gaza dood. Een door de VN-Mensenrechtenraad aangestelde onafhankelijke commissie concludeerde in 2019 dat slechts twee van de in die periode doodgeschoten Palestijnen een bedreiging vormden voor Israëlische militairen.

Intern Israëlisch onderzoek naar de vele Palestijnse doden leidde slechts tot één veroordeling: in oktober 2019 kreeg een scherpschutter een disciplinaire werkstraf van een maand opgelegd. Niet omdat hij de 14-jarige Palestijn Uthman Rami Hillis, die geen bedreiging voor Israëlische troepen vormde, had doodgeschoten maar omdat hij het bevel om te schieten niet had afgewacht. Desondanks heeft minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD) altijd geweigerd het buitensporige Israëlische geweld tegen de demonstranten in Gaza te veroordelen. In plaats daarvan riep hij in mei 2018 op tot een ‘onafhankelijk, onpartijdig, prompt en gedegen’ onderzoek van Israël. Hij voegde daar aan toe dat hij na de zomer van 2018 een rapport van Israël verwachtte. Ruim drie jaar later is dat rapport er nog steeds niet, en blijven ook Nederlandse sancties nog altijd uit. Hier ligt dus nog een schone taak voor Sigrid Kaag die Stef Blok inmiddels als minister van Buitenlandse Zaken is opgevolgd.

Israëlische leger doodt Palestijn die wordt aangevallen door kolonisten

Een 21-jarige Palestijnse man, Mohammed Hassan, is zaterdag 3 juli  door Israëlische soldaten neergeschoten terwijl hij zich probeerde te verdedigen tegen een aanval van Israëlische kolonisten. Hassan was met een groep bouwvakkers aan het werk aan zijn nieuwe huis in het dorp Qusra op de Westelijke Jordaanoever, toen tientallen kolonisten in de velden om het huis opdoken. Zij bestookten de groep Palestijnen en het huis met stenen en probeerden in te breken, aldus de oom van Hassan. Een paar minuten nadat de kolonisten aanvielen arriveerde een groep Israëlische soldaten. De soldaten grepen niet in, maar omsingelden het huis en keken toe hoe de kolonisten de Palestijnen met stenen bestookten. Toen Hassan naar het dak ging om te proberen zich met stenen te verdedigen tegen de kolonisten werd hij door de soldaten drie keer in zijn borst geschoten. De Israëlische soldaten weerhielden de familie van Hassan en medische hulpdiensten er vervolgens van om het huis te betreden en Hassan van hulp te voorzien.

Pas toen er een minstens een half uur later een Israëlische ambulance arriveerde droegen de soldaten het lichaam van Hassan naar beneden en werd hij naar het ziekenhuis gebracht. Uren later kreeg de familie bericht dat Hassan aan zijn verwondingen was bezweken. Toen werd bovendien bekend dat het Israëlische leger niet van plan was het lichaam van Hassan aan zijn familie over te dragen. ‘Ze beweren dat Mohammed de kolonisten heeft aangevallen, en daarom houden ze zijn lichaam vast’, aldus de oom van Hassan. ‘Mohammed verdedigde alleen zichzelf en zijn huis, ze hebben hem ervoor vermoord en beschuldigen hem nu van een misdaad. Het is wreed.’ Het is onduidelijk of het lichaam van Mohammed Hassan inmiddels wel aan zijn familie is overgedragen.

Qusra ligt ten zuidwesten van de stad Nablus en wordt omringd door een ring van Israëlische kolonies (‘nederzettingen’), waaronder vier nederzettingen en buitenposten die op het land van Qusra zijn gebouwd. Een van de meest gewelddadige nederzettingen in het gebied is Esh Kodesh, dat in 2000 werd gebouwd als een illegale buitenpost en later werd ‘gelegaliseerd’ door de Israëlische regering. De nederzetting ligt op ongeveer een kilometer afstand van het huis van de familie Hassan. ‘We hebben altijd gehoopt dat dit ons gezin nooit zou overkomen, maar het was altijd een mogelijkheid. Dicht bij de nederzetting wonen is erg gevaarlijk, vooral in de afgelopen 10 jaar, omdat we ze steeds agressiever hebben zien worden’, legt de oom van Hassan uit.

Noors pensioenfonds desinvesteert in bedrijven met banden met nederzettingen

KLP, het grootste pensioenfonds van Noorwegen, heeft vandaag bekendgemaakt dat het niet langer gaat investeren in zestien bedrijven vanwege hun banden met de Israëlische kolonies op de Westelijke Jordaanoever. De bedrijven faciliteren volgens KLP Israëls aanwezigheid op de Westelijke Jordaanoever, en lopen daardoor het risico medeplichtig te zijn aan schendingen van het internationaal recht. Ook is hun handelen in strijd met de ethische richtlijnen van het pensioenfonds. De stap van KLP volgt op een besluit van het Noorse staatsinvesteringsfonds in mei om te desinvesteren in twee bedrijven die betrokken zijn bij constructie en onroerend goed in de Palestijnse gebieden.

De bedrijven die niet langer deel zullen uitmaken van de investeringsportefeuille van KLP zijn Alstom, Motorola, Bezeq, Cellcom Israel, Bank Leumi, Ashtrom, Electra, Paz Oil, Bank Hapoalim, Israel Discount Bank, Mizrahi Tefahot Bank, Delek Group, Energix Renewable Energies, First International Bank of Israel, Partner Communications en het Nederlandse bedrijf Altice. Alle bedrijven staan ook op de VN-lijst van bedrijven die betrokken zijn bij de Israëlische kolonisering van de Palestijnse Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem. De lijst werd samengesteld door de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, en in februari 2020 na jarenlange vertraging gepubliceerd. In maart beschreven wij hoe het Nederlandse pensioenfonds PFZW sinds de publicatie van de VN-lijst zijn investeringen in bedrijven die in de lijst zijn opgenomen juist vergrootte. Ook het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) belegt in bedrijven die op de VN-lijst voorkomen en die KLP juist om die reden heeft afgestoten.

Opnieuw bombardementen op Gaza

Voor de vierde keer sinds het staakt het vuren tussen Israël en Hamas op 21 mei hebben Israëlische gevechtsvliegtuigen afgelopen weekend bombardementen uitgevoerd op Gaza. Op Twitter gaf het Israëlische leger aan dat de bombardementen een reactie waren op ballonnen die in Gaza werden opgelaten met de bedoeling brand te stichten in Israël. Volgens het leger zouden de vliegtuigen een complex hebben geraakt dat door Hamas gebruikt werd voor het ontwikkelen en testen van wapens, en een locatie van waaruit raketten op Israël werden afgevuurd. Palestijnse media rapporteren dat er verschillende doelen in de Gazastrook onder vuur werden genomen, ten zuiden en ten noordoosten van de stad Gaza.

De mensenrechtenorganisatie Euro-Med Monitor publiceerde op 2 juli een rapport over de impact van de Israëlische aanval op Gaza in mei op kinderen in de belegerde kustenclave. De organisatie concludeert op basis van eigen onderzoek dat een maand na de hevige Israëlische beschietingen, negen van de tien kinderen in de Gazastrook lijden aan een vorm van conflict-gerelateerd trauma zoals PTSS. Naast het grote aantal kinderen dat omkwam of gewond raakte, verloren 241 kinderen één of beide ouders als gevolg van de Israëlische bombardementen. Daarnaast verloren 5.400 kinderen hun huis en werden de huizen van nog eens 42.000 kinderen gedeeltelijk beschadigd. Euro-Med Monitor waarschuwt ook dat ongeveer 2.500 zwangere vrouwen die in de komende drie maanden moeten bevallen last kunnen hebben van complicaties bij de bevalling, waarschijnlijk als een direct of indirect gevolg van de Israëlische aanvallen.

Het rapport is gebaseerd op de resultaten van vijf weken veldonderzoek door het team van Euro-Med Monitor. Het volledige rapport is hier te lezen.

Palestijnse Autoriteit arresteert advocaten na dood Nizar Banat

Vorige week berichtten wij over Nizar Banat, een bekende Palestijnse activist en criticus van de Palestijnse Autoriteit (PA), die om het leven kwam nadat hij door de veiligheidsdiensten van de PA was gearresteerd. De grote protesten die als reactie op de dood van Banat in Ramallah en andere steden op de Westelijke Jordaanoever werden georganiseerd zijn door de PA op hardhandige wijze neergeslagen. De PA is inmiddels ook overgegaan tot het arresteren van demonstranten en van de advocaten die hen vertegenwoordigen.

Op zondag werd Muhannad Karajah, een Palestijnse mensenrechtenadvocaat, voor de rechtbank in Ramallah gearresteerd. Karajah was net gearriveerd om de activist Ghassan al-Saadi te verdedigen. Ook zou hij Alaa al-Rimawi vertegenwoordigen, die werd opgepakt om een toespraak die hij hield tijdens de begrafenis van Nizar Banat. Volgens de Palestijnse organisatie Lawyers for Justice werd Karajah door Palestijns veiligheidspersoneel zonder bevelschrift opgepakt en meteen naar de politie gebracht. Op dezelfde plek werden drie activisten gearresteerd die voor de rechtbank protesteerden tegen de detentie van critici van de PA.

Diezelfde dag werd mensenrechtenadvocaat Farid al-Atrash door Israëlische soldaten bij een checkpoint gearresteerd nadat hij had deelgenomen aan een protest tegen de Palestijnse president Mahmoud Abbas in Ramallah. Volgens de Independent Commission for Human Rights (ICHR) werd Al-Atrash na zijn arrestatie naar een ziekenhuis in Israël gebracht, en enkele uren later na zijn ontslag uit het ziekenhuis door de Israëlische autoriteiten ondervraagd. Volgens Issa Amro, een prominente Palestijnse activist en mensenrechtenverdediger, was Al-Atrash de afgelopen weken vooral betrokken bij protesten tegen de PA en in mindere mate tegen de Israëlische bezetting.

Israëlische leger begeleidt kolonisten naar moskee in Hebron

Een groep Israëlische kolonisten heeft onder begeleiding van het Israëlische leger een gewelddadig bezoek gebracht aan een moskee in Halhul, ten noorden van de stad Hebron. De aanwezige Palestijnen werden hardhandig gedwongen de Nabu Yunis-moskee te verlaten zodat de kolonisten de moskee konden betreden. Toen de Palestijnen zich verzetten tegen de bestorming en het leger bestookten met stenen, vuurde het leger met rubber beklede kogels, traangasgranaten en schokgranaten op hen af. Tientallen Palestijnen raakten daarbij gewond.

© 2007 - 2025 The Rights Forum / Privacy Policy