Nieuwsoverzicht 12 maart 2020 Lees meer over

Israël-Palestina in het kort – week 11

Palestijnse jongen doodgeschoten / Kolonistengeweld in Einabus en Hebron / B’Tselem over jurisdictie Internationaal Strafhof / Amerikanen in quarantaine geholpen door Palestijnen / Overwinning Defense for Children Palestine / EBS loopt Gooi- en Vechtstreek mis

Palestijnse jongen doodgeschoten

De vijftienjarige Mohammed Abdel Karim Hamayel is op 11 maart overleden nadat hij door een Israëlische soldaat met scherpe munitie in zijn hoofd werd geschoten. De jongen werd bij de berg Al-Arma, ten zuiden van Nablus, geraakt tijdens een bestorming van het Israëlische leger en overleed in het ziekenhuis. Sinds 28 februari proberen Israëlische kolonisten de in bezet Palestijns gebied gelegen berg in te nemen omdat zij die zien als een belangrijke religieuze plek. Tot nu toe heeft de Palestijnse bevolking zich weten te verzetten met dagelijkse sit-ins bovenop de berg. Bij de bestorming van het Israëlische leger waarbij Hamayel werd gedood, raakten 93 Palestijnen gewond.

Kolonistengeweld

Op 12 maart hebben Israëlische kolonisten vernielingen aangericht in het Palestijnse dorp Einabus, aldus het Palestijnse persbureau WAFA. De kolonisten, die in de beruchte illegale nederzetting Yitzhar wonen, kwamen ’s ochtends vroeg het dorp in en vernielden de ramen van twee huizen. Ook werden de ruiten van de auto van een van de bewoners van Einabus vernield. Een dag eerder raakten een Palestijnse vrouw en jongen gewond bij een aanval van kolonisten in Hebron.

Internationaal Strafhof

De Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem heeft op 12 maart een reactie gepubliceerd op de analyse van de Israëlische officier van justitie waarin hij beargumenteert dat het Internationaal Strafhof geen jurisdictie heeft in de Palestijnse gebieden. B’Tselem weerlegt dit en schrijft in het rapport dat de argumenten van de officier van justitie berusten op opzettelijk onjuist gebruikte citaten, het in de wind slaan van het internationaal recht en een absurde weergave van de werkelijkheid in Israël en Palestina. Volgens het rapport van B’Tselem heeft het Internationaal Strafhof wel jurisdictie in de Palestijnse gebieden.

Coronavirus

Palestijnse inwoners van Beit Jala hebben op 10 maart Amerikaanse toeristen die in quarantaine zitten in hun hotel vanwege het coronavirus voorzien van eten en drinken. Ook werden er liederen en dansen opgevoerd buiten het hotel, om de toeristen een hart onder de riem te steken. Op dit moment zijn er meer dan dertig bevestigde gevallen van besmetting met het coronavirus op de Westelijke Jordaanoever.

Overwinning Defense for Children Palestine

UK Lawyers for Israel (UKLFI) heeft op 9 maart de beschuldiging dat Defense for Children Palestine (DCIP) financiële of materiële steun levert aan terroristische organisaties herroepen. Dat is de uitkomst van een schikking tussen de organisaties die tot stand is gekomen nadat DCIP in juni 2019 naar de rechter stapte wegens smaad. UKLFI had donoren van DCIP benaderd met aantijgingen dat de organisatie sterke connecties had met terroristische organisaties en had gedreigd de donoren bij de autoriteiten aan te geven als zij hun financiële steun aan DCIP niet zouden stopzetten.

Busbedrijf EBS valt in Gooi- en Vechtstreek buiten de boot

Busbedrijf EBS heeft de aanbesteding voor het verzorgen van het openbaar busvervoer in  de Gooi – en Vechtstreek niet gewonnen. EBS is een dochterbedrijf van het Israëlische Egged, dat een netwerk van busdiensten onderhoudt dat de Israëlische kolonies op de bezette Westelijke Jordaanoever onderling en met Israël verbindt. In een dubbelrol van facilitator en profiteur is Egged een essentiële schakel in de voortgaande kolonisering van Palestijns gebied. Egged komt voor op de in februari 2020 gepubliceerde lijst van bedrijven die zakendoen met Israëls illegale nederzettingen in bezet Palestijns gebied. Deze lijst (de zogeheten database) is opgesteld door de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN. Momenteel loopt ook nog een aanbestedingsprocedure in de regio Zaanstreek en Waterland. EBS verzorgt sinds december 2011 het openbaar busvervoer in de regio Waterland.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy