Israël-Palestina in het kort – week 12

Het Israëlische parlement in crisis / Discriminatie tegen Palestijnen / Kolonisten vernielen wijnstokken en olijfbomen / Bouw nederzettingen / Artikel Financieel Dagblad

Het Israëlische parlement in crisis

De eis van een meerderheid in het Israëlische parlement heeft om op 18 een stemming te houden over het aanstellen van een nieuwe Knessetvoorzitter is op verzet van de huidige voorzitter gestuit. De voorzitter, Yuli Edelstein, zelf lid van Likud, heeft nog altijd de controle over de parlementaire procedure in handen en was daarom in staat het parlement tot maandag te schorsen.

De Israëlische president Reuben Rivlin noemde Edelsteins actie een ‘ondermijning van de democratie’ en waarschuwde dat het schorsen van het parlement het vermogen van Israël schaadt om te functioneren in de huidige noodsituatie. Edelstein heeft ook voorkomen dat er werd gestemd over het samenstellen van commissies die toezicht moeten houden op de regering en diens handelen met betrekking tot het coronavirus.

De leider van Likud in de Knesset, Miki Zohar, heeft op 18 maart twee wetsvoorstellen ingediend, om Jordaanvallei en de Hebronvallei te annexeren, en om de doodsstraf in te voeren voor Palestijnen. Zohar heeft aangegeven dat de door hem ingediende wetsvoorstellen bedoeld waren om Benny Gantz, partijleider van Blauw-Wit, en Avigdor Lieberman, partijleider van het extreemrechtse ‘Israël Ons Huis’ ‘in verlegenheid te brengen’. Gantz heeft het mandaat gekregen om als eerste een poging te doen een regering te vormen, en onderzoekt de mogelijkheid om een alliantie aan te gaan met Lieberman en de Palestijnse Joint List, een politieke coalitie van partijen die Palestijnse staatsburgers van Israël vertegenwoordigen.

Discriminatie tegen Palestijnen

Tijdens de eerste twee rondes van de Israëlische verkiezingen in 2019 werd er op sociale media elke 64 seconden opgeroepen tot geweld tegen Palestijnen, blijkt uit het jaarlijkse rapport ‘Index of Racism and Incitement in Israeli Social Media’. Het rapport wordt elk jaar uitgebracht door de organisatie 7amleh – Arab Center for the Advancement of Social Media. In 2019 registreerde 7amleh een toename van 14% in gewelddadige of racistische uitingen tegen Palestijnen en Arabieren op Israëlische sociale media ten opzichte van het jaar daarvoor.

Kolonisten vernielen wijnstokken en olijfbomen

Op 16 maart hebben Israëlische kolonisten ten zuiden van Bethlehem vijftig wijnstokken vernield. Hassan Brejiyah, leider van de Wall and Settlement Resistance Authority in Bethlehem, verklaart dat kolonisten gebruik maken van de quarantainemaatregelen in het gouvernement Bethlehem om ongestoord Palestijns bezit te vernietigen. In de afgelopen drie weken hebben kolonisten meer dan 1200 olijfbomen en wijnstokken vernietigd op de Westelijke Jordaanoever.

Bouw nederzettingen

Sinds het aantreden van de Amerikaanse president Trump is de gemiddelde jaarlijkse bouw van woningen in Israëlische nederzettingen in Palestijns gebied met 25% gestegen, dat blijkt uit cijfers van de Israëlische organisatie Peace Now. Bovendien heeft premier Netanyahu in 2019 plannen voor de bouw van 8.457 nieuwe huizen in de nederzettingen goedgekeurd, waardoor een scherpe piek in de bouw de komende jaren zeer waarschijnlijk is. Er wonen bijna 750.000 Israëliërs in meer dan 200 nederzettingen die door de internationale gemeenschap als illegaal worden gezien.

Artikel Financieel Dagblad

In een artikel getiteld ‘Jodenhaat’, dat op 14 maart in het Financieel Dagblad is verschenen, schrijft auteur Ralf Bodelier dat in landen rondom Israël, op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza de wens om alle joden uit te roeien alomtegenwoordig is. In zijn artikel stelt Bodelier antisemitisme gelijk aan oppositie tegen de staat Israël en schetst hij een bijzonder vertekend beeld van de situatie in Gaza. Bodelier schrijft: ‘In 2004 trok Israël zich volledig uit de Gazastrook terug. Plots lonkte voor de Gazanen de vrijheid.’ Niets is minder waar. In 2007 heeft Israël de Gazastrook onder een volledige blokkade geplaatst waardoor de kustenclave in feite een openluchtgevangenis voor twee miljoen Palestijnen is geworden. De blokkade, drie oorlogen en vele bombardementen, waarbij zo’n 3.500 Palestijnen en 185 Israëliërs om het leven kwamen en meer dan 15.000 Palestijnen gewond raakten, hebben geleid tot een situatie die de VN ‘onleefbaar’ noemde. Binnenkort zal The Rights Forum uitgebreid reageren op het artikel van Bodelier.

Waardeert u ons journalistieke werk? Help ons dat voort te zetten.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy