Israël publiceert zwarte lijst: 20 organisaties niet langer welkom

Twintig organisaties die pleiten voor BDS-maatregelen tegen Israël worden niet langer toegelaten tot het land. Daaronder de joodse organisatie Jewish Voice for Peace.

Oproep van CodePink, een van de organisaties die niet langer in Israël wordt toegelaten, om bij Israël protest aan te tekenen tegen de zwarte lijst.

Afgelopen zondag presenteerde het Israëlische ministerie van Strategische Zaken het resultaat van maanden noeste arbeid: een zwarte lijst met de namen van twintig buitenlandse organisaties die pleiten voor maatregelen in de sfeer van boycots, desinvestering en sancties (‘BDS’) tegen Israël. Actieve leden van deze organisaties, en activisten die ermee verbonden zijn of deel uitmaken van een door een van de organisaties samengestelde delegatie, worden niet langer toegelaten tot Israël.

Kritische joden niet welkom

Het opvallendste gezicht op de lijst is het Amerikaans-joodse ‘Jewish Voice for Peace’. In juni vorig jaar werden drie leden van de organisaties al eens in Washington door de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa verhinderd aan boord te gaan van hun vlucht naar Tel Aviv. Dat gebeurde op last van Israël, dat daarmee een voorschot nam op de nu gepubliceerde lijst. Joden die zich actief verzetten tegen de illegale Israëlische bezetting en kolonisering van de Palestijnse gebieden worden door de ‘joodse staat’ geweerd.

Opvallend is ook de naam van de ‘American Friends Service Committee’, een organisatie van Quakers die in 1947 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg voor haar hulp aan slachtoffers van het Nazi-regime.

De zwarte lijst

Op de lijst staan elf Europese, zes Amerikaanse en drie andere organisaties. Onder die laatste ook het Palestijnse Coördinerend Comité van de BDS-beweging (het BDS National Committee), bestaande uit Palestijnen uit de bezette gebieden, Israël en de Palestijnse diaspora. Nederlandse organisaties ontbreken vooralsnog op de lijst. Dat betekent niet dat leden van deze organisaties zorgeloos op het vliegtuig naar Tel Aviv kunnen stappen. Al jaren worden personen met onwelgevallige politieke opvattingen op individuele basis bij aankomst in Israël direct het land uitgezet. De complete lijst:

Europa

  • France-Palestine Solidarity Association
  • BDS France
  • BDS Italy
  • The European Coordination of Committees and Associations for Palestine
  • Friends of Al-Aqsa
  • Ireland Palestine Solidarity Campaign
  • The Palestine Committee of Norway
  • Palestine Solidarity Association of Sweden
  • Palestine Solidarity Campaign
  • War on Want
  • BDS Kampagne

Verenigde Staten

  • American Friends Service Committee
  • American Muslims for Palestine
  • CodePink
  • Jewish Voice for Peace
  • National Students for Justice in Palestine
  • US Campaign for Palestinian Rights

Overig

  • BDS Chile
  • BDS South Africa
  • BDS National Committee

Oorlog tegen BDS

Het opstellen van de zwarte lijst is een van de vele maatregelen die Israël in zijn zelfverklaarde ‘Oorlog tegen BDS’ treft. In een inventarisatie schetste The Rights Forum twee maanden geleden de contouren van de strijd die Israël en de internationale zogeheten Israël-lobby op alle denkbare podia voert tegen organisaties en burgers die zich actief tegen Israëls onderdrukkings- en bezettingspolitiek verzetten. Het is een strijd die zich in toenemende mate in het duister voltrekt en aan democratische controle onttrekt, en waarin bedreigingen en intimidatie niet worden geschuwd.

In commentaren op de maatregel benadrukken critici als Rebecca Vilkomerson, directeur van Jewish Voice for Peace, en Haaretz-journalist Amira Hass (€) dat de zwarte lijst getuigt van de Israëlische angst voor de potentiële kracht van de BDS-beweging. En tegelijkertijd van de Israëlische bereidheid om de democratische rechtsstaat tot de bodem toe af te breken teneinde te voorkomen dat de Palestijnen dezelfde rechten krijgen als joodse Israëli’s − een aspect van Israëls ‘Boycot de hele wereld’-campagne dat Haaretz in een redactioneel commentaar (€) haarfijn analyseert en ook schrijver David Rothkopf in een commentaar benadrukt. Zij waarschuwen dat de lijst niet alleen buitenlandse vredesactivisten, maar vooral Palestijnen zal treffen; zij zullen met nog meer restricties geconfronteerd worden dan nu al het geval is.

Yousef Munayyer, directeur van de organisatie ‘US Campaign for Palestinian Rights’ die ook op de zwarte lijst staat, slaat eenzelfde toon aan. Met het treffen van steeds meer en hardere strafmaatregelen tegen een steeds breder publiek toont Israël alleen maar aan dat het niet de ‘liberale en democratische’ staat is waarvoor het zich uitgeeft, stelt hij. En net als Rebecca Vilkomerson van Jewish Voice for Peace maakt hij duidelijk dat zijn organisatie zich niet laat intimideren:

When Israel, which aims to portray itself to the world as liberal and democratic, blacklists activists dedicated to nonviolent organizing and dissent, it only further exposes itself as a fraud. It is clear to us how effective building the movement for Palestinian rights around the world has become. […] It’s a de facto statement by the Israeli government that our work is important. We will only redouble our efforts in light of this.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy