De Israëlische bezetting van Palestina leidde afgelopen jaar tot een escalatie van geweld tegen de Palestijnse bevolking. De wereld kijkt toe.
‘Wanneer grijpt de wereld in?’ Die vraag wordt al jaren gesteld met betrekking tot het zogenoemde Israëlisch-Palestijnse conflict, en nu opnieuw. Afgelopen jaar liet een escalatie van Israëlisch geweld tegen de Palestijnse bevolking zien.
In 2018 (periode tot 26 december) werden in de bezette Palestijnse gebieden door Israëlische troepen 295 Palestijnen gedood, onder wie 57 kinderen. Daarnaast raakten 29 duizend Palestijnen gewond, onder wie zevenduizend kinderen.
Het aantal doden is het hoogste sinds de 51 dagen durende Israëlische aanval op Gaza in de zomer van 2014. Het aantal gewonden is het hoogste sinds de Verenigde Naties dat sinds 2005 documenteert, en komt neer op een gemiddelde van tachtig gewonden per dag, onder wie 19 kinderen.
De meeste doden en gewonden vielen in Gaza, als gevolg van het Israëlische geweld tegen deelnemers aan de Grote Mars van Terugkeer. Onder die noemer protesteren de Palestijnen tegen de elf jaar durende Israëlische blokkade van de Gazastrook, en voor het erkende recht van terugkeer van Palestijnse vluchtelingen naar de woonplaatsen waaruit hun families door Israël werden verdreven. Alleen al op 14 mei werden bij dat protest circa zestig ongewapende Palestijnse burgers door Israëlische scherpschutters doodgeschoten.
In 2018 werden als gevolg van Palestijns geweld 14 Israëli’s gedood, onder wie zeven burgers, en raakten er 137 gewond. In 2017 waren 15 Israëlische doden te betreuren.
In de eerste elf maanden van 2018 werden circa 2700 Palestijnse burgers door Israëlische troepen ontvoerd, veelal tijdens nachtelijke razzia’s. Daarbij wordt door zwaarbewapende en gemaskerde Israëlische militairen grof geweld gebruikt tegen de Palestijnse burgerbevolking, waarbij gewonden en meer dan eens doden vallen, grote schade wordt aangericht en eigendommen worden ontvreemd.
Per 30 november 2018 bevonden zich 5500 Palestijnse gevangenen in Israëlische detentie. Onder hen 230 kinderen, van wie 41 jonger dan 16. Van de gevangenen worden er 482 in ‘administratieve detentie’ gehouden, onder wie drie leden van het Palestijnse parlement. Deze gevangenen zijn door Israël veroordeeld zonder aanklacht of proces, op grond van ‘geheim bewijs’; de detentie kan in principe eindeloos worden verlengd. Israël wordt ervan beschuldigd de Palestijnse samenleving op deze manier van haar leiders te beroven.
Afgelopen jaar werden door de Israëlische autoriteiten 459 Palestijnse gebouwen (huizen, werkplaatsen, scholen, enzovoort) gesloopt of ontruimd in Oost-Jeruzalem en elders op de Westelijke Jordaanoever. Ruim 13 duizend door de Israëlische autoriteiten uitgevaardigde sloop-orders wachten op uitvoering; veertig daarvan betreffen Palestijnse scholen.
Het geweld van Israëlische kolonisten tegen Palestijnse burgers op de Westelijke Jordaanoever, door Haaretz en andere Israëlische media omschreven (€) als ‘joodse terreur’, verdriedubbelde in 2018 ten opzichte van het jaar daarvoor tot 482 geregistreerde incidenten. De geweldsexplosie omvat fysiek geweld, vernieling van woningen en 540 voertuigen, en het vernietigen van 7900 olijfbomen en talloze wijngaarden. In oktober kwam een Palestijnse vrouw om het leven nadat haar auto met stenen werd bekogeld.
In 2018 maakte de wereld kennis met een inktzwart fenomeen toen Israël een leger aan scherpschutters inzette om in Gaza de protesterende burgerbevolking te beschieten. Daarbij vielen in negen maanden 180 doden – onder wie kinderen, medisch personeel en journalisten – en meer dan 23 duizend gewonden.
De scherpschutters opereren vanuit verschanste posities en schieten vanaf een afstand van vijftig tot zeshonderd meter op ongewapende burgers die, een mogelijke uitzondering daargelaten, geen enkele bedreiging vormen. Israël handhaaft dit shoot-to-kill-beleid tot de dag van vandaag.
De Israëlische intentie om burgers te doden of ernstig te verwonden blijkt uit het feit dat maar liefst 6100 Palestijnen werden geraakt door scherpe munitie. Vijftienhonderd Palestijnen raakten gehandicapt en hebben complexe hersteloperaties nodig. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) werden 111 amputaties uitgevoerd, raakten 19 Palestijnen verlamd en werden er zes blind. Indicatief voor de Israëlische intenties is dat tachtig Palestijnse ambulances werden vernield.
Opnieuw luidt de vraag: ‘Wanneer grijpt de wereld in?’