Rechteloosheid 22 oktober 2017 Lees meer over

Israëlische leger sluit kinderen op in kooi

In de Palestijnse stad Al-Khalil (Hebron) werden 16 Palestijnse kinderen door Israëlische militairen van straat geplukt, opgesloten in een kooi, mishandeld en bedreigd.

Israëlische bezettingstroepen van de Givati-brigade. Op de achtergrond is de kooi zichtbaar waarin Palestijnse kinderen zijn opgesloten.

Op 13 oktober werden in de Palestijnse stad Al-Khalil (Hebron) 16 Palestijnse kinderen en twee volwassenen door Israëlische militairen willekeurig en zonder enige vorm van verdenking van de straat geplukt. De 18 werden geboeid, opgesloten in een kooi, en daar mishandeld. Zestien van hen werden aansluitend opgesloten in een Israëlisch politiebureau, waar zij werden geblinddoekt, ondervraagd, mishandeld en bedreigd. Tenslotte werden zij zonder aanklacht vrijgelaten.

Bewijzen

Dat maakte de Amerikaanse organisatie Christian Peacemaker Teams (CPT) bekend in haar laatste nieuwsbrief en een op video vastgelegde getuigenverklaring. Leden van de organisatie filmden de ‘arrestatie’ van de kinderen en hun opsluiting in een kooi, waarbij ook een trappende Israëlische militair te zien is (1’42’’ in de video). De militairen maken deel uit van de Givati-brigade.

Een 12-jarige Palestijnse jongen getuigt over zijn ‘arrestatie’ en mishandeling door Israëlische militairen.

In de video vertelt een 12-jarig Palestijns jongetje wat hem overkwam op weg van zijn oma naar huis. Hoe tien soldaten de kinderen mishandelden. Hoe ze werden bedreigd met vernieling van hun ouderlijk huis en de arrestatie van hun ouders. En hoe ze drie uur lang, geblinddoekt en geboeid, werden blootgesteld aan een Israëlische kolonist – Ofer –, die tenminste een van hen mishandelde.

CPT stelt dat het arresteren en mishandelen van Palestijnse kinderen door Israëlische bezettingstroepen een bewuste strategie is. Ook The Rights Forum heeft dat punt in recente artikelen benadrukt. Uit een recent, door vier mensenrechtenorganisaties samengesteld rapport blijkt dat in de maand augustus 130 kinderen werden opgepakt, op een totaal van 522 burgers. De opgepakte kinderen worden onder Israëlisch militair recht vanaf hun twaalfde jaar als volwassenen beschouwd en behandeld.

Al-Khalil

De stad Al-Khalil (Hebron) ligt op de Palestijnse Westelijke Jordaanoever, en is een van de schrijnendste voorbeelden van Palestijnse steden die zuchten onder vijftig jaar Israëlische militaire bezetting. Temidden van 215 duizend Palestijnen heeft Israël in het hart van de stad een joodse kolonie gesticht, bewoond door circa zevenhonderd Israëlische kolonisten.

Het Israëlische leger is met veel machtsvertoon aanwezig om de joodse kolonisten ruim baan te geven ten koste van de lokale Palestijnse bevolking; die wordt onderdrukt met fysiek geweld en een permanent systeem van checkpoints, versperringen en verboden. Complete straten zijn door het leger afgesloten en ontvolkt.

Meer informatie
De organisatie Defense for Children – Palestine publiceerde in april 2016 het rapport No Way To Treat A Child, Palestinian children in the Israeli military detention system. De Nederlandse organisatie Tadamun publiceerde in oktober 2016 het rapport Most Wanted Justice, over de rechteloosheid van Palestijnse kinderen. De organisatie Military Court Watch houdt de status en behandeling van Palestijnen in Israëlische militaire detentie nauwgezet bij.

Steun ons / Samen kunnen we een rechtvaardige uitkomst van de kwestie-Palestina/Israël afdwingen. U kunt onze activiteiten versterken of ons werk financieel ondersteunen.

Zonder rechtvaardigheid is er in het vredesproces geen vooruitgang mogelijk.

Tineke Lodders Politica

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy