‘Per ongeluk’ 18 februari 2020 Lees meer over

Israëlische politieman schiet Palestijnse jongen kogel in het gezicht

De negenjarige Malek Issa zal vermoedelijk één of zelfs beide ogen moeten missen. De afgelopen jaren verloren vele tientallen Palestijnen een oog na te zijn neergeschoten.

Twee foto’s van Malek Issa: in het ziekenhuis en, enkele dagen eerder, thuis op de bank. © Familiefoto’s

Het leek een dag als alle andere toen Malek Issa zaterdagmiddag uit de bus stapte in de wijk Al-’Issawiya in Oost-Jeruzalem. Hij was van school op weg naar huis en belde zoals gewoonlijk zijn moeder met de vraag of zij hem kwam ophalen of dat hij alleen naar huis kon lopen. Het was rustig in de wijk en het weer was goed, dus hij kon de laatste tweehonderd meter gerust alleen afleggen.

Tussen de ogen

Malek kocht een sandwich in een restaurantje en liep etend de straat op toen hij door een Israëlische politieman werd neergeschoten. Een met rubber beklede kogel trof hem tussen de ogen. Passanten brachten de jongen in allerijl naar een ziekenhuis, waar hij meerdere operaties onderging en op de intensive care ligt. Hij zal vermoedelijk één of beide ogen moeten missen. Er wordt rekening mee gehouden dat hij blijvende hersenschade heeft opgelopen.

De politieman was met een aantal collega’s in de wijk om een arrestatie uit te voeren. Volgens de politie ontstond op straat een opstootje en waren de agenten gedwongen zich te verweren. Ooggetuigen stellen echter dat er niets aan de hand was; er werd niet met stenen gegooid of ander geweld tegen de agenten gebruikt. Volgens hen schoot de politieman plotseling van vijftig meter afstand op Malek.

Beelden van een beveiligingscamera bevestigen dat het op het fatale moment rustig was op straat. De betreffende politieman verklaarde later dat hij een schot op een muur had gelost om zijn vizier in te stellen. Hij zag Malek daarna bloedend op straat liggen, maar nam aan dat de jongen door een steen was geraakt, aldus zijn verklaring. De politie stelt een onderzoek in. De kans dat het tot maatregelen tegen de agent leidt is zo goed als nul, zo leert de ervaring.

Honderden Palestijnen neergeschoten

Sinds afgelopen mei wordt de bevolking van Al-’Issawiya door politie en leger geterroriseerd in wat veel weg heeft van een belegering. Om onduidelijke redenen zijn de veiligheidsdiensten met groot vertoon van macht in de wijk aanwezig. Zo’n 750 wijkbewoners zijn opgepakt en talloze mensen raakten gewond.

De vader van Malek vertelt de krant Haaretz dat hij zijn kinderen op alle mogelijke manieren tegen het geweld beschermt. ‘Ons huis is een gevangenis voor ze. Ze mogen niet zomaar naar buiten en zelfs de deur niet opendoen als er aangebeld wordt. Maar wat we ook doen, het is niet genoeg.’

Volgens Haaretz zijn in Oost-Jeruzalem de afgelopen paar jaar honderden Palestijnen door politiemensen neergeschoten. Vele tientallen verloren één of beide ogen, tientallen anderen raakten blind na door een kogel elders in het hoofd te zijn getroffen.

Straffeloosheid

Op dezelfde intensive care als Malek ligt, zwevend tussen leven en dood, de 14-jarige Mohammad Shatawi uit het dorp Kafr Qaddum, bij Nablus. Mohammad werd op 7 februari door een Israëlische militair in het hoofd geschoten. Op weg naar huis na met vriendjes op een speelplaats te zijn geweest, zag hij een groepje militairen op een heuvel staan. De jongens verborgen zich achter een rots. Toen Mohammad over de rand keek om te zien of de militairen waren vertrokken, werd hij getroffen.

Afgelopen juli werd in hetzelfde dorp een familielid van Mohammad, de negenjarige Abd al-Rahman Shatawi, in het hoofd geschoten. De jongen stond voor het huis van een vriendje. Vanaf een heuvel op honderd meter afstand vuurde een scherpschutter één kogel op hem af, die in Abd al-Rahmans hoofd uiteenspatte. De jongen ligt in een ziekenhuis bij Bethlehem, compleet verlamd en niet in staat om te praten.

‘Israëlische militairen mogen Palestijnse kinderen neerschieten’, schrijft de Israëlische journalist Gideon Levy in Haaretz. Nooit worden ze daarvoor gestraft. Geen Israëli ligt er wakker van. ‘Raakt een joods kind gewond, dan schudt Israël op zijn grondvesten, raakt een Palestijns kind gewond, dan gaapt Israël’, aldus Levy. ‘Het neerschieten van een Palestijns kind geldt als minder erg dan het doodschieten van een zwerfhond.’

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy