Het CDA stelt Kamervragen over de sloop van een door de EU gefinancierd Palestijns schoolgebouw, en vraagt de regering in EU-verband op te treden tegen Israëls slooppraktijken in bezet Palestina.
‘Klaslokalen (betaald met EU-geld) moeten worden afgebroken voor de veiligheid van Israel? Klinkt erg vreemd.’ Met die opmerking introduceert Tweede Kamerlid Martijn van Helvert (CDA) een serie Kamervragen aan de ministers van Buitenlandse Zaken en Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.
Van Helverts vragen hebben betrekking op de sloop van een school in het Palestijnse dorp Abu Nuwar. In de vroege ochtend van 4 februari werd het gebouw door de Israëlische autoriteiten compleet verwoest. Israël kondigde aan dat de dorpsbewoners de rekening voor de sloop tegemoet kunnen zien.
Volgens een woordvoerder van de Verenigde Naties was het de zesde keer sinds februari 2016 dat het gebouw door Israël werd afgebroken of van zijn faciliteiten werd beroofd. Steeds werd het met EU-financiering opgebouwd. Het nu gesloopte gebouw opende zijn deuren in september 2017 en bood plaats aan 25 tot dertig leerlingen uit de lokale Palestijnse bedoeïenengemeenschap.
Het CDA-Kamerlid vraagt het kabinet om bevestiging van de EU-financiering, en om opheldering van de Israëlische motieven om het gebouw opnieuw te slopen. Ook wil hij weten welke acties de Nederlandse regering zal nemen om Israël te dwingen tot herbouw of vergoeding van de schade.
Van Helvert vraagt de Nederlandse ministers te bevestigen dat Israël als bezettende mogendheid ‘de plicht heeft het recht op toegang tot onderwijs voor kinderen te garanderen’, en stelt de vraag in hoeverre Israël deze plicht schendt. In breder verband vraagt hij de regering ‘de slooppraktijken door Israël […] in EU-verband te adresseren en een oproep te bepleiten richting Israël om daarmee te stoppen’.
Het dorp Abu Nuwar ligt op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever in de zogenoemde E1-corridor, ingeklemd tussen Oost-Jeruzalem en de illegale Israëlische kolonie Ma’ale Adumim. Israël tracht de Palestijnse bedoeïenengemeenschap – bestaand uit vluchtelingen die in 1948 uit hun woonplaatsen binnen het huidige Israël werden verdreven – uit het gebied te verwijderen. Doel daarvan is Jeruzalem door een ‘ring van nederzettingen’ af te sluiten van de Westoever, die daarmee bovendien in tweeën wordt gesplitst.
Het verwoesten van scholen is een van de middelen die Israël inzet om zijn doel te bereiken. Eerder deze maand publiceerde The Rights Forum een overzicht van Israëls slooppraktijken in bezet Palestina, en de teloorgang van Europese hulpprojecten die daarmee gepaard gaat.
Tussen 2001 en 2016 vernietigde Israël Europese projecten ter waarde van zo’n 74 miljoen dollar. In augustus 2017 stelde de PvdA Kamervragen over de sloop van een schoolgebouw in het Palestijnse dorp Jubbah al-Dhib. In juni van dat jaar werden in datzelfde dorp 96 door Nederland gefinancierde zonnepanelen in beslag genomen.