Mars van Terugkeer 7 mei 2018 Lees meer over

Israëlische leger schiet drie Palestijnen dood bij grens Gaza

Israëlische militairen schoten zondag drie Palestijnen uit Gaza dood die van plan zouden zijn geweest het grenshek te beschadigen of doorbreken. Zaterdag kwamen in Gaza zes Palestijnen om bij een geheimzinnige explosie.

Demonstratie in het kader van de ‘Grote Mars van Terugkeer’ in Gaza, mei 2018.

De drie zondag gedode Palestijnen maakten deel uit van een groepje van vier. Over de omstandigheden waaronder zij werden gedood is veel onduidelijk. Israëlische media als Haaretz en The Times of Israel publiceerden uiteenlopende verklaringen van het leger.

Volgens een legerwoordvoerder waren de vier kennelijk van plan de ‘beveiligings-infrastructuur langs de grens te beschadigen’ toen zij onder vuur werden genomen. In een andere verklaring van het leger heet het dat de vier van plan waren ‘Israël te infiltreren en een terreuraanval uit te voeren’. In een derde verklaring hadden de vier al een doorgang in het grenshek gemaakt en bevonden zij zich op Israëlisch grondgebied.

Het leger verspreidde foto’s van de spullen die de mannen bij zich zouden hebben gehad: een draadtang, een handbijl, een cameraatje, een aansteker, een flesje alcohol, twee plastic flessen aanstekerbrandstof en een paar handschoenen.

Het Israëlische leger zou een van de lichamen van de gedode mannen in bezit hebben. Over de andere twee lichamen en het lot van de vierde man wilde het leger geen mededelingen doen. Het Palestijnse persbureau Wafa meldde intussen dat twee Palestijnse mannen van 20 en 23 jaar zondag bij de grens zijn doodgeschoten. De ene man stierf ter plekke, de ander bezweek later in een ziekenhuis in Gaza aan zijn verwondingen.

Zes doden bij explosie

Afgelopen zaterdag kwamen in de Gazastrook zes Palestijnen om bij een explosie. De Al-Qassam-brigades, de militaire tak van Hamas, maakte bekend dat het om leden van de organisatie ging. Zij zouden bezig zijn geweest een door Israël geïnstalleerd ‘technisch spionagesysteem’ onklaar te maken toen de ontploffing plaatsvond. Een bron van Haaretz stelde dat de zes mogelijk bezig waren een raket onklaar te maken die tijdens de Israëlische aanval op Gaza in 2014 niet was ontploft.

In de nacht van zaterdag op zondag voerde Israël in de Gazastrook een luchtaanval uit op wat vermoedelijk een pand van Hamas of de Al-Qassam-brigades was. Volgens het Israëlische leger was de aanval een vergelding voor de vliegers met brandbaar materiaal die Palestijnse demonstranten afgelopen vrijdag over het grenshek lieten vliegen. Met zulke vliegers is de afgelopen weken meermalen brand gesticht op land aan de Israëlische kant van het hek.

Mars van Terugkeer

Vrijdag demonstreerden in Gaza voor de zesde opeenvolgende week grote aantallen Palestijnen op verschillende plaatsen langs het grenshek, ditmaal zo’n 10 duizend. De demonstraties maken deel uit van de ‘Grote Mars van Terugkeer’ en stonden ditmaal onder het motto ‘Mars van de Arbeiders’ in het teken van 1 mei.

Palestijnen die vliegers oplieten en autobanden in brand staken om Israëlische scherpschutters het zicht te benemen, en militairen die traangas en kogels op de demonstranten afschoten, bepaalden ook ditmaal het gezicht van de demonstraties. Een grote groep demonstranten slaagde erin de Palestijnse toegang tot de grensovergang Kerem Shalom te forceren en brand te stichten op het terrein. Elders renden zo’n 15 Palestijnse jongeren korte tijd rond op Israëlisch grondgebied na door het grenshek te zijn gebroken, blijkt uit beelden van Al-Jazeera.

Israëlische en Palestijnse media meldden dat Israël er met behulp van een drone in was geslaagd één vlieger te onderscheppen, terwijl aan de andere kant van het hek demonstranten met slingers twee Israëlische drones uit de lucht haalden.

Het ministerie van Gezondheid in Gaza maakte bekend dat vrijdag 1143 Palestijnse demonstranten gewond zijn geraakt; 87 van hen zouden met scherpe munitie zijn neergeschoten. Onder de gewonden zijn volgens het ministerie 78 vrouwen, 149 kinderen, vijf journalisten en drie medisch hulpverleners. Doden vielen er vrijdag niet. Een dag eerder stierf in een ziekenhuis in Gaza de 19-jarige Anas Shawqi, die zes dagen eerder door een Israëlische scherpschutter was neergeschoten.

‘Staat van oorlog’

In 2018 kwamen tot dusver 85 Palestijnen door Israëlisch geweld om het leven: 69 in Gaza en 16 op de Westelijke Jordaanoever. Het aantal Palestijnen dat in het kader van de Grote Mars van Terugkeer werd gedood liep op tot minstens 53, het aantal gewonden tot 7650.

De Israëlische regering maakte bekend de demonstraties langs de grens te beschouwen als een ‘staat van oorlog’, waarin de universele mensenrechten slechts beperkt van toepassing zijn. Daardoor is het aan de grens gebruikte geweld in overeenstemming met het internationaal recht, stelt Israël. Het reageert daarmee op een petitie van de mensenrechtenorganisaties Adalah en Al-Mezan, die het Israëlische Hooggerechtshof op 23 april opriepen het leger te verbieden scherpschutters en scherpe munitie in te zetten tegen de demonstranten. Met dat geweld schendt Israël zowel het internationaal als het Israëlisch recht, stellen de organisaties.

© 2007 - 2025 The Rights Forum / Privacy Policy