Solidariteitsmeter 19 oktober 2023 Lees meer over

Waar blijft de Palestijnse vlag in Amsterdam en Den Haag?

In reactie op het geweld van Hamas lieten premier Rutte en de Amsterdamse burgemeester Halsema de Israëlische vlag hijsen. Als hun solidariteit oprecht is, waar blijft dan de Palestijnse vlag?

Oproep van een deelnemer aan de demonstratie ‘Samen voor Palestina’ op zondag 15 oktober in Amsterdam. De 15-20 duizend aanwezigen spraken daarmee hun solidariteit uit met de Palestijnen. De demonstratie verliep nagenoeg probleemloos. De organisatie oogstte lof van de autoriteiten.

Op 9 oktober lieten premier Mark Rutte (VVD) en burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) op Nederlandse overheidsgebouwen en het Amsterdamse gemeentehuis de Israëlische vlag hijsen. Aanleiding was de gruwelijke aanslag van Hamas van twee dagen eerder.

Rutte motiveerde zijn besluit als volgt: ‘Er zijn daar mensen afgeslacht. Dan is het hijsen van de vlag toch het minste wat we kunnen doen?’ De gemeente Amsterdam stelde namens burgemeester Halsema:

De vlag is een steunbetuiging aan de Israëlische bevolking en aan Amsterdammers met vrienden en familie in Israël die in angst en onzekerheid verkeren. Het college van burgemeester en wethouders is samen met Amsterdammers enorm aangedaan door het brute geweld van Hamas tegen onschuldige burgers.

Hun argumenten zijn letterlijk van toepassing op de onschuldige Palestijnse burgers in Gaza. Die worden onder ieders ogen afgeslacht. Hun basisvoor­zieningen zijn afgesloten. Een miljoen mensen is op drift. Een ongekende catastrofe voltrekt zich onder de ogen van Nederlanders met ‘vrienden en familie’ in Palestina of elders. Dat die in ‘angst en onzekerheid verkeren’ is een understatement.

Er zijn daar mensen afgeslacht. Dan is het hijsen van de vlag toch het minste wat we kunnen doen? -

Premier Mark Rutte

Vandaar de simpele vraag aan Rutte en Halsema: waar blijft de Palestijnse vlag? Is het ene mensenleven jullie evenveel waard als het andere? En zijn de angst en onzekerheid van de ene burger jullie evenveel waard als die van een andere? We zien jullie antwoord graag wapperen.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy