Onderzoek 8 oktober 2024 Lees meer over

Israëlische misdaden door de ogen van de daders

Een nieuwe film documenteert Israëlische oorlogsmisdaden in Gaza, vastgelegd door militairen op hun eigen sociale media. De film biedt een zeldzame schat aan informatie ‘waar aanklagers hun lippen bij zullen aflikken’, aldus een deskundige.

Israëlische militairen legden hun misdaden in Gaza vast op hun sociale media. Velen konden daardoor worden geïdentificeerd. © Al-Jazeera

Toen Israëlische militairen op 27 oktober 2023 de Gazastrook binnentrokken, namen ze hun iPhones mee. Daarmee fotografeerden en filmden ze de (oorlogs)misdaden die zij er begingen. Het resultaat plaatsen zij op hun sociale media. Zo ontstond een voorraad aan bewijsmateriaal, vaak voorzien van tijd, plaats en gegevens van de makers, die door nieuwsorganisatie Al-Jazeera is gebruikt als basis voor de film War Crimes in Gaza.

Destructie en mishandeling

De onderzoeksredactie van Al-Jazeera bekeek duizenden foto’s en video’s op ruim 2.500 sociale media-accounts. Ze geven een beeld van het gedrag van Israëlische militairen, aangevuld met commentaar van deskundigen, interviews met getuigen, en uitspraken van Israëlische en Amerikaanse leiders.

Het materiaal belicht met name drie thema’s: de moedwillige destructie van Palestijnse huizen, infrastructuur en bezittingen, de mishandeling van Palestijnse gevangenen, en het gebruik van menselijke schilden door het Israëlische leger. We zien hoe huizen worden geplunderd, stadswijken worden afgebrand en hoe een complete stad wordt verwoest. Maar ook hoe Palestijnse burgers worden mishandeld, gemarteld, verkracht en buitengerechtelijk worden geëxecuteerd. Tot slot worden zes getuigen opgevoerd die door Israël werden ingezet om gebouwen binnen te gaan, of om vluchtelingen en patiënten te bewegen een ziekenhuis te verlaten.

Kunstmatige intelligentie

Naast de drie hoofdthema’s gaat de film in op onder meer de inzet door Israël van uithongering van de bevolking als oorlogswapen, de aanvallen op hulpkonvooien, en de jacht op Palestijnse journalisten die daarvan verslag doen. Meer dan honderd van hen werden afgelopen jaar vermoord.

Ook belicht de film de inzet van kunstmatige intelligentie bij de selectie van doelwitten door het Israëlische leger, met voorkeur om die in hun huiselijke omgeving op te blazen. Reden voor de inzet is dat het tempo van de executie van ‘terroristen’ kan worden opgevoerd, zonder te worden belemmerd door menselijke analyse en afwegingen. Volgens het Israëlische medium +972 Magazine, dat hier in april over publiceerde, zijn op die wijze tienduizenden Palestijnen in Gaza geslecteerd om te worden gedood.

Westerse betrokkenheid

Tot slot komt de betrokkenheid van westerse landen aan bod. Genoemd wordt het feit dat de VS en Duitsland tussen 2019 en 2023 respectievelijk 69 en 30 procent van de wapenleveranties aan Israël voor hun rekening namen. Waar Duitsland dit jaar enige restricties heeft ingevoerd, hebben de Amerikanen sinds 7 oktober 2023 alle registers opengetrokken, blijkt uit maandag gepubliceerd onderzoek van de Amerikaanse Brown University.

De film belicht ook de rol van het Britse leger dat sinds december spionagevluchten uitvoert boven Gaza. Die vinden plaats vanaf de Britse basis Akrotiri op Cyprus en worden tot de dag van vandaag voortgezet. De honderden uren aan informatie worden gedeeld met Israël, maar zouden beperkt zijn tot het zoeken naar de gegijzelden die Hamas in Gaza gevangen houdt; twee van hen zijn Brits. Die uitleg wordt betwijfeld.

Schat aan informatie

Zo vormt de film een zeldzame schat aan informatie ‘waar aanklagers hun lippen bij aflikken’, aldus een van de deskundigen in de film. Het feit dat de namen, legeronderdelen en rangen van de daders bekend zijn, is daarbij een groot voordeel. Vermoedelijk zullen zowel het Internationaal Strafhof als het Internationaal Gerechtshof met interesse kennis nemen van de schat.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy