Censuur 7 februari 2022 Lees meer over

YouTube beperkt toegang tot Amnesty-video over Israëlische apartheid

Wereldwijd wordt YouTube opgeroepen de beperkingen voor het bekijken van Amnesty’s Israël-kritische video op te heffen. Ook The Rights Forum heeft om opheldering gevraagd.

De video van Amnesty op YouTube: ‘Mogelijk ongeschikt voor sommige kijkers’. © YouTube

Op 1 februari verscheen Amnesty Internationals spraakmakende rapport over Israëls regime van apartheid in Israël/Palestina. Ter ondersteuning werd op YouTube een video gepubliceerd; die werd geïntegreerd op Amnesty’s eigen website.

YouTube beknot toegang

De video is niet langer op Amnesty’s eigen website te bekijken. [c] Amnesty International
Op 3 februari werd toegang tot de video door YouTube beperkt tot het eigen platform en daar onderworpen aan een leeftijdsbeperking. Met de verklaring ‘Deze video is mogelijk ongeschikt voor sommige gebruikers’ verplicht YouTube bezoekers hun meerderjarigheid te bevestigen. Die dienen daartoe hun email-adres en/of telefoonnummer en een wachtwoord op te geven. De censuur leidt wereldwijd tot verontwaardiging en protest.

Op grond waarvan YouTube de ingrijpende beperking aan Amnesty – ‘s wereld grootste mensenrechtenorganisatie – heeft opgelegd is onduidelijk. YouTube verwijst onder de video naar de huisregels. Die stellen restricties aan vijf categorieën (video)materiaal. Dat roept de vraag op welke daarvan op Amnesty’s video van toepassing is verklaard, en met welke motivatie. Die vraag is door The Rights Forum aan YouTube voorgelegd.

Onder druk gehandeld?

Een tweede gestelde vraag is wie er op instelling van de beperking heeft aangedrongen. Het is goed voorstelbaar dat YouTube heeft gehandeld onder druk van Israël en zijn lobby. Of in opdracht van moederbedrijf Google, dat al op meerdere manieren bijdraagt aan Israëls agenda om de Palestijnen te controleren en Palestina van de kaart te wissen.

In de afgelopen maanden is de heksenjacht op organisaties die opkomen voor de rechten van de Palestijnen sterk toegenomen. In oktober plaatste Israël zes prominente Palestijnse ngo’s op zijn nationale terrorismelijst. Begin januari beëindigde de Nederlandse regering haar subsidie aan de Palestijnse landbouworganisatie UAWC. Op EU-niveau werd de subsidie voor de mensenrechtenorganisatie Al-Haq opgeschort. De maatregelen hebben gemeen dat zij werden genomen op gezochte dan wel schimmige gronden. De censuur van YouTube past in dat beeld.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy