Petitie 23 februari 2022 Lees meer over

Europees Burgerinitiatief ‘Stop Handel met Nederzettingen’

Met een Europees Burgerinitiatief dringt een coalitie van 150 organisaties aan op een Europees verbod op handel met illegale nederzettingen in bezette gebieden, waar ook ter wereld, nu en in de toekomst. Om het initiatief te doen slagen is uw steun nodig. Teken de petitie!

Onder het oprichtingsverdrag van het Internationaal Strafhof (Statuut van Rome) geldt de bouw van zogenoemde ‘nederzettingen’ door een bezettende mogendheid als een oorlogsmisdaad. De Europese Unie (EU) beschouwt dergelijke nederzettingen in bezette gebieden als illegaal en een obstakel voor internationale vrede en stabiliteit.

Niettemin staan de EU en haar 27 lidstaten, waaronder Nederland, handel met nederzettingen toe. Daarmee negeren zij hun verplichting onder internationaal recht om schendingen van dat recht – zoals de stichting van nederzettingen – niet te erkennen en niet te steunen. Door de handel met nederzettingen toe te staan dragen de EU en de lidstaten juist bij aan hun levensvatbaarheid en erkennen zij feitelijk hun (illegale) bestaan.

Met een Europees Burgerinitiatief (EBI) streeft een coalitie van 150 organisaties, verenigd in de coalitie ‘Stop Trade with Settlements’ (Stop Handel met Nederzettingen), naar een Europees verbod op handel met alle illegale nederzettingen in bezette gebieden, nu en in de toekomst. Naast vooraanstaande internationale organisaties als Human Rights Watch, Avaaz en de International Federation for Human Rights maken de Nederlandse organisaties SOMO, Pax voor Vrede, Plant een Olijfboom en The Rights Forum deel uit van de coalitie.

Een EBI is een officieel democratisch instrument van de Europese Unie, waarmee EU-burgers invloed kunnen uitoefenen op het beleid. Met dit EBI vragen wij de Europese Commissie een wetsvoorstel op te stellen waarmee voorgoed een eind wordt gemaakt aan de illegale handel. Slagen wij erin in een jaar tijd – dat wil zeggen vóór 20 februari 2023 – ten minste een miljoen EU-burgers achter ons initiatief te krijgen, dan is de Commissie wettelijk verplicht daarop in te gaan.

Een miljoen handtekeningen klinkt als een forse barrière, maar met inzet van alle krachten die streven naar een rechtvaardiger wereld slechten we die. Laat uw stem tellen en teken de petitie onderaan deze pagina!

Voor meer informatie kunt u terecht op onze pagina Veelgestelde vragen en op de website van de coalitie. Nederlandse organisaties die zich bij de coalitie willen aansluiten kunnen contact opnemen met The Rights Forum.

 

Waar teken ik voor?

Met uw ondertekening steunt u het Europees Burgerinitiatief ‘Stop Handel met Nederzettingen’, georganiseerd door de gelijknamige coalitie van 150 Europese organisaties. Het initiatief is een belangrijke stap op weg naar een Europees verbod op handel met illegale nederzettingen in bezette gebieden, waar ook ter wereld, nu en in de toekomst.

Privacy: wat gebeurt er met uw gegevens?

De persoonsgegevens die van u worden gevraagd zijn door de EU-lidstaten verplicht gesteld. Ze zijn voor de coalitie niet zichtbaar, maar worden met behulp van speciaal gecertificeerde software (OpenECI) rechtstreeks naar een beveiligde server in Duitsland gestuurd. De EU-lidstaten controleren aan de hand van de gegevens of de handtekeningen daadwerkelijk afkomstig zijn van EU-burgers, een voorwaarde om mee te kunnen tellen voor een Europees Burgerinitiatief. Direct na deze officiële verificatie worden uw gegevens definitief verwijderd. Uw privacy is gewaarborgd.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy