In actie voor Gaza 27 mei 2018 Lees meer over

Freedom Flotilla doet Nederland aan op weg naar Gaza

Komende week doet een viertal schepen van de Gaza Freedom Flotilla 2018 een aantal Nederlandse steden aan. Vrijdag 1 juni kan iedereen aansluiten bij een botenparade in Amsterdam. ‘s Avonds volgt een publiek debat.

De Gaza Freedom Flotilla 2018 is een uiting van solidariteit met de bevolking van Gaza. Opvarenden en organisatoren roepen op tot internationale actie om een eind te maken aan de Israëlische blokkade van de landstrook.

Afgelopen week verliet een flotielje (kleine vloot, ‘flotilla’) van vier schepen hun Scandinavische thuishavens op weg naar de door Israël belegerde Gazastrook. Deze week leggen de schepen aan in Groningen, Leeuwarden, Amsterdam en Rotterdam. In Amsterdam wordt op vrijdag 1 juni een botenparade en een publiek debat georganiseerd.

De kleine vloot, varend onder de noemer Gaza Freedom Flotilla 2018, hoopt op 25 of 26 juli de kust van de Gazastrook te bereiken. Onderweg wordt, behalve in Nederland, aangelegd in Denemarken, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Spanje en Italië.

De Gaza Freedom Flotilla 2018 is bedoeld als uiting van solidariteit met de bevolking van Gaza, en beoogt het grote publiek te doordringen van de noodzaak tot ingrijpen door hun regeringen. De tocht wordt georganiseerd door de Freedom Flotilla Coalition (FFC), waarin twaalf internationale organisaties samenwerken. Het Amerikaanse weblog Mondoweiss publiceerde een interview met een van de opvarenden, de Israëli Zohar Chamberlain Regev.

De schande van Gaza

In de kleine Gazastrook, met een oppervakte van twee maal die van Texel, worden twee miljoen Palestijnen door Israël opgesloten gehouden. Sinds 2007 is er een onbarmhartige blokkade van kracht, die Gaza volledig van de buitenwereld heeft geïsoleerd, leidend tot een ernstige humanitaire en economische crisis.

Afgelopen weken werd onder de noemer van de Grote Mars van Terugkeer door de Palestijnen in Gaza massaal gedemonstreerd tegen hun opsluiting en rechteloosheid. Israël reageerde met excessief geweld: duizenden ongewapende burgers werden neergeschoten, 125 van hen verloren het leven. Daarnaast vielen ruim 12 duizend gewonden.

Tussen 2008 en 2016 voeren jaarlijks flotilla’s uit om de aandacht van de wereld op het lot van de Palestijnen in Gaza te vestigen en om hulpgoederen af te leveren. Geen van de in totaal 31 schepen haalde de kust van Gaza. Ze werden, veelal met geweld, buiten de territoriale wateren tegengehouden door Israëlische militairen. In 2010 werd het Turkse schip Mavi Marmara door Israëlische commando’s geënterd, waarbij tien opvarenden werden doodgeschoten.

Ook dit jaar verwachten de opvarenden, bij wie zich komende week een aantal Nederlanders zal aansluiten, Israëlisch geweld op hun pad. In feite is dat al begonnen: afgelopen week bombardeerde Israël in de haven van Gaza-stad het Palestijnse schip dat de Flotilla tegemoet zou varen. Elke vorm van contact tussen de bevolking van Gaza en de buitenwereld wordt door Israël ten koste van alles bemoeilijkt.

Activiteiten in Nederland

De onder Scandinavische vlag varende Gaza Flotilla 2018 bestaat uit twee grote en twee kleinere schepen. Die laatste twee worden op 27 en 28 mei ingehaald in Groningen, en op 29 mei in Leeuwarden. Daarna zijn ze in Amsterdam (31 mei en 1 juni), om op 2 juni door te varen naar Rotterdam. De twee grote schepen zijn op 1 en 2 juni in Amsterdam, waar hen een grootse ontvangst wacht.

Op vrijdagmiddag 1 juni vindt in Amsterdam een botenparade plaats, ‘s avond gevolgd door een publiek debat. De botenparade start om 14.00 uur. Opstapplaats is Mauritskade 1E (naast restaurant Amstelhaven). Mits tevoren aangemeld kan iedereen meevaren; ook booteigenaren kunnen zich aansluiten. Organisaties worden in de gelegenheid gesteld om met een eigen boot mee te varen om op die manier hun solidariteit te uiten. Wie niet wil varen kan de parade te voet begeleiden. Komt allen!

Op dezelfde dag vindt vanaf 20.00 uur een publiek debat plaats over de blokkade van Gaza. Het debat vindt plaats in buurtcentrum De Horizon aan de Hembrugstraat 156 in Amsterdam. Iedereen is welkom, maar de plaatsen zijn beperkt. Om die reden is aanmelding verplicht (per e-mail: [email protected]). De organisatie van de parade en het debat is in handen van de Nederlandse Gaza Flotilla Coalitie.

Deelnemers aan het debat zijn onder meer Conny Braam (anti-apartheidsactiviste, schrijfster), Mourad Taimounti (fractievoorzitter DENK Amsterdam), Pepijn Brandon (senior onderzoeker International Institute of Social History, assisant professor VU), Erik Ader (voormalig ambassadeur) en Sadet Karabulut (buitenlandwoordvoerster SP). De onderwerpen worden ingeleid door opvarenden van de Gaza Flotilla, Awni Farhat en Lydia de Leeuw. Moderatie is in handen van journaliste, schrijfster en programmamaakster Hassnae Bouazza.

Waardeert u ons journalistieke werk? Help ons dat voort te zetten.

Steun ons / Samen kunnen we een rechtvaardige uitkomst van de kwestie-Palestina/Israël afdwingen. U kunt onze activiteiten versterken of ons werk financieel ondersteunen.

Het probleem is allang niet meer de bezetting. Het probleem is het gedogen ervan.

Ramsey Nasr Schrijver / dichter / acteur

© 2007 - 2025 The Rights Forum / Privacy Policy