De eenzijdige reactie van demissionair premier Rutte op het geweld in Israël en Palestina past in de Nederlandse traditie van pro-Israëlische partijdigheid. The Rights Forum roept de Tweede Kamer op dit beeld te corrigeren. Teken onze brief!
De eenzijdige reactie van demissionair premier Rutte op het geweld in Israël en Palestina past in de Nederlandse traditie van pro-Israëlische partijdigheid. The Rights Forum roept de Tweede Kamer op dit beeld te corrigeren.
De tweet die demissionair premier Mark Rutte vrijdag verzond in reactie op het wekenlange geweld in Israël/Palestina bevestigt de pro-Israëlische eenzijdigheid waarmee de Nederlandse regering het Palestijns-Israëlische ‘conflict’ altijd heeft bejegend.
Die eenzijdigheid doet geen recht doet aan de positie en het leed van de Palestijnen, noch aan de opvattingen van de Nederlandse bevolking. Het Israëlische geweld, en de wijze waarop landen als Nederland dat straffeloos laten voortbestaan, leidt bij steeds meer Nederlanders tot frustratie en woede.
Om die reden hebben wij woensdag 19 mei 2021 onderstaande brief aan de Tweede Kamer aangeboden, met de oproep die een dag later in het geplande overleg te bespreken. De brief werd mede ondertekend door bijna 4.000 bezorgde Nederlanders.
***
Geachte leden van de Tweede Kamer,
Mede namens ondergetekenden spreken wij onze diepe bezorgdheid uit over de tweet van demissionair premier Mark Rutte van vrijdag 14 mei jl. met betrekking tot de escalatie van het geweld in Israël/Palestina. In zijn extreem ongenuanceerde tweet trekt Rutte eenzijdig partij voor Israël.
The Rights Forum stelt vast dat die eenzijdigheid geen recht doet aan de positie en het leed van de Palestijnen, noch aan de opvattingen van de Nederlandse bevolking. Het Israëlische geweld, en de wijze waarop landen als Nederland dat straffeloos laten voortbestaan, leidt bij steeds meer Nederlanders tot frustratie en woede.
In aanvulling op de door de premier geuite bezorgdheid doen wij de Kamer de volgende punten van zorg toekomen, met het verzoek die tijdens uw Algemeen Overleg van 20 mei te bespreken, en aansluitend aan de premier door te sturen ter complementering van zijn eerdere tweet.
Mede namens de ondergetekenden,
THE RIGHTS FORUM
Dries van Agt, oud premier en oprichter The Rights Forum
Karin Arts, hoogleraar Internationaal Recht
Theo van Boven, hoogleraar Internationaal Recht
Nikolaos (Koos) van Dam, oud-ambassadeur
John Dugard, oud rechter Internationaal Gerechtshof en Speciaal Rapporteur voor de VN
Bert de Vries, oud-minister van Sociale Zaken
Erik Ader, oud-ambassadeur
Herbert Dijkstra, oud Olympisch schaatser, wielrenner en commentator Studio Sport
Chris Hinze, muzikant en componist
Jan van der Kooi, schilder/tekenaar
Pim van Lommel, cardioloog, auteur
Namens 3.586 ondertekenaars.
Het probleem is allang niet meer de bezetting. Het probleem is het gedogen ervan.
Ramsey Nasr Schrijver / dichter / acteur