Gedwongen afscheid 9 juni 2024 Lees meer over
Click here for English version

COC verbreekt samenwerking met Booking.com

De prijs die Booking.com betaalt voor zijn activiteiten in Israëls illegale nederzettingen loopt steeds hoger op.

Booking.com weigert al ten minste zeven jaar om zijn betrokkenheid bij Israëls illegale nederzettingen te beëindigen. © Alamy / Salarko

Het COC, de belangrijkste belangenbehartiger van de lhbti+ gemeenschap, kondigde in maart aan in gesprek te gaan met Booking. Aanleiding was de rol van het bedrijf als verhuurplatform van vakantie-accommodaties in Israëls illegale nederzettingen (kolonies) in bezet Palestijns gebied.

Mensenrechten rode lijn

Onder internationaal recht geldt de Israëlische kolonisering als oorlogsmisdaad, die daarnaast gepaard gaat met structurele schendingen van de mensenrechten. Al in 2017 werd Booking daarom door de VN gemaand zijn activiteiten te staken. Toen het dat naliet, werd het bedrijf in 2020 op een zwarte VN-lijst geplaatst.

Vandaar dat het COC, zélf voorvechter van mensenrechten, zijn ‘samenwerking en donatierelatie’ met Booking afhankelijk stelde van beëindiging van de door de VN veroordeelde activiteiten. Met nu een breuk tot gevolg, blijkt uit een update die het COC op 6 juni publiceerde.

Facilitator en profiteur

Booking ligt al jaren onder vuur vanwege zijn rol als facilitator en profiteur van Israëls illegale kolonisering. In 2018 en 2019 publiceerden Human Rights Watch en Amnesty International rapporten waarin die rol werd beschreven, maar Booking handhaafde zijn activiteiten, en negeerde ook de golf van protesten die het bedrijf sindsdien overspoelt.

Om die reden deden wij met onze partners Al-Haq, SOMO en ELSC in mei aangifte tegen het bedrijf. Wij verwijten Booking te profiteren van Israëlische oorlogsmisdrijven, en het witwassen van de opbrengsten binnen het Nederlandse financiële systeem. Het Openbaar Ministerie moet nu oordelen over strafrechtelijke vervolging. Wij roepen onze achterban op de rechtszaak financieel te steunen.

Intussen worden ook zakelijke partners van Booking gemaand hun banden met het bedrijf te verbreken. Zo werd het bestuur van Pride Amsterdam in maart aangesproken op zijn sponsoring door Booking. Die oproep werd ook gesteund door het COC.

Amerikaanse chantage

De veelgestelde vraag is wat Booking bezielt om te volharden in zijn rol. De omzet uit de illegale nederzettingen weegt immers niet op tegen de enorme (reputatie)schade die er tegenover staat. Dat weet Booking uiteraard ook, maar het bedrijf vreest Amerikaanse wetgeving. Die bepaalt dat bedrijven die hun zakelijke banden verbreken met Israëls nederzettingen zware sancties tegemoet kunnen zien. Denk daarbij aan desinvesteringen en opname op zwarte lijsten als ongewenste zakenpartner.

Aan de andere kant dreigt voor Booking een nieuw probleem nu Israël door de VN wordt opgenomen op de zogenoemde lijst van schaamte. Aanleiding is Israëls structurele schending van de rechten van Palestijnse kinderen. Hoofdrolspelers daarin zijn – naast het Israëlische leger – bendes van bewapende kolonisten, mede afkomstig uit de door Booking gepromote nederzettingen.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy