De Palestijnse activiste Ahed al-Tamimi en haar moeder Nariman blijven voorlopig in Israëlische detentie. Intussen vindt een golf van arrestaties plaats. Sinds 6 december zijn 610 Palestijnen opgepakt en werden er 15 gedood.
De detentie van Ahed al-Tamimi en haar moeder Nariman is verlengd tot maandag. Dat besloot een Israëlische militaire rechtbank donderdag. Beide Palestijnse vrouwen werden op 19 december opgepakt. Een derde gedetineerde, Aheds nicht Nur, wordt vrijgelaten, tenzij de Israëlische aanklager daartegen beroep aantekent. Wel werd zij veroordeeld tot betaling van twaalfhonderd euro.
Aanleiding tot de arrestatie van de drie vrouwen was een video waarin te zien is dat zij twee Israëlische militairen van hun terrein duwen. Dat gebeurde nadat Israëlische militairen op 15 december hun dorp – het op de Westelijke Jordaanoever gelegen Al-Nabi Salih – waren binnengevallen. Daarbij werd een 14-jarig familielid van de vrouwen in zijn gezicht geschoten. De video leidde in Israël tot hysterie en de roep om wraak. In vervolg daarop werden de vrouwen alsnog opgepakt.
In een eerder artikel beschreven wij hoe de 16-jarige Ahed tijdens haar detentie wordt mishandeld en feitelijk rechteloos is binnen het systeem van militaire rechtspraak dat Israël op Palestijnse burgers toepast. Een petitie waarin haar vrijlating, en die van honderden andere Palestijnse kinderen en tieners in Israëlische gevangenschap, wordt geëist is inmiddels ruim 200 duizend maal getekend. De organisatie CodePink is daarnaast een eigen petitie gestart.
Volgens de Israëlische autoriteiten is het onderzoek naar Ahed en Nariman in volle gang. Naar verluidt heeft de politie twee incidenten in beeld waarbij Ahed botste met Israëlische militairen, en één waarbij zij stenen zou hebben gegooid. Nariman wordt beschuldigd van ‘opruiing’; zij had de inval van de Israëlische militairen in haar dorp op Facebook van live commentaar voorzien.
Tijdens de zitting gaf een woordvoerder van het leger een verklaring voor het hardhandige optreden van Israëlische troepen bij die inval. Volgens deze uitleg betraden Israëlische militairen het dorp vanwege ‘disturbances of the peace’. Er zou onder meer met stenen zijn gegooid.
In werkelijkheid waren het juist de Israëlische militairen die ‘de rust kwamen verstoren’. Dat blijkt ten overvloede uit de reconstructie van de schrijver Richard Silverstein in een uitvoerige analyse onder de titel There is only one reason why Ahed al-Tamimi remains in prison.
Bovendien was de inval van de Israëlische troepen geen exceptionele gebeurtenis. De dorpelingen van Al-Nabi Salih hebben er tientallen, zo niet honderden te verduren gehad. Daarbij raakten zo’n 350 dorpsbewoners – ruim de helft van het totaal aantal inwoners – gewond en vielen meerdere doden. Ook werden honderden dorpelingen, onder wie talloze kinderen, opgepakt en blootgesteld aan Israëls militaire rechtbanken. Silverstein stelt in zijn analyse de vraag of er in de geciviliceerde wereld nog een ander land bestaat dat kinderen door het leger laat berechten.
De gebeurtenissen in Al-Nabi Salih weerspiegelen de dagelijkse realiteit van de Israëlische bezetting. Iedere dag valt het Israëlische leger gemiddeld negen Palestijnse dorpen binnen. Juist donderdag rapporteerde de Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem dat Israël tussen 2 en 15 december invallen heeft gedaan in tenminste 123 dorpen en 104 individuele huizen. Daarbij werden 237 Palestijnen opgepakt, onder wie 61 minderjarigen.
Donderdag kwam het buiten de rechtszaal tot botsingen tussen sympathisanten van de Al-Tamimi’s en het Israëlische leger. Daarbij werden Manal al-Tamimi en Jamil Barghuthi (ook geschreven als Barghouti) opgepakt. Beiden zijn lid van het zogenoemde Popular Struggle Coordination Committee (PSCC). Woensdag werd in Bethlehem Mundhir Amirah, leider van het PSCC, opgepakt.
Sinds de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël op 6 december zijn 610 Palestijnen ‘gearresteerd’, onder wie 170 minderjarigen. Vijftien Palestijnen werden gedood.
Zonder rechtvaardigheid is er in het vredesproces geen vooruitgang mogelijk.
Tineke Lodders Politica