Duitse Joodse organisatie klaagt Israëlische leiders Lapid en Gantz aan

De Duitse organisatie ‘Jüdische Stimme’ dient in Duitsland een strafklacht in tegen de Israëlische premier Yair Lapid en minister van Defensie Benny Gantz. Zij worden beschuldigd van onder hun leiding begane oorlogsmisdaden in de Gazastrook.

Inslag van een Israëlisch projectiel in een woonwijk in Gaza Stad, 6 augustus 2022. © Mustafa Hassona / Anadolu Agency

De aanklacht van de Joodse organisatie Jüdische Stimme für gerechten Frieden in Nahost – kortweg Jüdische Stimme – betreft de driedaagse Israëlische aanval op de Gazastrook van 5 tot en met 7 augustus jl. Daarbij vielen volgens de Duitse organisatie aan Palestijnse zijde 38 doden, vrijwel allemaal burgers, onder wie 18 kinderen en vier vrouwen. Daarnaast raakten 360 Palestijnen gewond, onder wie 151 kinderen, 58 vrouwen en 19 bejaarden. Volgens VN-cijfers lag het aantal Palestijnse doden op 48.

Oorlogsmisdaden

De verrassingsaanval was volgens Israël legitiem als preëmptieve actie tegen een ‘acute dreiging’ van de Palestijnse verzetsorganisatie Islamitische Jihad (PIJ). De talloze Palestijnse burger­slachtoffers en de verwoesting van civiele infrastructuur moeten daarbij worden beschouwd als prijs voor Israëls ‘zelfverdediging’ – aldus Israël. In de westerse media en politiek werd dat standpunt vertaald met de klassieke mantra dat ‘Israël het recht heeft zich te verdedigen’.

De ‘indicatie’ dat Islamitische Jihad op een bus zou schieten vormt geen legitimatie om met tanks en gevechtsvliegtuigen op een opgesloten burgerbevolking te schieten.

Maar van zelfverdediging was helemaal geen sprake, zoals wij eerder schreven. En van een acute dreiging evenmin. De ‘indicatie’ dat Islamitische Jihad met een anti-tankwapen op een bus zou schieten vormt geen enkele legitimatie om met tanks en gevechtsvliegtuigen op een opgesloten en opeengepakte burgerbevolking te schieten. Aanvaarding van de Israëlische redenering zet de deur open voor ‘opzettelijke bloedbaden’, schrijft Jüdische Stimme ter onder­bouwing van de aangifte tegen Lapid en Gantz.

Volgens de Joodse organisatie heeft Israël zich schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Dat hoort voor de verantwoordelijken gevolgen te krijgen, aldus Jüdische Stimme, dat zich beroept op de universele jurisdictie van Duitse gerechtshoven ten aanzien van deze categorie misdaden. Waarbij meespeelt dat de kans op recidive – getuige de door Lapid en Gantz geuite dreigementen – op honderd procent moet worden geschat. Gantz kondige de trend als volgt aan:

Ook in de toekomst zal Israël zonodig preëmptieve aanvallen uitvoeren om zijn bevolking, soevereiniteit en infrastructuur te verdedigen. Van Teheran tot Khan Yunis [Gaza].

Gantz onder vuur

Gantz koestert een bloedig track record. Als stafchef van het Israëlische leger was hij medeverantwoordelijk voor onder meer de 51-daagse militaire campagne in de Gaza­strook in de zomer van 2014. Daarbij kwamen 2.251 Palestijnen om, van wie 1.462 burgers, onder wie 551 kinderen. De aanval op Gaza is onderdeel van een officieel onderzoek naar oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in de bezette Palestijnse gebieden, waartoe het Internationaal Strafhof in maart 2021 besloot.

Daarnaast spande de Palestijnse Nederlander Ismail Ziada in maart 2018 in Nederland een rechtszaak aan tegen twee Israëlische generaals, onder wie Gantz, vanwege hun rol in het Israëlische bombardement op het huis van zijn Palestijnse familie in de Gaza­strook. Bij die aanval, die plaatsvond op 20 juli 2014, kwamen Ziada’s zeventig jaar oude moeder, drie broers, een schoonzus en een neefje van twaalf om het leven, alsmede een vriend van de familie die op bezoek was.

In januari 2020 achtte de rechtbank van Den Haag zich niet bevoegd Ziada’s zaak tegen Gantz c.s. in behandeling te nemen. Tegen dat besluit is door Ziada beroep aangetekend. Het impliceert namelijk dat oorlogsmisdadigers hun praktijken ongestraft kunnen voort­zetten en zet de deur open voor nieuwe bloedbaden – precies het argument van Jüdische Stimme. Beide zaken trachten de Israëlische straffeloosheid te doorbreken om daarmee de Palestijnen te beschermen.

Trouw aan Joodse waarden

Jüdische Stimme ontving in 2019 de Vredesprijs van de stad Göttingen. Drie maanden later kwam de gerespecteerde organisatie weer in het nieuws toen haar bankrekening door de bank werd opgezegd vanwege ‘solidariteit met de Palestijnse BDS-beweging’. Het was voor het eerst sinds het naziregime dat een Joodse organisatie in Duitsland zijn bankrekening werd ontnomen.

Het was voor het eerst sinds het naziregime dat een Joodse organisatie in Duitsland zijn bankrekening werd ontnomen.

Daaraan vooraf ging een keiharde gecoördineerde laster- en intimidatiecampagne van de internationale Israël-lobby die de bank uiteindelijk dwong zijn Joodse klant af te stoten. Wereldwijd liggen Joodse organisaties die op grond van hun overtuiging en identiteit opkomen voor Palestijnse rechten onder vuur van Israël en zijn lobby. Jüdische Stimme laat zich echter niet intimideren en blijft zijn Joodse waarden trouw:

As a Jewish organisation, we stand for universal human rights. Like many Jewish organisations worldwide, we insist that Israel neither represents Jews nor speaks on our behalf. Israel must be held accountable for war crimes like any other state.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy