De verwoesting van de Gazastrook door Israël is geen nevenschade in de oorlog tegen Hamas, maar een doel op zichzelf. Het in twee etappes verwoeste Al-Shifa-ziekenhuis geldt als voorbeeld.
Op 25 maart nam de VN-Veiligheidsraad resolutie 2728 aan die opriep tot een direct staakt-het-vuren in Gaza gedurende de vastenmaand ramadan, en vrijlating van de door Hamas gegijzelde Israëli’s. Met de ramadan achter de rug moet worden vastgesteld dat de resolutie geen effect heeft gehad. Als voorbeeld dient de destructie die Israël achterliet bij het Al-Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad.
Op 1 april trokken Israëlische troepen zich terug uit het ziekenhuis na een belegering van twee weken. Hoewel Israël sprak van een succesvolle, met precisie uitgevoerde operatie, is het Al-Shifa – Gaza’s belangrijkste ziekenhuis – volledig verwoest en uitgebrand. In en rond het gebouw zijn honderden lijken aangetroffen, velen verminkt en in staat van ontbinding, sommigen overreden door bulldozers. Van de patiënten bleken er 21 gestorven door gebrek aan eten, drinken en zorg.
In november 2023 belegerde Israël het ziekenhuis ook. De bewering dat er een hoofdkwartier van Hamas zou zijn gevestigd, bleek echter nergens op gebaseerd. De nieuwe belegering zou zijn gericht tegen ‘teruggekeerde’ Hamasstrijders, van wie er volgens Israël tweehonderd zijn gedood en vijfhonderd ‘gearresteerd’. Opnieuw ontbreekt elk bewijs dat Hamas zich er ophield. De staf van het ziekenhuis heeft dat altijd ontkend.
Bovendien bestaat er een patroon. Van de 36 ziekenhuizen in de Gazastrook zijn er als gevolg van het Israëlische geweld 26 volledig buiten gebruik. De overige tien functioneren gedeeltelijk. Van de eerstelijns medische posten is nog 30 procent open; van de medische klinieken van VN-hulporganisatie UNRWA zijn er nog acht van de 24 in gebruik. Daarnaast werden door Israël 126 ambulances verwoest.
Dat is ‘slechts’ de materiële schade. Sinds 7 oktober werden door Israël 489 chirurgen, artsen en ander medisch personeel gedood, evenals 243 hulpverleners. Daaronder 180 VN-medewerkers en de zeven employees van World Central Kitchen die verleden week met drie gerichte aanvallen werden omgebracht.
Intussen heeft Israël de volledige civiele infrastructuur van Gaza verwoest. Ruim 60 procent van alle woningen – circa 75 duizend in getal – is verwoest of beschadigd, evenals ruim 80 procent van winkels en kantoren. Drie kerken en 229 moskeeën zijn in puin gelegd. Van de 563 scholen in Gaza zijn er slechts 99 intact; 260 leraren en ander personeel werden gedood, evenals zesduizend leerlingen en studenten.
Het lot van de burgerbevolking valt amper te bevatten. Naast ruim 33 duizend doden en achtduizend vermisten zijn meer dan 76 duizend Palestijnen gewond; zeker 1,7 miljoen Palestijnen zijn ontheemd; 1,1 miljoen verkeren in acute hongersnood. Ruim een miljoen kinderen zijn getraumatiseerd en hebben psychische hulp nodig. Maar liefst 17 duizend kinderen zijn alleen, gescheiden van (in veel gevallen gedode) ouders en familie.
Deze praktijk van totale verwoesting kan alleen worden omschreven als een oorlog tegen de Palestijnse burgerbevolking. Dat Israël daarnaast strijd voert met Hamas doet aan die conclusie niets af. Sterker, de belegeringen van het Al-Shifa-ziekenhuis tonen aan hoe de strijd tegen Hamas door Israël wordt gebruikt om de burgerbevolking te treffen.
Kan deze conclusie iemand verrassen? Nee. Hij werd al in oktober aangekondigd door Israëls president Yitzhak Herzog, minister van Defensie Yoav Gallant en vele anderen. Zij stelden de 2,3 miljoen Palestijnse burgers verantwoordelijk voor de aanslag van Hamas op 7 oktober 2023, en kondigden aan hen als human animals te zullen bestrijden. Dat is precies wat is gebeurd.