Israël bedreigt de directeur van Al-Haq met ‘persoonlijke consequenties’ indien de mensenrechtenorganisatie haar werk voortzet. De bedreiging volgt op de poging om Al-Haq en zes andere Palestijnse organisaties te sluiten. Nederland moet nu handelen om hen te beschermen.
Shawan Jabarin, directeur van de Palestijnse mensenrechtenorganisatie Al-Haq ontving zondagochtend een telefoontje van een persoon die zich voorstelde als ‘Captain Fahed’ van de Israëlische veiligheidsdienst Shabak. Jabarin werd opgedragen zich voor ‘ondervraging’ te melden op de Israëlische militaire basis Ofer.
De beller voegde eraan toe dat Al-Haq door de Israëlische bezetter tot ‘illegale entiteit’ en ‘terreurorganisatie’ is verklaard. Al-Haq zou banden onderhouden met het Palestijnse Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), waarvan Jabarin ook persoonlijk lid zou zijn. De PFLP is een linkse politieke partij en verzetsorganisatie met een gewapende vleugel die in Israël, de VS en de EU op terrorismelijsten staat.
Jabarin liet weten niet op de eis van de beller in te gaan, onderstrepend dat zijn werk volledig in overeenstemming is met het internationaal recht. De door ‘Captain Fahed’ geuite beschuldigingen wees hij van de hand als ‘baarlijke nonsens en leugens’, met de toevoeging dat Israël volhardt in het fabriceren van ongefundeerde beweringen tegen Palestijnse maatschappelijke organisaties en mensenrechtenverdedigers.
Daarop volgde het dreigement dat Al-Haq en Jabarin ‘een prijs zullen betalen’ indien Al-Haq zijn werk voortzet. Dit in de vorm van ‘gevangenneming, ondervraging en andere maatregelen’. In reactie hierop zond Al-Haq een noodkreet tot bescherming aan de VN en aan ruim tachtig regeringen, en publiceerde het deze oproep:
We urgently demand that the international community immediately take targeted and effective action to protect Al-Haq, its General Director Shawan Jabarin and other Palestinian civil society organizations and human rights defenders, who are now facing existential threats.
Al-Haq is één van zeven prominente Palestijnse maatschappelijke organisaties die door Israël in hun voortbestaan worden bedreigd. De overige zes zijn Addameer, Bisan Center for Research and Development, Defense for Children International -Palestine (DCI-P), de Union of Agricultural Work Committees (UAWC), de Union of Palestinian Women Committees (UPWC) en de Union of Health Work Committees (UHWC).
Donderdag 18 augustus trachtte Israël de organisaties te sluiten. Bij een inbraak door Israëlische militairen in hun kantoren werden deuren geforceerd, en werden apparatuur en documenten ontvreemd. Overal werd een puinhoop aangericht en in tenminste één geval werd de inventaris kort en klein geslagen. Bij Al-Haq werd de door Nederland toegekende Geuzenpenning ontvreemd. Elders werden zelfs etenswaren en een broodrooster meegenomen. Bij vertrek werden de deuren van de meeste organisaties met stalen platen dichtgelast. Op last van de Israëlische bezetter mogen de Palestijnen hun kantoren niet meer betreden. Een achtergelaten A4’tje bevat een ‘militair bevel’ tot sluiting.
Zondagmiddag werd bekend dat Khaled Quzmar, directeur van DCI-P, is verhoord door de Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet. Hij werd na twee uur vrijgelaten.
Waar we getuige van zijn is het eindspel van de jarenlange Israëlische politiek om de ruggengraat van de Palestijnse civiele samenleving, levend onder Israëlische bezetting, te breken. Zo hebben Israël en zijn lobby zich tot het uiterste ingespannen om de Europese subsidies van de Palestijnse organisaties te saboteren. Toen een ultieme poging daartoe door de Shin Bet in mei 2021 jammerlijk faalde nam Israël in oktober het recht in eigen hand door zes van de zeven organisaties als ‘terreurorganisaties’ buiten de wet te stellen. De zevende overkwam dat al in 2020.
Vorige maand stelden tien Europese landen, waaronder Nederland, in een verklaring de Israëlische ‘bewijzen’ tegen de Palestijnse organisaties ongeloofwaardig te vinden en hun subsidies te zullen voortzetten. Daarop nam Israël opnieuw het recht in eigen hand door afgelopen donderdag de kantoren van de zeven organisaties te sluiten.
Vrijdag volgde een verklaring van Nederland en acht Europese landen waarin die hun ‘deep concern’ uitpreken over de Israëlische overval. Op de escalatie van zondag werd nog niet gereageerd, maar het ligt voor de hand dat Nederland zijn ‘deepest concern’ zal uitspreken. Vermoedelijk heeft de regering ook voor de laatste acte het script al klaar: Nederland zal zijn ‘deep regret’ betuigen over de definitieve ondergang van de Palestijnse organisaties. Mogelijk wordt als bonus het belang van een sterk Palestijns maatschappelijk middenveld nog eens onderstreept. Ook niet ondenkbaar is dat Nederland aansluitend zijn ‘deepest regret’ betuigt over de algehele teloorgang van een ‘rechtvaardige oplossing’ van het zogenoemde ‘conflict’.
Het is evident dat Israël zich in zijn maatregelen tegen de Palestijnse organisaties gesterkt weet door de passiviteit van Europa en de VS. De Amerikanen hadden zich überhaupt nog niet uitgelaten over de Israëlische ‘bewijzen’ tegen de Palestijnse organisaties, maar op 18 augustus gebeurde dat alsnog. Tijdens een persconferentie van het State Department stelde woordvoerder Ned Price dat ‘we have not seen anything that has caused us to change our position on these organizations’ (vanaf 46’50’’).
Juist vandaag werd bekend dat de CIA onderzoek heeft gedaan naar de Israëlische bewijzen, en die van A tot Z ongeloofwaardig heeft bevonden. Het rapport met die bevindingen werd echter stil gehouden, vermoedelijk om het bezoek van president Biden aan Israël in juli niet te compromitteren.
De realiteit is dat Israël pas bij dreigende westerse sancties zal afzien van de destructie van de Palestijnse organisaties. Met name de EU en haar lidstaten staan nu voor een zwart-witkeuze, zoals ook de Israëlische mensenrechtenadvocaat Michael Sfard benadrukt. Zij hebben de macht – en onder internationaal recht de plicht – om Israël tot de orde te roepen.
Vandaag riepen 53 prominente Israëlische organisaties – een substantieel deel van het Israëlische maatschappelijk middenveld – de internationale gemeenschap op tot actie om Israël te dwingen zijn repressie van de Palestijnse organisaties te staken. Die oproep vormt een extra legitimatie voor de EU-landen om nu in te grijpen. Een volgende kans krijgen zij vermoedelijk niet meer.