Israël-Palestina in het kort – 17 januari 2022

Met onder andere: volgende huisuitzetting in Sheikh Jarrah aanstaande, Palestijn die door Israëlische kolonist werd aangereden overlijdt, en tientallen gewonden bij demonstraties in de Naqab-woestijn.

Israëlische troepen en bulldozers bereiden zich in Sheikh Jarrah, Oost-Jeruzalem, voor om de familie Salahiya uit hun huis te zetten, 17 januari 2022. © Twitter

Volgende huisuitzetting in Sheikh Jarrah aanstaande

Op het moment van schrijven verzamelen Israëlische troepen zich in Sheikh Jarrah om een Palestijnse familie uit hun huis te zetten. De familie heeft zich op het dak gebarricadeerd en dreigt een gastank te laten ontploffen als de Israëlische autoriteiten zich niet terugtrekken. Onderhandelaars zijn ter plekke om te proberen tot een geweldloze oplossing te komen.

De familie Salahiya – bestaande uit twaalf leden, onder wie vader Mohammed, zijn Joodse vrouw Lital en acht kinderen – woont al decennia in het huis. De vader van Mohammed het stuk land volgens hen vóór 1967 gekocht. Vijf jaar geleden kondigde de gemeente Jeruzalem aan dat ze de grond wil onteigenen om er een school te bouwen. Sindsdien voert de familie een juridische strijd om hun huisuitzetting te voorkomen, maar hebben zij volgens de Israëlische rechtbank niet kunnen bewijzen de rechtmatige eigenaar van het stuk land te zijn. In verschillende artikelen hebben wij stilgestaan bij de manier waarop Israëlische rechtbanken, inclusief het Hooggerechtshof, een laagje vernis van legitimiteit geven aan ernstige schendingen van het internationaal recht. Op deze manier zijn zij een belangrijk onderdeel van Israëls koloniseringspolitiek.

Tientallen Palestijnen en Israëli’s trachtten maandag te protesteren tegen de dreigende huisuitzetting, maar werden door de politie tegengehouden. Een delegatie van EU-vertegenwoordigers, lidstaten en andere landen was wel in staat zich naar Sheikh Jarrah te begeven. Op Twitter schrijft de Europese delegatie dat het ‘noodzakelijk is de situatie te de-escaleren en een vreedzame oplossing te vinden.’ Ook wijst de delegatie op de illegaliteit van de huisuitzettingen en Israëlische sloopwerkzaamheden in de bezette Palestijnse gebieden. Ook de Nederlandse ambassadeur in Israël roept op Twitter de Israëlische autoriteiten op om de huisuitzetting te staken.

In mei 2021 leidden geplande huisuitzettingen in Sheikh Jarrah tot een opleving van geweld in Israël, de bezette Palestijnse Westoever en Gaza, met veel doden als gevolg. Uiteraard zullen wij u ook nu op de hoogte houden van de meest recente ontwikkelingen in Sheikh Jarrah.

Palestijn die door Israëlische kolonist werd aangereden overlijdt

Suleiman al-Hathalin, de 75-jarige Palestijnse activist uit Masafer Yatta die op 5 januari door een Israëlische sleepwagen werd aangereden, is vanochtend aan zijn verwondingen bezweken. De sleepwagen, naar verluidt bestuurd door een Israëlische kolonist, was door het Israëlische leger ingezet om te assisteren bij de inbeslagname van voertuigen van Palestijnen in het gebied.

In een verklaring zei Breaking the Silence, een Israëlische ngo die de wreedheden van de Israëlische militaire autoriteiten in de bezette gebieden blootlegt, dat de sleepwagen onmiddellijk was doorgereden na Al-Hathalin te hebben aangereden, zonder een ambulance te bellen. ‘Een hit and run, met dank aan de Israëlische politie,’ aldus Breaking the Silence. ‘Dit is wat er gebeurt als het leven van Palestijnen geen waarde heeft in de ogen van de bezetter.’

De organisatie wijst er bovendien op dat het niet de eerste keer is dat de Israëlische autoriteiten slachtoffers maken bij het in beslag nemen van Palestijnse eigendommen. Vorig jaar werd Harun Abu Aram in zijn nek geschoten toen militairen een generator in beslag wilden nemen, waarbij hij verlamd raakte. Ook dat gebeurde in Masafer Yatta, in het zuiden van de Westelijke Jordaanoever.

Suleiman al-Hathalin is bovendien de derde Palestijn die in korte tijd door een kolonist is doodgereden nadat eerder de 25-jarige Mustafa Yassin Falna en de 63-jarige Ghadir Anis Abdullah Masalma waren doodgereden.

Palestijns-Amerikaanse man overlijdt na gewelddadige aanhouding

Een tachtigjarige Palestijnse man met Amerikaans staatsburgerschap is op 12 januari aan een hartaanval overleden, kort nadat Israëlische soldaten hem tijdens een inval in het dorp Jaljulia op gewelddadige wijze hadden aangehouden.

Omar Asaad reed ’s nachts naar huis toen soldaten zijn auto plotseling tegenhielden. Twee jonge mannen die op dezelfde locatie als Omar waren aangehouden verklaarden dat de soldaten hem uit zijn auto trokken en hem tweehonderd meter meesleurden. Daar boeiden, knevelden en sloegen zij hem, en dwongen zij hem op zijn buik te gaan liggen. Vervolgens vertrokken de soldaten, en lieten zij Omar bewusteloos op de grond achter. Nadat de inval in het dorp was afgelopen vonden de twee mannen Omar op dezelfde plek, waar hij geen teken van leven vertoonde. Zij brachten hem naar de kliniek in het dorp, waar doktoren probeerden hem te reanimeren. Kort daarna werd hij dood verklaard.

‘[Het Israëlische leger] draagt de verantwoordelijkheid voor de dood van [Omar]’, vertelt zijn neef aan Middle East Eye. ‘[Hij] stierf aan een hartaanval als gevolg van de aanval op hem door het Israëlische leger en de paniek die het veroorzaakte. Wat er met Omar is gebeurd is een grote misdaad tegen de menselijkheid. Het is gebeurd zonder de minste aandacht voor zijn leeftijd en zijn medische toestand.’

Israëlische troepen bestormen Universiteit van Bir Zeit

Bij een inval in de Universiteit van Bir Zeit in Ramallah hebben Israëlische troepen een Palestijnse student verwond en vier anderen gearresteerd. Op 10 januari viel een groep undercoveragenten de universiteitscampus binnen, naar eigen zeggen om een ‘gezochte Palestijn’ te arresteren. Volgens het Israëlische leger probeerde de man te ontsnappen en openden de agenten daarom het vuur. Het Palestijnse persbureau Wafa rapporteerde dat de agenten ook andere studenten beschoten om hen weg te houden tijdens de arrestatie. Daarbij zou tenminste nog één andere student gewond zijn geraakt. De vier gearresteerde studenten zijn allen actief lid van de studentenraad van de universiteit. In een verklaring veroordeelde de universiteit de ‘flagrante aanval’ en riep het internationale organisaties op om Palestijnse onderwijsinstellingen in bescherming te nemen.

Tientallen gewonden bij demonstraties in de Naqab-woestijn

De afgelopen week heeft de Israëlische politie hard ingegrepen bij Palestijnse demonstraties in de Naqab-woestijn (Negev) in het zuiden van Israël. Tientallen Palestijnen raakten daarbij gewond of werden gearresteerd.

De demonstraties vinden met name plaats in de al-Naqe-regio van de Naqab, een vruchtbaar gebied waar zo’n dertigduizend Palestijnen wonen in een cluster van bedoeïenendorpen. Het Joods Nationaal Fonds (JNF), een organisatie die als doel heeft zoveel mogelijk grond in Israël en de bezette Palestijnse gebieden te verwerven voor Joodse Israëli’s, begon in december met een campagne om het gebied te bebossen. Daarvoor worden Palestijnse gemeenschappen en landbouwgronden op grote schaal ontruimd en vernietigd. Volgens de Palestijnse inwoners van de Naqab is de bebossingscampagne de nieuwste poging van Israël om hen van hun land te verdrijven.

Op video’s en foto’s op sociale media is te zien hoe Israëlische troepen traangas inzetten tegen de demonstranten, hen arresteren, en tenten in het gebied slopen. Volgens Al Jazeera heeft de Israëlische politie sinds het begin van de demonstraties tenminste tachtig Palestijnen gearresteerd, onder wie een aantal minderjarigen. De ‘overgrote meerderheid’ van hen zou nog steeds vastzitten. Lokale media meldden daarnaast dat de Israëlische politie controleposten heeft opgezet en de in- en uitgangen van dorpen in het gebied blokkeert om te voorkomen dat mensen de protesten bijwonen.

De Naqab beslaat ongeveer de helft van de totale landmassa van Israël. Naar schatting wonen zo’n 300.000 Palestijnse bedoeïenen met het Israëlische staatsburgerschap in het gebied. De bedoeïenen die tegenwoordig in de Naqab wonen zijn de afstammelingen van degenen die zijn achtergebleven nadat ruim 80.000 bedoeïenen tijdens de Nakba in 1948 het gebied moesten ontvluchten. Ongeveer de helft van de bedoeïenen die tegenwoordig in de Naqab wonen, woont in 40 ‘niet-erkende’ dorpen die door Israël als ‘illegale clusters’ worden aangeduid. Ondanks het feit dat veel van de bedoeïenen al generaties op dezelfde plek wonen erkent Israël hun eigendom over het land niet.

Jaap Hamburger aan Justitie en OM: ga niet in op CIDI-uitnodiging voor Holocaustbijscholing

Jaap Hamburger heeft in een opiniestuk in Het Parool Justitie en het Openbaar Ministerie opgeroepen niet in te gaan op een uitnodiging van het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI) om zich in Israël te laten bijscholen over de Holocaust. Hamburger, voorzitter van Een Ander Joods Geluid, wijst daarbij met name op de IHRA-definitie van antisemitisme, die door het CIDI en de Internationale School voor Holocausteducatie van Yad Vashem in Israël, waar de cursus plaatsvindt, wordt gehanteerd. Deze definitie wordt ‘sinds jaren gepropageerd en misbruikt door de Israëlische overheid en de Israëllobby’, zo schrijft Hamburger, om het Israëlische beleid met betrekking tot de Palestijnen uit de wind te houden. De opzet van de uitnodiging van het CIDI is volgens Hamburger dan ook ‘de strafrechtketen een interpretatie en benadering van antisemitisme op te dringen, die het voor politie en OM steeds moeilijker maakt om kritiek op Israël daar van te scheiden’. ‘Justitie en OM moeten zich niet laten verleiden en hun onafhankelijkheid proactief bewaken. Door de Israëlreis en de verstrikking met het Cidi dreigt de onafhankelijkheid van het apparaat in het geding te komen, van boa in opleiding via wijkagent tot rechtbankvoorzitter.’

Lees hier het hele opiniestuk van Jaap Hamburger.

Voorzitter Sydney Festival maakt excuses aan artiesten

David Kirk, de voorzitter van het Sydney Festival, heeft zijn excuses aangeboden aan de deelnemende artiesten voor de controverse die ontstond toen bekend werd dat een deel van de programmering van het festival was gesponsord door de Israëlische ambassade in Australië. Meer dan dertig artiesten en groepen besloten begin januari niet deel te nemen aan het festival, nadat een coalitie van Palestijnse en Australische organisaties had opgeroepen tot een boycot vanwege de Israëlische sponsoring van het festival. ‘Het spijt ons zeer dat we artiesten in een situatie hebben gebracht waarin ze zich gecompromitteerd voelden’, zei Kirk over de boycot. Hij voegde daaraan toe dat veel artiesten zich ofwel ‘in een positie bevonden waarin ze de behoefte voelden om hun werk in te trekken of door moesten gaan terwijl zij werden onderworpen aan behoorlijk serieuze druk op sociale media om zich terug te trekken.’ Hoewel het festival niet van plan is het door de ambassade gedoneerde bedrag terug te geven, zal het wel een onafhankelijk onderzoek starten om ervoor te zorgen dat het nooit weer in dezelfde situatie zal belanden.

Palestijnse gevangene na vrijlating meteen opnieuw gearresteerd

Arin Za’anin, een Palestijnse man die in mei werd gearresteerd bij de Damascuspoort in Oost-Jeruzalem, is direct na zijn vrijlating op zondag opnieuw vastgezet door de Israëlische autoriteiten. Za’anin is één van de vele Palestijnen die bij de Damascuspoort werd gearresteerd, toen daar in april en mei vorig jaar grootschalige protesten plaatsvonden tegen het Israëlische optreden in en rondom de Al-Aqsa-moskee. Het is onduidelijk waarom hij, na negen maanden vast te hebben gezeten, opnieuw naar een Israëlische gevangenis is overgebracht.

© 2007 - 2025 The Rights Forum / Privacy Policy