Afgelopen weekend bombardeerde Israël een tentenkamp voor ontheemde Palestijnen dat het zelf als ‘veilige zone’ had aangewezen. Negentig Palestijnen vonden de dood in de jacht op twee kopstukken van Hamas. Of die werden gedood is onbekend.
Het bloedbad vond zaterdagochtend 13 juli plaats in Al-Mawasi, een uitgestrekte verzameling huizen, hutten en tenten die dienst doen als onderdak voor ontheemde Palestijnen. Het ligt ten westen van de stad Khan Yunis aan de kust van de Gazastrook.
Er verblijven tienduizenden of zelfs honderdduizenden Palestijnen in het gebied – schattingen lopen op tot een miljoen –, op de vlucht voor het Israëlische geweld dat hun woonplaatsen in puin heeft gelegd. Israël heeft Al-Mawasi tot ‘veilige humanitaire zone’ bestempeld en ontheemde Palestijnen opgeroepen er hun toevlucht te nemen.
Zo ontstond de zee van tenten en andere bouwsels, die zaterdag door Israël werd gebombardeerd. Voor de aanval gebruikte Israël vijf Amerikaanse MK-84-bommen van ruim negenhonderd kilo per stuk. Die slaan metersdiepe kraters ‘zo groot als een schoolplein’, aldus een getuige, en richten binnen een straal van 350 meter totale verwoesting aan.
Bij het bombardement, gevolgd door beschietingen met drones, vielen negentig doden en raakten ruim driehonderd Palestijnen gewond. Getuigen spreken van rondvliegende lichaamsdelen en beschrijven de paniek onder de overlevenden.
Israël stelde dat de gezochte Hamas-commandant Muhammad al-Masri het doelwit van de aanval was. Al-Masri is leider van de Al-Qassam Brigades, de militaire tak van Hamas. Hij is beter bekend als Muhammad Deif of kortweg ‘Al-Deif’ (‘De gast’), vanwege zijn gewoonte om elke dag van overnachtingsplek te wisselen. Zo weet hij al decennia uit handen van de Israëli’s te blijven.
Deif geldt als een mysterie. Over zijn identiteit is weinig bekend, en er bestaan amper foto’s van hem. Naar verluidt overleefde hij acht Israëlische aanslagen. In 2014 werden zijn vrouw en twee kleine kinderen door Israël gedood.
Israël jaagt op Deif vanwege zijn betrokkenheid bij dodelijke aanslagen, en het plannen van de Hamasaanval van 7 oktober 2023. Ook de hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof, Karim Khan, heeft Deif in het vizier. Op 20 mei verzocht hij de rechters van het Strafhof om arrestatiebevelen voor de Hamas-kopstukken Deif, Sinwar en Haniye, naast de Israëlische premier Netanyahu en Defensieminister Gallant.
De vijf worden door Khan beschuldigd van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, begaan op en na 7 oktober 2023. Of de poging van Netanyahu en Gallant om Deif te liquideren is gelukt, staat niet vast. Wel zou volgens Israël de lokale Hamasleider Rafa’a Salama zijn gedood. Hamas zegt dat beiden in leven zijn.
Over de negentig gedode burgers bestaat geen misverstand. De aanval op Al-Mawasi onderstreept Israëls minachting voor het internationaal recht. Bindende principes als proportionaliteit, onderscheid en voorzorgsmaatregelen, expliciet bedoeld om burgers te beschermen, spelen voor de Israëli’s geen enkele rol. Ondanks zijn beschermde status als humanitaire zone vielen in Al-Mawasi in februari, mei en juni al 48 doden bij eerdere Israëlische bombardementen.
De aanvallen onderstrepen dat de 2,3 miljoen Palestijnen in de Gazastrook nergens veilig zijn. Intussen nadert het officiële dodental de 40 duizend, afgezien van de naar schatting ruim tienduizend lichamen die nog onder het puin liggen. En daar zal het niet bij blijven, blijkt uit door The Lancet gepubliceerd onderzoek. Mocht het geweld stoppen, dan zullen effecten als besmettelijke ziektes de komende jaren hun tol blijven eisen. Een conservatieve schatting van het totaal aantal doden komt uit op 186 duizend.