Nederland gaat intensief samenwerken met het leger dat zich volgens de VN elke dag schuldig maakt aan misdaden tegen de Palestijnse bevolking. Dat is onacceptabel. Steun onze campagne ‘Geen militaire samenwerking met Israël’.
Elke twee weken publiceert VN-organisatie OCHA een overzicht van de schade aan levens en eigendommen die het gevolg is van Israëls bezetting van de Palestijnse gebieden. De meest recente cijfers betreffen de periode van 16 tot en met 29 mei. Hieronder een beknopte samenvatting, aangevuld met een paar andere relevante cijfers.
Hoewel deze feiten de wurgende onderdrukking waaraan de Palestijnen blootstaan slechts beperkt illustreren is de centrale rol van het Israëlische leger als uitvoerder en facilitator onmiskenbaar. Hoe je je tot zo’n leger, en het ministerie van Defensie dat het aanstuurt, moet verhouden is vastgelegd in het Nederlandse mensenrechtenbeleid, de Grondwet en internationale verdragen. Derde landen zoals Nederland hebben de plicht Israël aan te spreken op zijn daden en te manen tot respect voor de rechtsorde. Wordt daar geen gehoor aan gegeven dan resteert het verbreken van de relatie en het opleggen van sancties.
Nederland heeft dat jarenlang opzichtig nagelaten. Maar nu gaat het kabinet een forse stap verder door de militaire samenwerking met Israël juist te verdiepen. Hoe zich dat verhoudt tot die 28 gedode kinderen en de tweewekelijkse VN-cijfers weet geen mens. Wat weten we wel? Minister van Defensie Kajsa Ollongren (D66) stelde in de Tweede Kamer dat niet kan worden uitgesloten dat Israëlische partners betrokken zijn (geweest) bij oorlogsmisdaden. Die kans is namelijk levensgroot. Desondanks zal Ollongren er niet op laten screenen.
Waar andere regimes – denk aan Rusland en Myanmar – worden gesanctioneerd vanwege hun schendingen van de rechtsorde, wordt Israël door Nederland beloond voor vergelijkbare schendingen. Let wel: de bestrijding van straffeloosheid geldt als speerpunt van het Nederlandse mensenrechtenbeleid – maar nadrukkelijk niet als het om Israël gaat. De Palestijnen betalen de prijs. Dit met steun van de Tweede Kamer die, de SP en DENK uitgezonderd, een lachertje maakte van de besluitvorming.
Inmiddels ligt de kwestie in de Eerste Kamer; die moet het verdrag dat aan de militaire samenwerking ten grondslag ligt nog ratificeren. De fracties van de SP en GroenLinks hebben daarover kritische vragen gesteld. Toch is de vrees is dat politieke ideologie ook in de senaat zal prevaleren boven Palestijnse mensenrechten.
The Rights Forum legt zich daar niet bij neer. Ons standpunt is dat van militaire samenwerking met Israël geen sprake kan zijn zolang dat land volhardt in de door de VN gedocumenteerde misdaden. Om dat te realiseren vertrouwen we niet op de politiek, maar des te meer op een krachtige interventie vanuit de samenleving. Inmiddels tekenden ruim negenduizend burgers onze petitie ‘Geen militaire samenwerking met Israël’. Wij roepen alle overige Nederlanders op dat voorbeeld te volgen en de petitie te helpen verspreiden