Oproep tot steun 13 mei 2023 Lees meer over

Waarom wij onze campagne tegen militaire samenwerking met Israël intensiveren

Nederland intensiveert zijn samenwerking met het Israëlische leger. Nu het bommen regent op Gaza intensiveren wij onze campagne tegen elke vorm van militaire samenwerking met Israël. Teken onze petitie en help die verspreiden.

Je kunt onze campagne steunen door de petitie te tekenen en de posters te downloaden en verspreiden.

Kun je als Nederland samenwerken met een leger dat zich langdurig en structureel schuldig maakt aan militaire bezetting, oorlogsmisdaden en mensenrechtenschendingen? Een leger dat Shireen Abu Akleh doodschoot en Gaza bombardeert? Natuurlijk niet.

Maar als het om samenwerking gaat met het Israëlische leger en defensie-apparaat gelden in politiek Den Haag andere regels. In april beschreven we hoe een grote meerderheid van de Tweede Kamer na een ontluisterend debat een defensieverdrag met Israël ratificeerde.

Het verdrag was nodig voor de aanschaf van een Israëlisch raketsysteem. Dat wordt geleverd door de beruchte wapen- en technologieproducent Elbit Systems. Betrokken als die is bij oorlogsmisdaden en mensenrechtenschendingen mag je daar onder geen beding mee in zee, beargumenteerden we.

Maar opnieuw gelden andere regels. De deal met Elbit ter waarde van 515 miljoen euro lijkt soepel door de Tweede Kamer te worden geloodst. En dat niet alleen. Nederland spant zich in om Elbit in het hart van de Europese defensie-industrie in te bedden, schreven we eerder deze maand.

Het gaat dus rap de verkeerde kant op en daarom intensiveren wij onze campagne om deze waanzin te stoppen. Want dat is het als je als land willens en wetens in zee gaat met een militair regime waarvan de misdaden niet alleen in detail zijn gedocumenteerd, maar ook dagelijks waarneembaar zijn.

Op de politiek hoeven we hierbij niet te rekenen. De meeste partijen zonderen Israël uit van de maatstaven die zij aanleggen als het om andere landen gaat – denk aan Rusland dat Oekraïne bezet en bombardeert. Het protest zal uit de samenleving moeten komen. Wat kun je doen?

Teken onze petitie. Ruim 8.600 anderen gingen je voor. Vraag familie en vrienden, huisgenoten en collega’s om hetzelfde te doen.

Verspreid onze posters. Je ziet ze bovenaan deze pagina. Beide zijn op A4-formaat te downloaden, in kleur en zwart-wit. Hang ze voor je raam of op een prikbord waar dat is toegestaan: werk, club, buurthuis en andere locaties. Of deel ze uit op straat of tijdens evenementen.

Schrijf de politiek. Laat horen dat je geeft om mensenrechten, ook als het om Israëlische schendingen gaat. Je kunt een of meer fracties aanschrijven, maar ook kiezen voor de commissie Buitenlandse Zaken of Defensie en de griffier verzoeken je bericht te verspreiden onder alle leden.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy