Nederland gaat samenwerken met ‘door en door verrot’ Israëlisch leger

Het Israëlische leger is door en door verrot en betrokken bij oorlogsmisdaden en handhaving van een systeem van apartheid en onderdrukking dat gelijkenis vertoont met de politiek van nazi-Duitsland. Aldus een kenner bij uitstek.

Amiram Levin tijdens een toespraak in 2017. © Wikipedia Commons / Laliv G.

Die kenner is Amiram Levin, voormalig generaal in het Israëlische leger, commandant van een elite-eenheid en vice-directeur van spionagedienst Mossad. Levin sprak zich zaterdag uit tijdens een protestbijeenkomst in Tel Aviv, en zondag bij de publieke radiozender Kan. Zijn uitspraken zijn uiterst relevant voor het Nederlandse voornemen om de samenwerking met het Israëlische defensie-apparaat te intensiveren.

‘Partner in oorlogsmisdaden’

Aanleiding is de juridische hervorming die de Israëlische regering bezig is door te voeren. Daartegen wordt al ruim zeven maanden massaal geprotesteerd. Die protesten hebben ook de paraatheid van het Israëlische leger aangetast. Levin reageerde op de daarover in Israël onstane ophef met de vaststelling dat het leger weliswaar problemen heeft met de paraatheid, maar ‘tien keer’ grotere problemen kent vanwege zijn rol op de door Israël bezette Palestijnse Westelijke Jordaanoever.

Daar functioneert het als ‘partner in oorlogsmisdaden’, aldus Levin. Als voorbeeld noemt hij de faciliterende rol van het leger bij de aanvallen en pogroms van Joods-Israëlische kolonisten tegen Palestijnse gemeenschappen. Juist vorige week publiceerden we een achtergrondartikel over die kolonistenterreur. Carolien Roelants wijdde er maandag haar column in NRC aan.

‘Totale apartheid’

De diepe betrokkenheid bij Israëls controle over de Palestijnen heeft het leger ‘door en door verrot’, aldus Levin. Hij sloot zich aan bij eerdere opmerkingen van toenmalig vice-stafchef van het leger Yair Golan dat zich in Israël processen afspelen die gelijkenis vertonen met die in nazi-Duitsland voorafgaand aan de Holocaust. Als voorbeeld wijst hij op de ‘totale apartheid’ in door Israël bezette steden als Al-Khalil (Hebron), waar straten alleen voor Joden toegankelijk zijn.

Opmerkelijk is de draai die Levin heeft gemaakt. Eerder stond hij te boek als uitgesproken havik. Nu ziet hij in dat het systeem dat hij steunde zowel de staat als het leger van binnenuit heeft gecorrumpeerd. Premier Netanyahu wordt ‘geëxploiteerd’ door een ‘messianistische groep criminelen’ die geen benul heeft wat democratie is, aldus Levin. Dat is een adequate omschrijving van de kolonisten en de politieke leiders die zij hebben voortgebracht.

‘We vermoorden onszelf’

Levin deed een vertwijfelde oproep aan het defensie-establishment om op te staan tegen de leiders die het meesleuren in het begaan van oorlogsmisdaden. ‘Ik zeg eerlijk, ik ben niet boos op de Palestijnen, maar op ons. We vermoorden onszelf van binnenuit’.

Levins oproep tot inkeer en verandering staat niet op zichzelf. Zo roept een groep van ruim 1.600 Joodse academici en andere critici de georganiseerde Joodse gemeenschap in de VS op haar kritiekloze wegkijken van Israëls misdaden op te geven. Die oproep is ook van belang voor Nederland, schreven wij deze week.

Militaire samenwerking

Dat te meer gezien de Nederlandse intentie om de militaire samenwerking met Israël te intensiveren. Ondanks het feit dat het Nederlandse mensenrechtenbeleid – waarin nota bene de bestrijding van straffeloosheid centraal staat –, de Grondwet en internationale verdragen dat voornemen uitsluiten nam de Tweede Kamer na een ontluisterend debat in april een verdrag aan dat intensievere samenwerking met het Israëlische defensie-apparaat mogelijk moet maken.

Daar bovenop steunde de Kamer de aankoop van een wapensysteem van de Israëlische producent Elbit Systems, ook al is dat bedrijf betrokken bij oorlogsmisdaden en structurele mensen­rechtenschendingen. Dat gebeurde op grond van ondeugdelijke informatie, schreven wij in juni. Inmiddels liggen de verdragen ter goedkeuring in de Eerste Kamer, die zich er na het reces verder over zal buigen. Eind mei stelden GroenLinks en de SP kritische vragen.

Tienduizend handtekeningen

The Rights Forum voert campagne tegen militaire samenwerking met Israël zolang dat land betrokken is bij de misdaden zoals nu ook door ex-generaal Levin beschreven. Tot dusver tekenden bijna tienduizend Nederlanders onze petitie, die we na het reces aan politiek Den Haag zullen aanbieden. We roepen alle overige Nederlanders op die petitie te steunen en te helpen verspreiden.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy