Nieuwe aanval 3 juli 2023 Lees meer over

Israëlische leger zaait opnieuw dood en verderf in Jenin

Israëlische bezettingstroepen voeren een grootschalige aanval uit op het Palestijnse vluchtelingenkamp van Jenin. Tot dusver zijn acht Palestijnse doden en vijftig gewonden gemeld. De aanval duurt nog voort.

Ravage in de straten van Jenin na de Israëlische aanval. © Twitter/Issa Amro

Opnieuw voert Israël een zware aanval uit op het vluchtelingenkamp van de Palestijnse stad Jenin in het noorden van de Westelijke Jordaanoever. De aanval begon even na middernacht toen een militair konvooi van tientallen gepantserde voertuigen, waaronder bulldozers, het kamp hermetisch afsloot. Naar verluidt werd het kamp vanuit de lucht met raketten beschoten waarna duizend Israëlische militairen de stad binnentrokken.

Doden en gewonden

Volgens mediaberichten zijn talloze woningen en infrastructuur vernietigd en stijgen dikke rookwolken op uit de stad. De water- en elektriciteitsvoorziening is afgesloten of vernietigd. Tot dusver is de dood bevestigd van acht Palestijnen, onder wie drie kinderen. Het aantal gewonden bedraagt vijftig. Al-Jazeera beschrijft hoe een jonge vrouw in haar badkamer werd geraakt door een kogel die door de gesloten voordeur werd geschoten. Ooggetuigen spreken van de zwaarste aanval sinds 2002, toen Israël een deel van de stad verwoestte. Daarbij vielen 53 Palestijnse en 23 Israëlische doden.

Het Israëlische leger is naar eigen zeggen van plan de aanval 48 uur vol te houden. Deze namiddag maken Israëlische troepen zich naar verluidt op de moskee van het vluchtelingenkamp te bestormen. Online-medium Middle East Eye houdt een liveblog bij van de gebeurtenissen.

Bolwerk van verzet

Jenin geldt van oudsher als bolwerk van verzet tegen de Israëlische bezetting. In een poging dat uit te roeien valt Israël de stad met grote regelmaat binnen. Op 19 juni werden daarbij vijf Palestijnen gedood en raakten er 91 gewond. Op 16 maart was Jenin het toneel van een standrechtelijke executie door Israëlische militairen. Op 26 januari vielen negen Palestijnse doden bij wat een ‘slachting’ werd genoemd. Op 11 mei 2022 werd de Palestijns-Amerikaanse journaliste Shireen Abu Akleh door een Israëlische militair gedood terwijl zij verslag deed van een Israëlische inval in het vluchtelingenkamp.

De voortgaande Israëlische aanval maakt opnieuw pijnlijk duidelijk dat de Palestijnse ‘regering’, de Palestijnse Autoriteit (PA), zijn burgers niet kan of wil beschermen tegen het geweld van de bezetter. Op 21 juni werd de Palestijnse premier Mohammad Shtayyeh zwaar bekritiseerd nadat Israëlische burgermilities met hulp van het leger een pogrom uitvoerden op het dorp Turmus Aya zonder dat de PA ingreep. De frustratie onder de Palestijnen die zonder enige bescherming van hun regering elke dag blootstaan aan Israëlisch geweld is een van de redenen dat de PA zijn krediet heeft verspeeld.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy