Verdieping 29 juni 2022 Lees meer over

Lees- en kijktips over de kwestie-Palestina

Palestijnse, Israëlische en andere media en organisaties publiceren met de regelmaat van de klok artikelen, video’s en rapporten over de kwestie-Palestina die het Nederlandse publiek grotendeels ontgaan. The Rights Forum geeft regelmatig lees- en kijktips waarmee belangstellenden hun kennis kunnen verdiepen.

Palestijnse kinderen na een Israëlisch bombardement op Gaza in mei 2021. De Israëlische blokkade die de Gazastrook tot de ‘grootste openluchtgevangenis ter wereld’ maakt bereikte deze maand de leeftijd van 15 jaar. © War Child
  • In Israël is de pers onderworpen aan een strikte militaire censuur, gebaseerd op ‘noodmaatregelen’ uit 1948. Gemiddeld vier maal per dag wordt een artikel deels gecensureerd en iedere drie dagen wordt een artikel in z’n geheel verboden, schrijft de Israëlische journalist Hagai Matar op de website +972 Magazine. Ook het Staatsarchief, dat zelf al strikte criteria voor openbaarmaking van historische documenten hanteert, heeft met de militaire censuur te maken. ‘Dit zou iedereen die de illusie koestert dat Israëli’s in een democratie leven moeten choqueren’, aldus Matar.
  • In een korte video op de website Mondoweiss vertelt Lina Abu Akleh over haar band met haar tante en hartsvriendin Shireen Abu Akleh, de op 11 mei door een Israëlische militair gedode Palestijns-Amerikaanse journaliste van Al-Jazeera. Ze pleit voor een onafhankelijk onderzoek naar de dood van Shireen en een eind aan de straffeloosheid waarmee Israëlische militairen kunnen huishouden in bezet gebied. Haar oproep: houd Shireens dood onder de aandacht en houd Palestina onder de aandacht.
  • Debra Shushan van de Amerikaanse organisatie J Street beschrijft hoe de regering-Bennett struikelde over het ene onderwerp dat het om politieke redenen buiten de orde had verklaard: de illegale Israëlische ‘nederzettingen’. Shushan geeft een inkijkje in de giftige Israëlische politieke verhoudingen en een scherpe beschrijving van de afzonderlijk rechtssystemen die Israël in bezet gebied hanteert: één voor Palestijnen en één voor Israëlische kolonisten.
  • De Canadees Michael Lynk nam op 1 mei afscheid als ‘Speciaal VN-Rapporteur over de mensenrechtensituatie in door Israël bezet Palestijns gebied’. In een artikel met de titel Calling Israeli Apartheid What It Is legt hij uit hoe hij tot de conclusie kwam dat Israël zich schuldig maakt aan de misdaad van apartheid. Hij steekt zijn ontgoocheling over het feit dat de internationale gemeenschap nog altijd weigert Israël verantwoordelijk te houden voor zijn structurele schendingen van het recht niet onder stoelen of banken.
  • In een nieuw rapport belichten de Britse organisatie Medical Aid for Palestinians (MAP) en het in Gaza gevestigde Al-Mezan Center for Human Rights de desastreuze gevolgen van Israëls blokkade van de Gazastrook voor de Palestijnse gezondheidszorg en Palestijnse patiënten. De blokkade is een illegale collectieve bestraffing van twee miljoen Palestijnen en vormt onderdeel van Israëls bredere regime van apartheid, aldus de organisaties. Dat de blokkade niettemin deze maand de leeftijd van 15 jaar kon bereiken is, schrijven zij, te wijten aan de internationale gemeenschap, die weigert Israël aan zijn verplichtingen onder internationaal recht te houden.
  • Op de website The Electronic Intifada beschrijft de Palestijnse journaliste Yasmin Abusayma hoe vrouwelijke ondernemers in Gaza gebukt gaan onder de Israëlische blokkade. Zij kunnen hun producten niet buiten Gaza op de markt brengen, krijgen geen toestemming om naar het buitenland of zelfs de Westelijke Jordaanoever te reizen en kunnen noodzakelijke benodigdheden zoals een printer niet importeren. ‘Israël verplettert onze dromen’, zegt een van hen.
  • In Jewish Currents gaat Peter Beinart in op de maatregelen waarmee in Duitsland critici van Israël en pleitbezorgers van de rechten van Palestijnen als ‘antisemieten’ het zwijgen wordt opgelegd. Lastercampagnes gaan hand in hand met politieke maatregelen die fundamentele vrijheden ondermijnen en mensen hun werk kosten. Net als in Nederland en andere landen zijn ook Joden slachtoffer van dit kwaadaardige fenomeen, dat vanwege de erfenis van de Holocaust in Duitsland ongekende proporties heeft aangenomen.
© 2007 - 2025 The Rights Forum / Privacy Policy