Landroof 2 januari 2018 Lees meer over

Likud spreekt zich uit voor verdere annexatie Palestina

Het Centraal Comité van Netanyahu’s Likud-partij nam een resolutie aan waarin wordt opgeroepen tot verdere annexatie van Palestijns gebied en ongeremde uitbreiding van de illegale nederzettingen.

Het Centraal Comité van de Likud stemt over de ‘landroof-resolutie’.

De resolutie werd zondag met algemene stemmen aangenomen door het Centraal Comité, het belangrijkste besluitvormende orgaan van de Likud. Het Comité roept de parlementariërs van de partij op zich in te zetten voor ongebreidelde uitbreiding van de Israëlische kolonies (‘nederzettingen’) in bezet Palestina en de annexatie van de gekoloniseerde delen van dat gebied. In 1980 annexeerde Israël al het in 1967 bezette Oost-Jeruzalem, nu is het tijd voor drastische vervolgstappen, aldus het Comité. De volledige resolutietekst luidt:

Fifty years after the liberation of Judea and Samaria, and with them Jerusalem, our eternal capital, the Likud Central Committee calls on Likud’s elected leaders to work to allow unhindered construction and to extend Israeli law and sovereignty in all the areas of liberated settlement in Judea and Samaria.

Oproep tot landroof

De tekst getuigt van het radicale karakter van de partij. De resolutie roept op tot landroof door Israël en tot nog ernstiger schendingen van bindende VN-resoluties en het internationaal recht dan het land al begaat. Het taalgebruik – de ‘bevrijding’, de ‘eeuwige hoofdstad Jeruzalem’ en het bijbelse ‘Judea en Samaria’ – verraadt de sterke invloed van de religieuze kolonistenbeweging op de koers van de partij. Palestijnen hebben in deze Uitverkoren Volk-ideologie geen plaats, evenmin als vrede. De Likud is, zoals dat heet, ‘no partner for peace’ – geen partner voor vrede.

De resolutie is niet bindend, maar kan door de Likud-parlementariërs niet worden genegeerd. Voor hun herverkiezing is steun van het drieduizend koppen tellende Centraal Comité noodzakelijk. Veel moeite zal er binnen de partij niet met de boodschap bestaan. Al voor de stemming kreeg de resolutie openlijk steun van een groot aantal partijprominenten, onder wie de ministers Erdan, Elkin en Katz, voorzitter van het parlement Edelstein en burgemeester van Jeruzalem Barkat.

Tijdens de bijeenkomst van het Comité hield voormalig minister Gideon Sa’ar de vijftienhonderd aanwezigen voor dat de Likud iedere twijfel over de toekomst van Palestina moet wegnemen. Annexatie van delen van Palestijns gebied is slechts een kwestie van tijd, zei hij, en Likud moet die illegale onderneming leiden:

Let us, the Likud, be the ones that lead it! Our task is to remove any question mark that remains over the future of the settlement movement.

Ontkenning bestaansrecht Palestina

Met de resolutie demonstreert de Likud eens temeer haar minachting voor de tweestatenoplossing, waaraan de partij nooit meer dan lippendienst heeft bewezen. Al in 2002 sprak het Centraal Comité in een resolutie uit dat de partij tegenstander is van een Palestijnse staat. Terwijl Likudniks van rang en stand geregeld klagen dat critici van Netanyahu’s politiek het bestaansrecht van Israël in twijfel zouden trekken, weigeren zij zelf het bestaansrecht van Palestina te erkennen.

Hun opstelling laat alleen nog ruimte voor de éénstaatoplossing, maar ook die is voor de Likud taboe. De partij streeft er openlijk naar door het blijven stellen van voldongen feiten een zo groot mogelijk deel van Palestina onder Israëlische soevereiniteit te brengen, met zo min mogelijk Palestijnen.

Het afgelopen jaar liet premier Netanyahu geen gelegenheid onbenut om te benadrukken dat Israël zijn agressieve beleid van bezetting en kolonisering zal voortzetten. Ook hij beroept zich op een goddelijke belofte aan het joodse volk, zoals opgetekend in het Oude Testament. Het is in het Israël van nu niet de taal van een extremistische splinterpartij, maar die van de politieke mainstream.

Steun ons / Samen kunnen we een rechtvaardige uitkomst van de kwestie-Palestina/Israël afdwingen. U kunt onze activiteiten versterken of ons werk financieel ondersteunen.

Het probleem is allang niet meer de bezetting. Het probleem is het gedogen ervan.

Ramsey Nasr Schrijver / dichter / acteur

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy