Israël-Palestina in het kort – week 15

Coronavirus in de Palestijnse gebieden / Palestijnse vluchtelingen in Libanon / Minderjarigen gearresteerd / Annexatie Westelijke Jordaanoever / Rapport VN-Coördinator Mladenov

Coronavirus in de Palestijnse gebieden

Het aantal coronabesmettingen in de Palestijnse gebieden is vandaag, 6 april, opgelopen tot 252. Van de twaalf bevestigde gevallen in Gaza is de helft inmiddels volledig hersteld. Op de Westelijke Jordaanoever, waar verreweg de meeste besmettingen zijn vastgesteld, zijn er slechts 18 patiënten volledig hersteld en is één iemand aan de gevolgen van COVID-19 overleden.

Hoewel deskundigen en hulporganisaties zeggen dat de enige manier om een ramp in Gaza af te wenden is om de blokkade door Israël op te heffen, lijkt Israël lak te hebben aan de gezondheid van de Palestijnen. Van de eerste 100.000 corona testkits die Israël bemachtigde gingen er een schamele 200 naar Gaza en 400 naar de Westelijke Jordaanoever. Omdat op substantiële hulp van Israël in het bestrijden van het coronavirus niet gerekend kan worden heeft China 10.000 coronavirus testkits aan de Palestijnse Autoriteit geleverd. Volgens een ambtenaar van de PA waren er voor de levering slechts enkele honderden tests over.

Ook aan beademingsmachines is in de Palestijnse gebieden een groot gebrek. Volgens Gerald Rockenschaub, hoofd van de Wereld Gezondheidsorganisatie in de Palestijnse gebieden, is tachtig tot negentig procent van de 256 apparaten op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza al in gebruik, en dus niet beschikbaar voor patiënten met COVID-19. Daarom hebben onderzoekers van de Al-Quds Universiteit in Jeruzalem een beademingsmachine ontwikkeld die met beperkte middelen lokaal geproduceerd zou kunnen worden. Op 4 april is het Palestinian Standards Institute begonnen aan een reeks testen om de veiligheid van het apparaat te controleren. De hoop is dat deze week een volledige goedkeuring kan worden gegeven zodat de productie van start kan gaan.

Palestijnse vluchtelingen in Libanon

Ook buiten Israël en de Palestijnse gebieden vormt het coronavirus een groot gevaar voor Palestijnen. Vooral in Libanon, waar een kleine 200.000 Palestijnse en ongeveer twee miljoen Syrische vluchtelingen veelal onder barre omstandigheden in vluchtelingenkampen leven, bestaat een enorme kans op een grote uitbraak met alle desastreuze gevolgen van dien. In de dichtbevolkte vluchtelingenkampen is social distancing niet mogelijk, is schoon water schaars en heerst grote armoede. Dat maakt de Palestijnse en Syrische vluchtelingen in Libanon extra kwetsbaar voor COVID-19. UNRWA en UNHCR werken aan noodoplossingen zoals isolatiecentra in de vluchtelingenkampen, maar ernstig zieken zullen opgenomen worden in Libanese ziekenhuizen, waar een tekort aan intensive care-bedden dreigt. Tot nu toe zijn één Palestijn en vijf Syriërs in Libanon positief getest op het coronavirus.

Minderjarige Palestijnen gearresteerd

In de maand maart van 2020 hebben Israëlische autoriteiten 250 Palestijnen gearresteerd. 54 van de gearresteerden waren jonger dan 18 jaar. Er zitten op dit moment in totaal 200 minderjarige Palestijnen in Israëlische detentie vast. Veel van de arrestaties vinden plaats in wijken als Issawiya, in Oost-Jeruzalem. In totaal werden er tussen 1 januari 2019 en 31 maart 2020 789 jongens en meisjes opgepakt.

De gezondheidssituatie in de Israëlische gevangenissen, waar gevangenen vaak dicht op elkaar leven, is beneden alle peil, en er zijn nauwelijks maatregelen getroffen om de verspreiding van het coronavirus in de gevangenissen tegen te gaan. Uit een reportage van Haaretz van 23 maart bleek dat Palestijnse gevangenen vrezen voor hun leven. Inmiddels zijn twee Palestijnse minderjarige gevangenen in quarantaine geplaatst omdat gevangenismedewerkers en politieagenten positief getest waren op het coronavirus.

Annexatie Westelijke Jordaanoever

Kahol Lavan-leider Gantz heeft op zondag 5 april aangekondigd dat hij na Pesach, dat dit jaar van 8 tot 16 april plaatsvindt, de Israëlische president zal vragen om twee extra weken om de regering te vormen. De annexatie van de Westelijke Jordaanoever was een van de grote struikelblokken bij de onderhandelingen over een eenheidsregering, maar op dat gebied lijkt nu een doorbraak bereikt te zijn.

Netanyahu staat onder druk van de Israëlische kolonisten en veel leden van Likud om zo snel mogelijk de Westelijke Jordaanoever te annexeren. Hoewel Gantz in de eerste instantie pleitte voor een “noodregering” voor een periode van zes maanden lijkt hij nu om. In die periode van 6 maanden zouden grote stappen als annexatie moeten worden vermeden en zou uitsluitend aandacht moeten worden besteed aan de volksgezondheid en de economie. Maar volgens Israëlische media is Gantz nu bereid om in te stemmen met gedeeltelijke annexatie van de Westelijke Jordaanoever, en eerder dan na de zes maanden die hij eerder aanhield. Wanneer en hoe annexatie precies uitgevoerd zal worden, en de discussie over hoeveel vertegenwoordigers de beide partijen zullen hebben in de commissie die gaat over de aanstelling van rechters, zijn twee van de laatste belangrijke onderwerpen waarover de twee partijen het nog eens moeten worden.

Rapport VN-Coördinator Mladenov

Op 30 maart heeft de speciale VN-Coördinator voor het Midden-Oosten Vredesproces, Nickolay Mladenov, in een briefing aan de VN Veiligheidsraad gerapporteerd over de implementatie van resolutie 2334, die onder andere de Israëlische nederzettingen als illegaal bestempelt. In zijn briefing veroordeelt Mladenov in duidelijke taal de uitbreiding van de nederzettingen, de intentie van Israëlische politici om de Westelijke Jordaanoever te annexeren, en de sloop van Palestijnse huizen en ander bezit. Ook bekritiseerde Mladenov de raketbeschietingen vanuit Gaza en het uitblijven van Palestijnse verkiezingen.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy