Gaza-crisis 22 juni 2017 Lees meer over

Israël reduceert elektriciteit voor Gaza, Egypte schiet te hulp

Israël heeft afgelopen dagen de stroomtoevoer naar Gaza gereduceerd. In de Gazastrook woedt een humanitaire crisis, die zich door de Israëlische maatregel verder verdiept. Egypte stuurde woensdag een miljoen liter diesel aan noodhulp.

Een Egyptische tankwagen brengt diesel naar de Gazastrook.

Israël heeft woensdag voor de derde opeenvolgende dag de stroomtoevoer naar Gaza gereduceerd. De reducties maken deel uit van Israëls besluit om de levering van elektriciteit aan de Gazastrook met veertig procent te verminderen. Het overbevolkte en bloedhete Gaza is vrijwel in duister gehuld; schoon drinkwater is er amper te krijgen en rioolwater wordt ongezuiverd in zee geloosd of spoelt door de straten.

Egyptische noodhulp

Woensdag stuurde Egypte elf tankwagens met een miljoen liter diesel naar de Gazastrook. Tot voor kort leverde het land elektriciteit aan Gaza, maar daarmee is het gestopt, naar eigen zeggen vanwege technische oorzaken. De nu geleverde diesel komt neer op Egyptische noodhulp, die naar verluidt wordt verleend in ruil voor toezeggingen van Hamas, dat in Gaza de scepter zwaait. Die toezeggingen zouden betrekking hebben op Egypte’s strijd tegen terreurgroepen.

Onbekend is of de Egyptische zending eenmalig is of regelmatige opvolging krijgt. Wél bekend is in welk perspectief de geleverde miljoen liter diesel moet worden gezien. De elektriciteitscentrale in Gaza verbruikt 700 duizend liter diesel per dag, en produceert daarmee een hoeveelheid elektriciteit die overeenkomt met 22 procent van de dagelijkse behoefte.

Kwalijke rol Palestijnse Autoriteit

Gaza is qua energievoorziening volledig afhankelijk gemaakt van Israël. Dat land houdt de Gazastrook hermetisch afgesloten van de buitenwereld en geldt formeel als bezetter. Op grond daarvan heeft Israël de verplichting tot zorg voor de bevolking. Die verplichting wijst Israël echter af; het laat de 1,9 miljoen opgesloten Palestijnen aan hun lot over. Tot dusver leverde Israël slechts 30 procent van de dagelijkse elektriciteitsbehoefte; die hoeveelheid wordt nu met 40 procent verminderd.

Israël verschuilt zich achter het feit dat de opdracht tot de reductie werd gegeven door de Palestijnse Autoriteit (PA), die de scepter zwaait in delen van de Westelijke Jordaanoever. De PA geldt als ‘officiële Palestijnse regering’, maar heeft niets te vertellen in Gaza. Met draconische maatregelen tracht de PA nu Hamas op de knieën te krijgen. Eerder werd de betaling voor medische voorzieningen al stopgezet.

Hoe ver de PA bereid is te gaan blijkt ook uit de oproep van haar president, Mahmud Abbas, aan de eigenaar van Gaza’s elektriciteitscentrale om de Egyptische diesel niet te verwerken. De centrale, in particuliere handen en bestuurd vanuit de Verenigde Arabische Emiraten, is voor haar leveringen aan Gaza gebonden aan een contract met de PA. Intussen heeft het Palestinian Center for Human Rights in Gaza zich tot de rechter gewend, die woensdag bepaalde dat de centrale verplicht is de Egyptische diesel te verwerken. De gevolgen van dit steekspel zijn vooralsnog onduidelijk.

Israëlisch ‘terrorisme’

De overbevolkte Gazastrook is door de verwoestingen van drie Israëlische militaire campagnes en de inmiddels tien jaar durende Israëlische blokkade terechtgekomen in een spiraal van ellende, waarin de ene crisis de volgende oproept. Het gebrek aan elektriciteit heeft geleid tot een humanitaire, economische en milieucrisis. Evident is dat politieke belangen worden uitgevochten over de rug van een weerloze bevolking. Evident is ook dat de wereld dit laat gebeuren, ondanks oproepen tot ingrijpen door tal van organisaties. In Nederland wordt actie gevoerd door de jongerenorganisatie van GroenLinks.

In Israël groeit het maatschappelijke verzet tegen het inhumane regeringsbeleid. Zestien Israëlische NGO’s stellen dat het Israëlische beleid ten aanzien van Gaza in strijd is met het internationaal recht en de mensenrechten, en eisen van de Israëlische procureur-generaal Mandelblit dat die het kabinet adviseert om het besluit tot reductie van elektriciteit onmiddellijk terug te draaien.

In delen van de Israëlische maatschappij slaat de verbijstering over Israëls beleid om in woede, zoals blijkt uit het opinieartikel van Bradley Burston, senior redacteur van de Israëlische krant Haaretz, in zijn eigen krant (betaalmuur). Zijn conclusie:

As for the Netanyahu government, it can go on blaming the PA for this. Or it can blame Hamas. But we will not be forgiven for this. Nor should we be.

Nor should we forgive ourselves. We have brought down on Gaza the plague of darkness. This is a punishment which targets huge numbers of people who have committed no crime. This is an act of terrorism.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy