War on BDS / Israël weigert Nederlanders toegang wegens ‘anti-Israëlische activiteiten’

Twee Nederlandse vrouwen zijn bij aankomst in Israël teruggestuurd naar Nederland. Zij zouden betrokken zijn bij oproepen tot een boycot van Israël en andere ‘activiteiten tegen de staat’.

Cartoon van Carlos Latuff voor Mondoweiss.net.  

Het gaat om de Nederlandse vrouwen Lydia de Leeuw en Pauline Overeem, die beiden als onderzoeker werkzaam zijn voor de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO). De Leeuw is daarnaast als bestuurslid verbonden aan de stichting Kifaia, die zich inzet voor medische hulpverlening aan de bevolking van Gaza en nauw samenwerkt met de Palestinian Medical Relief Society. In oktober 2017 publiceerde The Rights Forum een artikel van De Leeuw, getiteld Gaza sterft in stilte door illegale blokkade Israël.

Oorlog tegen BDS

De twee vrouwen werd vrijdag bij aankomst op de luchthaven van Tel Aviv de toegang tot Israël ontzegd in opdracht van minister Aryeh Deri van Binnenlandse Zaken. In een persbericht schrijft Deri dat De Leeuw om meerdere redenen is teruggestuurd, ‘onder andere omdat zij pleit voor boycots van Israël en consequent deelneemt aan activiteiten tegen de staat’.

Deri handelde op advies van minister Gilad Erdan van Strategische Zaken, Openbare veiligheid en Hasbara (‘Publieke diplomatie’, lees: propaganda). Erdan coördineert de zogenoemde ‘Oorlog tegen BDS’, de bikkelharde strijd van de Israëlische regering en de internationale ‘Israël-lobby’ tegen de BDS-beweging. Die internationale beweging wil Israël door middel van boycots, desinvesteringen en sancties (BDS) dwingen de rechten van de Palestijnen en het internationaal recht te respecteren.

Volgens een verklaring van Erdan spreekt De Leeuw frequent op ‘BDS-evenementen’ en was zij actief binnen ‘BDS Nederland’. Tegenover NRC Handelsblad verklaarde Gerhard Schuil, lid van het managementteam van SOMO, echter gisteren dat noch De Leeuw, noch Overeem actief zijn binnen de BDS-beweging. Zij zetten zich in voor de mensenrechten, in en buiten Palestina/Israël. Afgelopen maand publiceerde SOMO nog een rapport over de verkoop van producten uit de illegale Israëlische ‘nederzettingen’ door Nederlandse supermarkten, waarbij De Leeuw en Overeem betrokken waren. Volgens Gerhard Schuil is De Leeuw gisteren teruggevlogen naar Nederland. Overeem zou zich toen nog op de luchthaven van Tel Aviv bevinden.

Zwarte lijsten

Israël weigert aan de lopende band mensen de toegang tot het land vanwege hun politieke opvattingen, en in het bijzonder vanwege oproepen tot een boycot van of sancties tegen Israël. Eerder deze maand werd de joods-Amerikaanse Ariel Gold, werkzaam voor de Amerikaanse organisatie CodePink, bij aankomst de toegang tot Israël geweigerd, ondanks haar geldige visum. En vorig weekend werd de joods-Amerikaanse filantroop Meyer Koplow bij zijn vertrek uit Israël tijdelijk vastgehouden en ondervraagd omdat hij een ‘pro-Palestijnse’ brochure – een exemplaar van This Week in Palestine – in zijn koffer had, die ‘de veiligheid van het vliegtuig en de passagiers in gevaar zou kunnen brengen’.

In november 2017 publiceerde The Rights Forum een inventarisatie van de wereldwijde strijd die Israël en de Israël-lobby voeren tegen de BDS-beweging, mensenrechtenorganisaties en andere critici van israëls bezetting en illegale kolonisering van Palestijns gebied en de onderdrukking van miljoenen Palestijnen. Die strijd gaat gepaard met bedreigingen, criminaliteit en andere activiteiten die het daglicht niet kunnen verdragen.

Begin dit jaar presenteerde het Israëlische ministerie van Strategische Zaken een zwarte lijst met de namen van twintig buitenlandse organisaties die niet langer welkom zijn in Israël vanwege hun opvattingen over BDS. Een van de organisaties op de lijst is het genoemde CodePink, een andere het Amerikaanse ‘Jewish Voice for Peace’. Het is een publiek geheim dat daarnaast lijsten zijn aangelegd van individuen die vanwege hun opvattingen of werkzaamheden niet welkom zijn in het land. Kennelijk kwamen Lydia de Leeuw en Pauline Overeem daarop voor.

Waardeert u ons journalistieke werk? Help ons dat voort te zetten.

Lees ook

JPEG / Presbyterian_church

Presbyterianen / Amerikaanse kerk verklaart zich solidair met Palestijnen

Opnieuw neemt een Amerikaanse kerk stelling tegen het onrecht dat het Palestijnse volk door Israël wordt aangedaan. De Presbyteriaanse Kerk gaat zich onder meer actief verzetten tegen wetgeving waarmee in de VS tegenstanders van Israëls koloniale bezettingspolitiek monddood worden gemaakt.

JPEG / will-pay-a-price

Inventarisatie / Bemoeit Israël zich met Nederlandse burgers?

De fractie van DENK heeft Kamervragen gesteld over mogelijke Israëlische bemoeienis met burgers die opkomen voor de rechten van de Palestijnen. Het CIDI veroordeelt de vragen als ‘antisemitisch’. Een inventarisatie door The Rights Forum onderstreept juist hun relevantie. Zorgen over Israëlische bemoeienis zijn op hun plaats.

JPEG / PastedGraphic-1

War on BDS / Israël doet joden in de ban – en joodse organisaties zwijgen

Israëls politiek om joden met ongewenste opvattingen buiten de grenzen te houden is even verbijsterend als alarmerend, schrijft Ilana Sumka in Haaretz. En het zwijgen van de joodse belangenorganisaties over deze bittere aanval op de democratische beginselen al evenzeer. Ook de hoofdredactie van Haaretz luidt de noodklok over het machtsvertoon waarmee de regering-Netanyahu legitieme kritiek de kop indrukt.

JPEG / 145371976

War on BDS / Israël weigert Amerikaanse joden toegang tot het land

Drie Amerikaanse joden zijn geweigerd op de vlucht die hen naar Israël moest brengen. Luchtvaartmaatschappij Lufthansa verbood hen in opdracht van Israël aan boord te gaan. Joods of niet joods, wie zich tegen de Israëlische bezetting keert is niet langer welkom in Israël.

Steun ons / Samen kunnen we een rechtvaardige uitkomst van de kwestie-Palestina/Israël afdwingen. U kunt onze activiteiten versterken of ons werk financieel ondersteunen.

Zonder rechtvaardigheid is er in het vredesproces geen vooruitgang mogelijk.

Tineke Lodders Politica