In Gaza schoten Israëlische militairen een jonge Palestijnse man dood. In een ziekenhuis in Gaza bezweek een Palestijnse man aan de kogelwonden die hij tijdens de demonstraties van 14 mei opliep. Dinsdag vinden naar verwachting nieuwe grootschalige demonstraties plaats.
De jongeman die vandaag werd doodgeschoten is volgens diverse bronnen Ramzi al-Najjar. Hij woonde om de hoek bij – en is vermoedelijk familie van – Razan al-Najjar, de medische hulpverleenster die vrijdag in Gaza werd gedood terwijl ze gewonde demonstranten verzorgde.
Volgens Palestijnse media maakte Ramzi deel uit van een groepje jongeren dat het zogeheten grenshek naderde. Israëlische militairen zouden het vuur op hen hebben geopend, met fatale gevolgen voor Ramzi. De overige jongeren wisten heelhuids te ontkomen.
Volgens het Israëlische leger probeerde Ramzi samen met een tweede jongeman met gebruik van een bijl het grenshek te doorbreken. Toegesnelde militairen schoten Ramzi dood en verwondden de tweede man, die niettemin wist te ontkomen. Het leger verspreidde een foto van de bijl die door Ramzi zou zijn gebruikt.
In een ziekenhuis in Gaza bezweek zondag een Palestijnse man aan de verwondingen die hij tijdens de demonstraties op ‘Bloody Monday’ 14 mei opliep. De 30-jarige Muhammad Na’im Hamamda werd die dag neergeschoten en in kritische conditie naar een ziekenhuis gebracht. Afgelopen week leek zijn toestand te verbeteren en in het ziekenhuis vierde hij de zesde verjaardag van zijn dochter. Daarna verslechterde zijn situatie echter snel.
In 2018 kwamen tot dusver 168 Palestijnen door Israëlisch geweld om het leven: 150 in Gaza en 18 op de Westelijke Jordaanoever. Het aantal Palestijnen dat sinds 30 maart tijdens de Mars van Terugkeer-demonstraties is gedood liep op tot 130. Zeker 68 van hen werden gedood op ‘Bloody Monday’ 14 mei of bezweken nadien aan hun die dag opgelopen verwondingen. Het aantal gewonden ligt ruim boven de 13.400.
Naar verwachting vinden morgen, dinsdag 5 juni, opnieuw grootschalige demonstraties plaats. Dan herdenken de Palestijnen de Naksa (‘Tegenslag’), de Israëlische bezetting van Oost-Jeruzalem, de Westelijke Jordaanoever en Gaza in juni 1967. Daarbij werden enkele honderdduizenden Palestijnen van huis en haard verdreven.
Intussen beraadt Israël zich op zware vergeldingsmaatregelen voor de vliegers en balonnen met brandbare stof waarmee Palestijnen brand stichten aan de Israëlische zijde van het grenshek. Minister van Defensie Avigdor Lieberman stelde vandaag dat het leger vierhonderd vliegers en balonnen heeft weten neer te halen, maar dat tweehonderd exemplaren aan de Israëlische drones wisten te ontkomen. Daarmee zou voor 1,4 miljoen dollar schade zijn aangericht aan grasland, akkers en natuurgebieden. De afgelopen weken wisten Palestijnse jongeren bovendien tot driemaal toe het grenshek te doorbreken en een Israëlische uitkijkpost in brand te steken.
Tot dusver beantwoordde Israël de ‘terreurvliegers’ met beschietingen van en bombardementen op wat het noemt ‘Hamas-doelen’ in Gaza, maar nu zint het op andere maatregelen. Gisteren ontvouwde premier Netanyahu het voornemen de schade te verhalen op de Palestijnse Autoriteit (PA) op de Westelijke Jordaanoever. Het schadebedrag zou in mindering worden gebracht op de belastinggelden die Israël nog altijd namens de PA int.
Israëlische en Amerikaanse legerofficieren brachten vandaag een bezoek aan het grensgebied, in wat volgens de krant Haaretz (€) kennelijk een briefing voor de Amerikanen was van komende militaire vergeldingsmaatregelen. Minister Lieberman zegde de vliegeraars alvast in karakteristieke krijgszuchtige bewoordingen de wacht aan:
We will settle accounts with Hamas, Islamic Jihad, and the rest of the terrorists acting against us from the Gaza Strip.