Nog een bloedbad 28 januari 2023 Lees meer over

Palestijnse man schiet zeven Israëli’s dood in Oost-Jeruzalem

Jonge Palestijn doodt zeven mensen in de Israëlische nederzetting Neve Yaakov in bezet Oost-Jeruzalem. De dader is door de politie doodgeschoten. De aanval komt een dag na het zware Israëlische geweld in Jenin.

Hulpdiensten op de plaats van de aanslag. © Ma’an News Agency

Volgens Israëlische media arriveerde de schutter per auto in de nederzetting en opende daar met een pistool het vuur op voorbijgangers. Hij schoot een vrouw en een passerende motorrijder dood en vuurde vervolgens op Israëli’s die juist een synagoge verlieten. Daarbij vielen nog eens vijf doden en drie gewonden.

Dader handelde alleen

De dader verliet de nederzetting per auto, maar stuitte al snel op de opgetrommelde Israëlische politie, die hem dooschoot toen hij al schietend te voet probeerde te ontkomen. Volgens de politie gaat het om een 21-jarige Palestijn uit bezet Oost-Jeruzalem die niet eerder met de autoriteiten in aanraking was geweest. Hij zou alleen gehandeld hebben.

De Israëlische slachtoffers zijn vijf mannen in de leeftijd van twintig tot zestig jaar en twee vrouwen van zestig en zeventig jaar. Een vrouw van zestig, een man van 24 en een jongen van 15 raakten gewond. Hun toestand wordt omschreven als moderate.

Over het motief van de dader is nog niets bekend. Volgens nog onbevestigde berichten zou zijn grootvader in 1998 in Jeruzalem door Israëli’s zijn doodgestoken.

Mogelijke vergelding

Niet uitgesloten is dat de aanval een vergelding is voor het zware geweld van Israëlische bezettingstroepen, een dag eerder in het vluchtelingenkamp van Jenin. Daarbij werden negen Palestijnen gedood, terwijl elders op de bezette Westelijke Jordaanoever een tiende Palestijn werd doodgeschoten. Deze maand kwamen al 31 Palestijnen door Israëlisch geweld om het leven.

De aanslag in Jeruzalem wordt terecht van veel kanten veroordeeld, onder meer door de Nederlandse ambassadeur in Tel Aviv. Geweld tegen burgers is in alle gevallen verwerpelijk. De ambassadeur gaat echter te ver door van een ‘antisemitische aanval’ te spreken. Er is geen enkele aanwijzing voor een antisemitisch motief, en in het huidige, uiterst explosieve klimaat in Israël/Palestina is zulke framing onverantwoordelijk.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy