Verdere escalatie 22 februari 2023 Lees meer over

Israël richt bloedbad aan in Palestijnse stad Nablus

Bij een inval in de stad Nablus schoten Israëlische bezettingstroepen tien Palestijnen dood. Meer dan honderd Palestijnen raakten gewond.

Beeld van de Israëlische inval in Nablus op 22 februari 2023. © WAFA Images / Ayman Noubani

Een 72-jarige man op weg naar de bakker. Een 25-jarige jongeman die vandaag de locatie voor zijn huwelijk wilde regelen. Een 16-jarige jongen. Het zijn drie van de tien Palestijnen die woensdag door Israëlische bezettingstroepen werden doodgeschoten in de op de Westelijke Jordaanoever gelegen stad Nablus. Meer dan honderd Palestijnen raakten gewond, ruim tachtig van hen door kogels, anderen door traangas.

Op videobeelden is te zien hoe een colonne van gepantserde Israëlische voertuigen woensdagochtend Nablus binnentrok. Een van de voertuigen reed daarbij in op een groep Palestijnen. Doel van de troepen was een huis in de oude stad waar zich twee leden van de verzetsgroep ‘Arin al-Asad (‘Hol van de Leeuw’) ophielden. Nadat de twee weigerden zich over te geven werd het huis doorzeefd en naar verluidt met één of meerdere raketten vernietigd. Beide mannen kwamen om. Het lot van een mogelijke derde man is onduidelijk.

Volgens getuigen schoten de Israëlische militairen in de binnenstad wild om zich heen. Leden van ‘Arin al-Asad beantwoordden het geweld naar eigen zeggen met geweervuur. Palestijnse jongeren bekogelden de Israëli’s met stenen.

Onder de doden zijn Palestijnen die, zoals op beelden duidelijk te zien, niet aan gevechten deelnamen en op geen enkele manier een bedreiging voor de Israëli’s vormden. Onder de ruim honderd gewonden zouden twee journalisten zijn. Zeker zes gewonden zouden in levensgevaar verkeren. In meerdere gevallen werden ambulances door Israëlische scherpschutters weerhouden van het bieden van hulp. Aan Israëlische zijde werden geen doden of gewonden gerapporteerd.

De Israëlische inval in Nablus vertoont gelijkenis met die in de nabijgelegen stad Jenin. Daar werden op 26 januari negen Palestijnen gedood bij een aanval op het daar gelegen vluchtelingenkamp. Dit jaar kwamen op de Westelijke Jordaanoever tot dusver 59 Palestijnen door Israëlisch geweld om het leven.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy