Kolonistenvoetbal 13 juni 2019 Lees meer over

Steun het protest tegen Puma op zaterdag 15 juni

De Palestijnen eisen dat Puma zijn sponsoring van de Israëlische voetbalbond – en daarmee van clubs in de illegale kolonies – beëindigt. Om die eis kracht bij te zetten worden overal protesten georganiseerd. Ook in Amsterdam.

Logo van de internationale protestcampagne tegen Puma.

Op zaterdag 15 juni wordt wereldwijd actie gevoerd tegen Puma, een van ‘s werelds bekendste leveranciers van sportkleding. Puma is tevens hoofdsponsor van de Israëlische voetbalbond IFA, en wordt in die hoedanigheid aangesproken op betrokkenheid bij onder meer schendingen van de mensenrechten.

Programma 15 juni, Amsterdam

In dat kader organiseert het Diensten en Onderzoek Centrum Palestina (DocP) zaterdag een actie bij de Puma-winkel in Amsterdam. Aansluitend wordt er gevoetbald in het Vondelpark, waaraan iedereen kan deelnemen; geef je op via [email protected]. Het programma voor zaterdag:

• 13.00–14.30 uur: Puma-winkel, Koningsplein/Singel, Amsterdam
Aanbieden van een protestbrief aan het management; flyeren rond de winkel

• 15.00–16.00 uur: Vondelpark (ingang Nassaukade), Amsterdam
Voetballen voor Palestina

De hele dag wordt op sociale media actie gevoerd onder de hashtag #BoycottPuma. Help mee om bij Puma een oorverdovende roep om rechtvaardigheid af leveren.

Doping voor de kolonisering

Aanleiding tot de actie is Puma’s betrokkenheid bij de IFA, en daarmee bij de illegale kolonisering van Palestijns land. De bond omvat zes ‘kolonistenclubs’, die zijn gevestigd in de illegale Israëlische kolonies op de Palestijnse Westelijke Jordaanoever, die sinds 1967 door Israël bezet wordt gehouden. De illegale status van de Israëlische kolonies werd in december 2016 ten overvloede bevestigd door de VN-Veiligheidsraad in resolutie 2334.

Israël beschouwt de ontwikkeling van sportclubs als effectief middel om de kolonisering te verduurzamen en stimuleren. Ze bieden ontspanning, werkgelegenheid en nieuwe infrastructuur aan de kolonisten, en maken de kolonies tot aantrekkelijke woongebieden voor arriverende Israëli’s, Europeanen en Amerikanen. Daarnaast worden de kolonies via de sportcompetities geïntegreerd in een Groot-Israël.

Palestijnen: voetballen onder bezetting

Voor de Palestijnen zijn de kolonies niet toegankelijk, ook al staan die op hun eigen land. Zelf leven zij al ruim een halve eeuw onder Israëlische bezetting, achter hekken en muren, zo goed als rechteloos, blootstaand aan dagelijkse terreur en geweld van het Israëlische leger en agressieve kolonisten. In hoog tempo wordt hen steeds meer land ontnomen ten bate van de uitdijende Israëlische kolonies. Intussen leven circa 750 duizend kolonisten in de bezette Palestijnse gebieden.

Ook de Palestijnse voetbalclubs staan bloot aan het regime van bezetting en kolonisering. Spelers en teams hebben – in eigen land – vrijwel geen bewegingsvrijheid, en kunnen frequent niet (mee)spelen. Import van voetbaluitrustingen wordt door Israël tegengewerkt, evenals de ontwikkeling van Palestijnse sportfaciliteiten. Dit nog los van de rechteloosheid die de Palestijnen – als gevolg van Israëlische druk – binnen de wereldvoetbalbond FIFA te verduren hebben; wij schreven er vier artikelen over.

En dan is er het Israëlische geweld dat het Palestijnse voetbal bedreigt. Palestijnse stadions zijn door Israël platgebombardeerd; voetballers worden aangevallen en neergeschoten, gevangengezet en gemarteld. Zelfs vrijetijdsvoetbal is riskant, getuige de vier op het strand van Gaza voetballende jochies – de ‘Bakr Boys’ – die door Israëlische drones met raketten werden doodgeschoten.

Palestijnse oproep aan Puma

Internationale bedrijven, waaronder sponsoren als Puma, dienen erop toe te zien dat hun activiteiten niet ten goede komen aan schendingen van het internationaal recht en de mensenrechten. Zij dienen zich te houden aan conventies zoals de UN Guiding Principles on Business and Human Rights en de OESO-richtlijnen, evenals aan hun eigen, vaak ronkende principes. Zo kent Puma een ‘code of ethics’ waarin het hoog opgeeft van zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid en inzet voor de mensenrechten.

Onder verwijzing daarnaar riepen 215 Palestijnse sportclubs Puma in september 2018 op om zijn sponsoring van de IFA te beëindigen. Die sponsoring, zo beargumenteerden zij, betrekt Puma bij schendingen van het internationaal recht en de mensenrechten. Daarvoor betalen de Palestijnen de prijs.

Belang van Nederlands protest

In hun oproep verwijzen de Palestijnse clubs naar Adidas, het merk dat Puma voorging als sponsor van de IFA, maar zich in juli 2018 uit die rol terugtrok. Dat gebeurde na wereldwijde protesten, zoals die aanstaande zaterdag tegen Puma worden gehouden. Ten aanzien van Adidas speelde het Nederlandse aandeel in de protesten een belangrijke rol. Ten aanzien van Puma wordt hetzelfde geambieerd.

Alle reden dus om zaterdag in Amsterdam van de partij te zijn. Lukt dat niet? Dan kun je meedoen aan de Boycot Puma-actie op sociale media. Je kunt ook zelf contact opnemen met een Puma-winkel of het internationale hoofdkantoor om de Palestijnen te steunen in hun eis dat Puma zijn sponsoring van de IFA verbreekt.

© 2007 - 2025 The Rights Forum / Privacy Policy