Commentaar 22 april 2024 Lees meer over

The Rights Forum verwelkomt resultaten van onderzoek naar UNRWA

The Rights Forum verwelkomt het rapport van de voormalige Franse Minister van Buitenlandse Zaken Colonna dat UNRWA vrijpleit en kleine wijzigingen in het beleid voorstelt.

Een inspectie van de schade aan een UNRWA-school in Khan Younis na Israëlische luchtaanvallen, 27 november 2023. © Alamy

Het rapport bevestigt nogmaals dat Israël géén bewijs heeft overgeleverd voor hun aantijgingen tegen een aantal van de in totaal 30.000 medewerkers.  Het rapport concludeert ook dat UNRWA ‘onvervangbaar’ en ‘onmisbaar’ is. Een krachtige boodschap aan degenen die de organisatie wensen op te doeken of te vervangen.

Het rapport concludeert dat UNRWA buitengewoon veel mechanismen en procedures in stand heeft voor de naleving van de allerhoogste humanitaire standaarden, met de nadruk op neutraliteit. En dat in een buitengewoon complexe situatie.

Het is schokkend dat ook Nederland heeft meegewerkt aan de ongefundeerde hetze tegen het noodzakelijke en levensreddende werk van UNRWA door zonder bewijs roekeloos de steun op te schorten. En dat in een tijd waarin het Internationaal Gerechtshof heeft geoordeeld dat het plausibel is dat er een genocide in Gaza plaatsvindt en er door Israël een hongersnood is gecreëerd.

Israël heeft er nooit een geheim van gemaakt dat het UNRWA wil vernietigen. Dit omdat de VN- hulporganisatie hulp biedt aan miljoenen door Israël tot vluchteling gemaakte Palestijnen, en staat voor het recht op terugkeer. Zolang er aan deze vluchtelingen geen politieke oplossing wordt geboden, zoals terugkeer naar de dorpen en steden waar ze uit verdreven zijn, zal UNRWA moeten blijven bestaan.

Niets staat volledige hervatting van politieke en financiële steun door Nederland aan UNRWA nog in de weg, zoals veel landen inmiddels hebben gedaan. Het kabinet kan niet anders meer dan dit volgen. De catastrofale situatie waar Gazaanse burgers zich nu in bevinden zou voor het kabinet reden moeten zijn om extra bijdragen die het kabinet jaarlijks naast de regulier bijdragen aan UNRWA doet toekomen naar voren te halen en te verhogen.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy