De twee partijen zakken door de morele ondergrens door in gesprek te gaan met Ariël Kallner, die oproept tot de etnische zuivering van Gaza. Hij is ook de man achter de ondermijning van het Israëlische maatschappelijk middenveld.
Tweede Kamerleden van de VVD en de BoerBurgerBeweging (BBB) schuiven deze maandag virtueel aan bij een Israëlische collega die opriep tot een nieuwe Nakba, de verdrijving van ten minste 750 duizend Palestijnen door Joods-Europese terreurgroepen en het Israëlische leger tussen eind 1947 en begin 1949. Ook de SGP en BVNL zijn van de partij.
De oproep tot geweld en etnische zuivering is van Ariël Kallner, lid van het Israëlische parlement (Knesset) voor premier Netanyahu’s Likudpartij. In Nederland leidde zijn oproep afgelopen week tot opschudding. Kallner maakte namelijk deel uit van de tweekoppige Knessetdelegatie die op 6 november een video-overleg zou voeren met de Tweede Kamer.
In navolging van Sjoerd Sjoerdsma (D66), die besloot af te zien van deelname en er terecht op wees dat Kallner oproept tot misdaden die ook in Nederland strafbaar zijn, trokken alle linkse partijen zich terug vanwege Kallners aanwezigheid. Van weifelende CDA-zijde werd gevraagd om een bredere Israëlische afvaardiging.
Het Nederlandse verzoek tot herziening van de delegatie werd door Israël beantwoord met de toevoeging van drie (extreem)rechtse politici. Van de eerdere twee deelnemers is uitgerekend Kallner gehandhaafd. Israël maakt daarmee demonstratief duidelijk dat dit de enige taal is die nog gesproken wordt.
Voor standpunten als die van Kallner is geen plaats in de Tweede Kamer. Een ruime Kamermeerderheid zal het videogesprek daarom boycotten. Voor de VVD, BBB, SGP en BVNL geldt Kallners oproep niet als bezwaar. Cynisch genoeg keerden de vier partijen zich eind oktober tegen de Palestijnse slogan From the river to the sea, Palestine will be free omdat die ‘geweld zou oproepen’.
In Nederland blijkt Kallner bekend als voorzitter van de ‘Israël-Nederland parlementaire vriendschapsgroep’. Kennelijk reiken de banden dieper dan bij het publiek bekend. Ook is hij hoofd van de Knessetdelegatie voor relaties met het Europees Parlement. In die rol trachtte hij recent om Europa te incorporeren in Israëls narratief van een gezamenlijke strijd tegen ‘het kwaad’.
In Israël is Kallner een drijvende kracht achter de financiële ondermijning van het Israëlische maatschappelijk middenveld. Dit voorjaar werd zijn wetsvoorstel om die in één klap te realiseren pas onder grote internationale druk bevroren. Eerder dit jaar kondigde hij een campagne aan tegen zeventig ‘linkse en extreemlinkse’ Israëlische organisaties vanwege hun ‘antisemitisme’.