Decor van het Songfestival: 4 doden, 40 ontvoeringen, 400 gewonden

Het aanstaande Songfestival vindt plaats tegen een decor van systematisch Israëlisch geweld tegen Palestijnse burgers. Duncan Laurence en AvroTros krijgen er elk kwartier mee te maken.

Tijdens de ‘Grote Mars van Terugkeer’-demonstraties in Gaza schoten Israëlische militairen in 2018 6289 Palestijnen met scherpe munitie neer;183 van hen vonden de dood. Het Songfestival-motto ‘Dare to Dream’ is niet voor hen bestemd. Al 71 jaar worden de Palestijnen die in 1947-1949 door joodse milities naar Gaza werden verjaagd door Israël afgehouden van hun recht van terugkeer. Circa zeventig procent van de bevolking van Gaza bestaat uit vluchtelingen en hun nazaten.

Tijdens het Songfestival dat binnenkort in Tel Aviv wordt gehouden, zal zich gemiddeld elk kwartier een geval van zwaar Israëlisch geweld tegen Palestijnse burgers voordoen. Die voorspelling volgt uit de recente geweldsstatistieken.

295 doden, 29 duizend gewonden

In 2018 (periode tot 26 december) werden in de bezette Palestijnse gebieden door Israëlische troepen 295 Palestijnen gedood, onder wie 57 kinderen. Daarnaast raakten 29 duizend Palestijnen gewond, onder wie zevenduizend kinderen.

Alleen al tijdens de ‘Grote Mars van Terugkeer’-demonstraties in de Gazastook vielen in negen maanden tijd 183 doden en werden 6106 burgers verwond door scherpe munitie. Onder deze 6289 doden en gewonden waren 975 kinderen, 41 journalisten, 42 medisch hulpverleners en een aantal gehandicapten, onder wie een man in een rolstoel en twee personen die op krukken liepen.

Het aantal doden is het hoogste sinds de Israëlische aanval op Gaza in de zomer van 2014. Het aantal gewonden is het hoogste sinds de Verenigde Naties dat sinds 2005 documenteert, en komt neer op een gemiddelde van tachtig gewonden per dag, onder wie 19 kinderen.

Razzia’s en politieke gevangenen

In de eerste elf maanden van 2018 werden circa 2700 Palestijnse burgers door Israëlische troepen ontvoerd, veelal tijdens nachtelijke razzia’s. Daarbij wordt door zwaarbewapende en gemaskerde Israëlische militairen grof geweld gebruikt tegen de Palestijnse burgerbevolking, waarbij gewonden en meer dan eens doden vallen, grote schade wordt aangericht en eigendommen worden ontvreemd. Elke nacht worden burgers, onder wie kinderen, op deze wijze opgepakt.

Per januari 2019 bevonden zich 5450 Palestijnen in Israëlische gevangenschap. Onder hen 215 kinderen, van wie 43 jonger dan 16 jaar, alsmede acht leden van het Palestijnse parlement. Bijna vijfhonderd gevangenen worden in ‘administratieve detentie’ gehouden, zonder aanklacht of proces, op grond van ‘geheim bewijs’. Israël wordt ervan beschuldigd de Palestijnse samenleving op deze manier van haar leiders te beroven.

Songfestival omlijst met 444 incidenten

Tegen deze gewelddadige achtergrond vindt in de Israëlische hoofdstad Tel Aviv van 14 tot 18 mei het Eurovisie Songfestival plaats. Nederland wordt daar vertegenwoordigd door Duncan Laurence. AvroTros organiseert de Nederlandse inbreng en verzorgt de live-uitzendingen.

Op basis van bovengenoemde cijfers kan redelijk worden voorspeld tegen welk decor het Songfestival zich zal afspelen: er zullen vier doden en vierhonderd gewonden vallen, en er zullen veertig Palestijnen bij razzia’s worden opgepakt. Samen zijn dat 444 ingrijpende gebeurtenissen in vijf dagen: bijna elk kwartier vindt een gewelddadig optreden van de Israëlische autoriteiten tegen weerloze burgers plaats.

Dat roept de onvermijdelijke vraag op of het moreel verantwoord is deel te nemen aan een liedjesfestijn in een land dat zich bezondigt aan dergelijk geweld tegen een burgerbevolking. Duncan Laurence vindt van wel. AvroTros vindt van wel. The Rights Forum vindt van niet, en doet een klemmend beroep op omroep en artiest om af te zien van deelname.

  • Burgers en organisaties die dit met ons eens zijn, roepen wij op om hun stem te verheffen. Sluit je aan bij de actie van DocP, of neem zelf contact op met AvroTros.
© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy