Sociale media 14 oktober 2022 Lees meer over

Oproep aan Meta: Let Palestine Speak!

Meta, het moederbedrijf van onder andere Facebook, censureert Palestijnse sociale-mediagebruikers. Met een publiekscampagne roept een Palestijnse ngo het Amerikaanse bedrijf op om zijn moderatiebeleid te veranderen.

Campagnebeeld van Meta, let Palestine Speak! © 7amleh

De campagne Meta, let Palestine Speak! is opgezet door 7amleh – The Arab Center for the Advancement of Social Media, in samenwerking met een groot aantal andere organisaties, waaronder Jewish Voice for Peace en het in Amsterdam gevestigde European Legal Support Center.

Censuur op verzoek van Israël

Op een recent gepubliceerde website zet de coalitie uiteen hoe Meta’s moderatiebeleid Palestijnse gebruikers van zijn sociale-mediaplatforms censureert. Op grote schaal worden Palestijnse campagnes, documentatie van Israëlische mensenrechtenschendingen en accounts van voorvechters van Palestijnse rechten verwijderd. Volgens 7amleh worden daarmee de digitale rechten van Palestijnen geschonden.

Alleen al in 2021 en 2022 vonden ruim 1500 van dergelijke schendingen plaats, waarvan 80% op de digitale platforms van Meta, blijkt uit cijfers van 7amleh. Deze censuur vindt grotendeels plaats op aandringen van de Israëlische regering. Die stuurt jaarlijks talloze verzoeken tot verwijdering van berichten of gebruikers per jaar naar sociale-mediabedrijven, voornamelijk naar Meta. Volgens 7amleh voldoen de bedrijven in 90% van de gevallen aan het verzoek.

Dubbele standaard

Tegelijkertijd worden berichten van Israëlische sociale-mediagebruikers in het Hebreeuws nauwelijks gemodereerd. Berichten waarin wordt aangezet tot haat en geweld tegen Palestijnen en Arabieren hebben zich daardoor op grote schaal kunnen verspreiden. Uit onderzoek van 7amleh blijkt dat gewelddadig taalgebruik tegen Arabieren op sociale media met 16% toenam tussen 2019 en 2020, en met 8% in het jaar daarop.

Deze dubbele standaard in Meta’s moderatiebeleid heeft volgens de campagne geleid tot een verstikkend effect op Palestijnse gebruikers van sociale media. Uit onderzoek van 7amleh blijkt dat twee derde van de Palestijnse jongeren bang is om hun politieke mening online te uiten.

De onderdrukking van Palestijnse stemmen heeft daarnaast een enorme invloed op de wereldwijde publieke opinie met betrekking tot de kwestie-Israël/Palestina. Terwijl Meta en andere sociale-mediabedrijven voorkomen dat Palestijnen in staat zijn om het bewustzijn rondom hun vrijheidsstrijd te vergroten, bieden zij wel een platform aan berichten waarin Arabieren en Palestijnen steevast in een kwaad daglicht worden gezet.

Kom in actie

Middels de publiekscampagne Meta, let Palestine Speak! dringt de coalitie er bij de sociale-mediareus op aan de dubbele standaard met betrekking tot de kwestie-Israël/Palestina op te heffen. Het moderatiebeleid moet voor iedereen gelijk, objectief, transparant en duidelijk zijn, en Palestijnen moeten in staat zijn om online hun verhalen te vertellen.

Iedereen kan de campagne ondersteunen door een door 7amleh opgestelde e-mail te sturen naar Nick Clegg, voorzitter Global Affairs bij Meta. Gebruikers van sociale media kunnen zich daarnaast via Twitter of Facebook uitspreken tegen Meta’s dubbele standaard. Bezoek de Q&A-sectie van de campagnewebsite voor meer informatie.

© 2007 - 2025 The Rights Forum / Privacy Policy