Onze solidariteit met de inclusieve 4 mei-herdenking leidde tot een stortvloed aan haatberichten en zelfs dreigementen, aangejaagd door onder meer SBS6, de Telegraaf en Frits Barend. The Rights Forum doet aangifte.
Wie opkomt voor de rechten van de Palestijnen krijgt zonder uitzondering te maken met laster en soms onverholen dreigementen uit pro-Israëlkringen. Ook The Rights Forum heeft daarmee te kampen. Drie jaar geleden publiceerden we al eens een bloemlezing van de bagger die we over ons kregen uitgestort.
Nu was het weer zover. Aanleiding was de inclusieve nationale herdenking die op 4 mei in Den Haag plaatsvond. The Rights Forum sprak al vroeg zijn solidariteit uit met de herdenking, wat vooral heeft geleid tot bijval, maar ook tot onbegrip: via e-mail, sociale media en telefoon kregen we een brede schakering aan beledigingen over ons uitgestort.
Voor alle duidelijkheid: dat aan een inclusieve 4 mei-herdenking grote behoefte bestaat, werd door de vele duizenden deelnemers en online kijkers bevestigd. Veel Nederlanders kunnen de traditionele herdenking niet rijmen met de Nederlandse medeplichtigheid aan de Israëlische genocide in Gaza. Ook biedt de herdenking plaats aan de steeds grotere groepen Nederlanders met eigen ervaringen en herinneringen aan genocide.
Ten onrechte werd dit geframed als belemmering voor de traditionele herdenking. ‘Onze herdenking is een aanvulling, geen concurrentie’, verduidelijkte voormalig diplomaat en mede-organisator van de inclusieve herdenking Tessa Terpstra in interviews met de Volkskrant en NRC:
We willen stilstaan bij álle slachtoffers van genocide, oorlog, vervolging en onderdrukking. Dat is precies wat, volgens ons, bedoeld is toen we beloofden: ‘Nooit meer’.
Zo is ruimte gecreëerd voor een inclusieve en waardige herdenking, waarbij de belofte van ‘Nooit meer’ centraal staat en iedereen welkom is.
Het is daarom schokkend hoeveel haat dit in het huidige Nederland oproept, met de laster en dreigementen die wij ontvingen als illustratie.
Een schrijver noemt onze solidariteit met de inclusieve 4 mei-herdenking ‘onsmakelijk’, ‘onbeschoft’, ‘brutaal’ en ‘ongeciviliseerd’. Hij concludeert: ‘Wat voor mensen zijn jullie dat je probeert onze dodenherdenking te kapen? Heb respect voor anderen!’
Een ander vindt het ‘schandalig’ dat we ‘4 mei pogen te kapen’, want ‘de Palestijnen proberen elke dag te kapen maar nu jullie 4 mei ook nog willen verstoren is dit schandalig’.
Andere reacties zijn grimmiger. Eén ervan begint met ‘Geachte nazi’s, SS-ers, babymoordernaars, kinderverkrachters, fraudeurs, oplichters, zwendelaars, mishandelaars oftewel Palestijnen liefhebbers’. Een ander kiest voor ‘Hamasterreur-aanhangers, NSB’ers, neonazi’s […] en landverraders’ en kondigt een burgeroorlog aan.
Weer anderen grepen naar nog zwaardere middelen. We ontvingen het volgende in hoofdletters getikte bericht:
Hoop dat Gaza met de grond gelijk wordt gemaakt. En hoop op een aanslag bij Koekamp [op] 4 mei.
De Koekamp is de locatie in Den Haag waar zondag de inclusieve herdenking werd gehouden.
Hier zijn grenzen overschreden en doen wij aangifte. In een klimaat waarin vulgariteit de vorm van dreigementen aanneemt ligt verdere escalatie op de loer. Dat is een dieprode lijn.
Met die blik moet ook de ophitsing door verschillende media worden bekeken. Een voorbeeld is de video van SBS6 en de Telegraaf van 22 april, waarin Frits Barend tekeer gaat tegen The Rights Forum als vermeende organisator van de 4 mei-herdenking. De redactie had niet de moeite genomen om uit te zoeken wie de echte organisatoren zijn. De kans om The Rights Forum te belasteren was kennelijk te verleidelijk. En dat gebeurde volop.
Volgens Barend zijn wij – ‘die groep van Van Agt’ – antisemieten. ‘Deze mensen hebben een bloedhekel aan Joden en Israël’ en ‘Het gaat ze om één ding: Joden pakken’, aldus Barend, die door de presentator niet tot de orde werd geroepen. Hoe het dan kan dat bij The Rights Forum Joden werken en nog veel meer zijn aangesloten, vergat hij te vragen.
Barend kreeg ook de ruimte voor een analyse van het goede leven van de Palestijnen in de Gazastrook voordat Israël besloot die van de aardbodem te vegen. De moordende Israëlische blokkade en constante militaire campagnes – het Rode Kruis waarschuwde acht jaar geleden al voor de ‘ondergang van Gaza’ – hebben volgens Barend veel moois opgeleverd:
Het ging hartstikke goed tussen Israël en Gaza. Er waren 24 ziekenhuizen in Gaza. Er waren busverbindingen. Kinderen waren doodgelukkig. […] Ik heb nooit geweten dat het zo goed was in Gaza.
In de video toont Barend precies aan waarom bij velen behoefte bestaat aan een nieuwe invulling van de 4 mei-herdenking. Waarin de belofte ‘Nooit meer’ centraal staat – als in ‘Nooit meer genocide’, ‘Nooit meer bezetting’ en ‘Nooit meer stigmatiseren’. Daar haakt Barend af.
Hij wil een exclusieve herdenking voor Joodse slachtoffers en ‘de mensen in Friesland die onderdak verschaft hebben’. Daarmee sluit hij de vele Nederlanders uit die slachtoffer zijn van andere oorlogen en geweld, of zich daardoor emotioneel geraakt voelen. Barend wil dat bovendien kunnen combineren met steun aan een bezetter, valse beschuldigingen van antisemitisme, laster en het aanzetten tot haat en mogelijk geweld.
Daar scheiden de wegen.
Naschrift: In een eerdere versie van dit artikel werden de naam van een van de personen die ons bedreigden en het bedrijf waar hij werkte genoemd. Ons is gemeld dat de betreffende persoon slachtoffer is van identiteitsfraude en dat zijn naam, zakelijk e-mailadres en telefoonnummer zijn misbruikt. Daarom zijn de naam van deze persoon en het bedrijf uit het artikel verwijderd.