Dindag werd in Gaza opnieuw een Palestijnse demonstrant doodgeschoten. In een ziekenhuis stierf een Palestijn die eerder gewond was geraakt. Israël wordt verdacht van het gebruik van verboden munitie.
Dinsdag werd werd in Gaza opnieuw een Palestijnse demonstrant door Israëlische militairen doodgeschoten. De 25-jarige man kreeg een kogel in de borst en was op slag dood. Hij werd geïdentificeerd als Ahmad Umar Arafah uit Dayr al-Balah. Verdere bijzonderheden ontbreken vooralsnog.
In een ziekenhuis in Gaza stierf maandag een 29-jarige Palestijn aan de verwondingen die hij afgelopen vrijdag opliep bij de eerste massale demonstratie in het kader van de ‘Grote Mars van Terugkeer’. De man werd door een Israëlische militair in de buik geschoten.
Hiermee komt het dodental van de vrijdag begonnen demonstraties op 18. Naar verwachting zal het verder oplopen. Een aantal van de ruim 1400 gewonden die vrijdag vielen verkeert nog in levensgevaar. Volgens Haaretz (€) werden 758 van hen getroffen door scherpe munitie, en nog eens 148 door met rubber omhulde kogels.
Intussen komen steeds meer berichten naar buiten over het mogelijke gebruik van verboden munitie door het Israëlische leger. Het zou gaan om kogels die in het lichaam uiteenspatten. Foto’s gemaakt door Palestijnse chirurgen, gepubliceerd door onder meer de Palestijnse activist Iyad Burnat en door Ali Abunimah op The Electronic Intifada, tonen gruwelijke verwondingen en restanten van gefragmenteerde kogels.
Het artikel van Abunimah bevat ook een aantal video’s waarin te zien is hoe demonstranten die zich ver van het grenshek bevonden werden neergeschoten. Sommigen stierven ter plaatse, anderen raakten gewond. Al een dag vóór de demonstraties waarschuwde Amnesty International voor de ‘dark history of unlawful use of lethal force’ van het Israëlische leger, terwijl de Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem waarschuwde voor wat ze noemt de ‘shoot-to-kill’-politiek van Israël.
Dinsdag beschuldigde Human Rights Watch Israël in een scherpe verklaring van het ‘onwettig en berekenend doden van ongewapende demonstranten’. De organisatie wijst in dat verband op de ‘cultuur van straffeloosheid’ die het Israëlische leger kenmerkt:
The high number of deaths and injuries was the foreseeable consequence of granting soldiers leeway to use lethal force outside of life-threatening situations in violation of international norms, coupled with the longstanding culture of impunity within the Israeli army for serious abuses.
Human Rights Watch onderstreept eens te meer de noodzaak van een onderzoek door het Internationaal Strafhof naar ‘ernstige misdaden in Palestina’.
Zoals The Rights Forum eerder berichtte roepen de Europese Unie (EU) en secretaris-generaal Antonio Guterres van de Verenigde Naties (VN) op tot een ‘onafhankelijk en transparant onderzoek’ naar het Israëlische geweld. Intussen spraken ook individuele Europese landen hun ‘diepe bezorgdheid’ uit. Israël noemde de oproep direct ‘hypocriet’ en zondag herhaalde minister Avigdor Lieberman van Defensie dat Israël geen onderzoek toestaat. ‘De militairen deden wat gedaan moest worden’, zei Lieberman. Wat hem betreft krijgen ze daarvoor een onderscheiding.
De belangrijke vraag is nu wat de EU en Guterres gaan doen. Stellen zij op korte termijn een onderzoek in, of zijn hun oproepen de gebruikelijke loze verklaringen waarmee zij tegenover Israël hun eigen ‘cultuur van straffeloosheid’ in stand houden? Een tweede vraag is of we stappen kunnen verwachten van de Nederlandse regering, of dat het in de ‘Internationale Hoofdstad van Vrede en Recht’ opnieuw doodstil blijft?
Het Palestijnse Nationaal Comité (BNC) dat de acties van de internationale Boycot, Desinvestering en Sancties (BDS)-beweging coördineert sluit zich aan bij de oproep tot onderzoek, maar roept ook op tot directe beëindiging van alle samenwerking met Israëls wapen- en veiligheidsindustrie en met alle bedrijven en instellingen die medeplichtig zijn aan Israëls schendingen van de mensenrechten en het internationaal recht.