Al-Jazeera zal binnenkort een undercover gemaakte reportage over de Israël-lobby in de Verenigde Staten uitzenden. Gisteren werd de nieuwsorganisatie vrijgesproken van klachten over een vergelijkbare reportage over de Israël-lobby in Engeland.
Al-Jazeera zal binnenkort het resultaat uitzenden van een onderzoek dat de nieuwsorganisatie undercover heeft uitgevoerd in de rangen van de Israël-lobby in de Verenigde Staten. Dat werd maandag bekendgemaakt door Clayton Swisher, hoofd van de afdeling onderzoeksjournalistiek van Al-Jazeera. Naar nu blijkt werd met uitzending gewacht op de afhandeling van klachten over een soortgelijke reportage over het reilen en zeilen van de Israël-lobby in het Verenigd Koninkrijk.
In januari 2016 presenteerde Al-Jazeera de vierdelige serie The Lobby, die uitwees dat de Israëlische ambassade in Londen actief was betrokken bij pogingen om Britse politici ‘neer te halen’. De serie leidde tot grote ophef en dwong Israël tot terugtrekking van de verantwoordelijke diplomaat, Shai Masot. Ook leidde de serie tot klachten bij Ofcom, de Britse toezichthouder op de media.
In de klachten werd onder meer gesteld dat Al-Jazeera regelgeving zou hebben overtreden, inbreuk zou hebben gemaakt op de privacy van personen, en zelfs dat de serie ‘antisemitisch’ zou zijn. Nadat Al-Jazeera het ruwe materiaal en de communicatie rond de serie had overlegd, heeft Ofcom die klachten nu ongegrond verklaard. In een maandag gepubliceerd bulletin wordt Ofcoms besluit uitgebreid gemotiveerd (pagina 20-28). Ten aanzien van de klacht dat de serie antisemitisch zou zijn, spreekt Ofcom duidelijke taal:
It did not consider that such a critical analysis of the actions of a foreign state constituted anti-Semitism, particularly as the overall focus of the programme was to examine whether the State of Israel was acting in a manner that would be expected of other democratic nations.
Het besluit van Ofcom maakt de weg vrij voor uitzending van Al-Jazeera’s onderzoek naar de Amerikaanse Israël-lobby. Swisher maakte bekend dat dit undercover-onderzoek samen opliep met het onderzoek naar de Britse Israël-lobby, en stelde dat het huidige politieke klimaat – waarin de Amerikaanse autoriteiten zich grote zorgen maken over buitenlandse inmenging – zich goed leent voor uitzending. ‘Tenzij Israël om enigerlei reden buiten dat debat wordt gehouden’, voegde hij daaraan toe.
Intussen kan worden vastgesteld dat de oproep die Jeremy Corbyn, leider van de Britse Labourpartij, naar aanleiding van The Lobby deed aan premier Theresa May niet tot gevolgen heeft geleid. Corbyn vroeg May in januari 2015 om een onderzoek in te stellen naar Israëls ‘improper interference in this country’s democratic process’, zoals door Al-Jazeera blootgelegd. Hij noemde Israëls activiteiten ‘clearly a national security issue’. Eerder had Boris Johnson, de Britse minister van Buitenlandse Zaken, laten weten niet bereid te zijn tot zo’n onderzoek. Zijn regering had ‘de zaak afgesloten’.
Hoe belangrijk zo’n onderzoek is blijkt uit de sindsdien geïntensiveerde pogingen van de Britse Israël-lobby om critici van Israëls koloniseringspolitiek als antisemieten te belasteren en buitenspel te zetten. Juist Corbyns Labourpartij vormt het toneel van die pogingen – aangejaagd door de aan Israël verbonden Jewish Labour Movement, die tot doel heeft elke vorm van solidariteit met de Palestijnen de kop in te drukken. Begin deze maand werd de prominente Israëlisch-Britse professor Moshé Machover vanwege vermeend antisemitisme uit de partij gezet.
Op deze website is in de sectie Documentaires nadere informatie opgenomen over de activiteiten van de Israël-lobby.
Het probleem is allang niet meer de bezetting. Het probleem is het gedogen ervan.
Ramsey Nasr Schrijver / dichter / acteur