Oorlog in Gaza 2 november 2023 Lees meer over

Brief van een Palestijnse Nederlander aan premier Rutte

Palestijnse Nederlanders roepen premier Rutte op om in actie te komen ter bescherming van de Palestijnen in Gaza. Hieronder de hartenkreet die een van hen aan Rutte voorlas.

Awni

Deze week nodigde premier Mark Rutte (VVD) een aantal Palestijnse Nederlanders uit voor een gesprek. Sommigen kozen ervoor niet te gaan. Wat valt er immers te zeggen tegen een premier die ‘onvoorwaardelijk’ de kant van Israël heeft gekozen? Anderen kozen ervoor wel te gaan, waaronder een groep Nederlanders met familie en vrienden in Gaza.

Hieronder delen we de brief die een deelnemer aan het gesprek voorlas aan Rutte. De auteur is bekend bij The Rights Forum maar wenst anoniem te blijven.

Aan premier Rutte

Per 29 oktober 2023 zijn tijdens het Israëlische bombardement op Gaza ten minste 3.324 Palestijnse kinderen gedood. Bijna 7.000 kinderen raakten gewond; zo’n 1.000 worden vermist; zij liggen onder het puin.

Per 29 oktober 2023 zijn in Gaza 881 Palestijnse gezinnen volledig van de aardbodem gevaagd als gevolg van doelbewuste aanvallen door de Israëlische bezetter.

Dit zijn niet slechts cijfers. Het gaat om gewone mensen met levens vol hoop en dromen. Althans, tot voor kort.

Yousif

Maak kennis met Yousif. ‘Hij is zeven jaar oud, blond, met krullend haar en zo mooi’, aldus de beschrijving van zijn ouders. Yousif werd dood aangetroffen onder het puin en naar het ziekenhuis gebracht waar zijn vader werkt.

Maak kennis met Awni. Een kleine, maar zelfverzekerde YouTuber van twaalf. Onlangs maakte hij – op weg van school naar huis – de mijlpaal van duizend abonnees bekend. Hij nodigde iedereen uit zich op zijn kanaal te abonneren om zo zijn droom van honderdduizend volgers te verwezenlijken. Zou hij het halen? Nee, dat zal hij niet. Awni werd samen met al zijn familieleden gedood.

Omar

En maak kennis met Omar. Kwebbelde veel. Je zou je nooit met hem vervelen. Omar is vrolijk, altijd druk in de weer en zorgt voor iedereen. Nooit uitgepraat als het over sport of de ruimte gaat. Zou hij ooit voetballer worden of misschien zelfs astronaut? Kan hij met zijn manier van denken en energie misschien een goede psychiater zijn? Dat zal hij niet worden. Omar werd samen met twaalf familieleden gedood.

DENK eens aan alle andere kinderen die elke nacht bombardementen moeten doorstaan.

DENK aan alle moeders en vaders die hun kinderen in een oogwenk zien verdwijnen of langzaam onder het puin zien sterven.

DENK diep na.

Maar denk niet alleen. DOE IETS.

Meneer Rutte, wij vragen niet om liefdadigheid. Wij vragen u uw werk te doen. Omdat u een verplichting en verantwoordelijkheid hebt tegenover uw burgers, maar ook tegenover de mensen die lijden en die nu, mede dankzij uw passiviteit, blootstaan aan genocide.

Wat wij eisen

STOP de onvoorwaardelijke steun voor Israël.

KOM IN ACTIE om een genocide te voorkomen. Roep NU op tot een staakt-het-vuren. Artikel 1 van het Genocideverdrag zegt ‘dat genocide, ongeacht of het feit in vredes- dan wel in oorlogstijd wordt bedreven een misdrijf is volgens internationaal recht, die moet worden voorkomen en bestraft’.

STOP de handel met illegale nederzettingen op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost-Jeruzalem, en de Golanhoogten.

STOP de militaire handel en samenwerking met een leger dat apartheid implementeert en genocide pleegt.

Dit zijn enkele van de acties die u kunt ondernemen en die u moet ondernemen om het imago en de integriteit van Nederland hoog te houden als een land dat gerechtigheid en vrijheid voor iedereen waardeert. Een land dat onderdak biedt aan het Internationaal Gerechtshof en het Internationaal Strafhof. En een land dat het internationaal recht promoot als de manier om conflicten op te lossen.

Als u dit nu nalaat zult u herinnerd worden als een crimineel die heeft meegewerkt aan een genocide. Dat zullen wij, Nederlandse burgers en alle mensen in de vrije wereld die meer van u verwachten, niet vergeten. U en de regering zullen medeverantwoordelijk worden gehouden voor deze misdaden.

Onderneem NU actie en verander het buitenlandbeleid dat de afgelopen dertig tot veertig jaar tot niets anders dan ellende voor het Palestijnse volk heeft geleid. Want wat heeft uw beleid en vriendschap met Israël opgeleverd in termen van vrede? In 2008, 2010 en 2014?

Als er niets verandert zullen mensen niet alleen hun vertrouwen in politici verliezen, maar zelfs het geloof in de beginselen van rechtvaardigheid en vrijheid. Uiteindelijk zal er een punt komen waarop ze de zaken in eigen hand nemen. Dat wil niemand.

Meneer Rutte, u weet wat u moet doen. Herinnert u zich Oekraïne nog? Dat hebt u echt goed gedaan. U bent niet op bezoek geweest bij Putin; u hebt geen vriendschap gesloten met Rusland om het land uit te leggen wat juist is. Wat is nu het verschil? De huidskleur of religie van mensen wellicht?

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy