Mensenrechten 18 juli 2024 Lees meer over

Pride Amsterdam handhaaft omstreden sponsoring door Booking.com

In plaats van zijn relatie te verbreken, laat Pride Amsterdam zich in de luren leggen door Booking.com. Queer-groepen en activisten volharden in hun protest tegen Booking onder de slogan ‘Not Booking.it’.

De slogan waaronder queer-groepen en activisten actie voeren tegen Booking.com en de sponsorrelatie die Pride Amsterdam met dat bedrijf onderhoudt.

Stichting Pride Amsterdam heeft aangekondigd zijn sponsorrelatie met het omstreden bedrijf Booking.com voort te zetten. Daartegen bestond protest. Booking faciliteert namelijk de verhuur van woningen van Israëlische kolonisten op gestolen Palestijns land in Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever.

Oorlogsmisdaden

Daarmee maakt Booking zich medeplichtig aan oorlogsmisdaden, en schuldig aan het witwassen van daaruit verkregen winsten. Om die reden deden The Rights Forum, ELSC, SOMO en Al-Haq eind vorig jaar aangifte tegen Booking – een zaak waarvoor wij elke steun kunnen gebruiken.

Om dezelfde reden riep een coalitie van meer dan 1.250 organisaties en queer-activisten de Stichting Pride Amsterdam op haar relatie met Booking te verbreken. Dat was in maart. Velen rekenden erop dat de stichting – doordesemd met de strijd voor mensenrechten als het om de lhbti+ gemeenschap gaat – daar direct gehoor aan zou geven. Dit te meer daar het COC begin juni gevolg gaf aan de oproep zijn banden met Booking te verbreken. Maar het bleef maandenlang stil.

‘Informatieve dialoog’

Naar nu pas bekend is geworden heeft de stichting op 19 juni per brief gereageerd op de maatschappelijke oproep. De schokkende uitkomst is dat de stichting zijn sponsorrelatie met Booking handhaaft. Dit op grond van ‘een uitgebreide en informatieve dialoog’ met ‘management en experts die bij Booking verantwoordelijk zijn voor governance & ethics’.

Voor alle duidelijkheid: de betrokkenheid van Booking bij de illegale Israëlische kolonisering – een oorlogsmisdaad die gepaard gaat met schendingen van de mensenrechten – is uitvoerig gedocumen-teerd door Human Rights Watch, Amnesty International en andere mensenrechtenorganisaties. Al vanaf 2017 wordt Booking door de VN opgeroepen zijn activiteiten in bezet Palestijns gebied te staken. Daar heeft het bedrijf geen gehoor aan gegeven. Om die reden staat het sinds begin 2020 op een zwarte VN-lijst.

De vraag aan Pride Amsterdam was om daar de enig denkbare consequentie aan te verbinden door de relatie met Booking te verbreken. Dat is niet gebeurd. Integendeel, de stichting tracht begrip te kweken voor Bookings gedrag. Over de inhoud van het gesprek schrijft de stichting het volgende:

In het gesprek heeft het Pride bestuur informatie ontvangen over de juridische complexiteit en beperkingen van Booking ten aanzien van accommodaties in bezet gebied, en de onderzoeken en screening die Booking binnen de mogelijkheden die zij hebben inzet om de mensenrechten en veiligheid zo optimaal mogelijk te waarborgen.

Wartaal

Dat is wartaal. Waar de stichting schrijft over ‘bezet gebied’, gebruikt Booking nota bene zelf de term ‘betwist gebied’. Dat is de bekende Israëlische propaganda die in Nederland onder meer door partijen als de PVV en SGP ook wordt rondgepompt. Booking stelt zelfs dat het bieden van een platform voor accommodaties op gestolen Palestijns land ‘geen negatieve gevolgen’ heeft voor de bestolenen. Pride stelt de positie van Booking dus aanzienlijk positiever voor dan die in werkelijkheid is.

Ook de zinsnede over de vermeende ‘juridische complexiteit’ is misleidend. Er bestaat onder Nederlands of internationaal recht geen enkel obstakel voor Booking om zijn activiteiten in bezet gebied direct te beëindigen. De Nederlandse regering ‘ontmoedigt’ dergelijke activiteiten zelfs – althans in theorie.

De reden waarom Booking vermoedelijk volhardt in zijn activiteiten op gestolen Palestijns land wordt door Pride in de brief niet genoemd, maar liet het bedrijf wel doorschemeren in eerdere verklaringen. Booking is bang voor druk of sancties vanuit Amerika, waar pro-Israëlgroepen via rechtszaken en wetgeving proberen te voorkomen dat bedrijven zich terugtrekken uit de illegale Israëlische kolonies. Booking wil die druk voorkomen, ten koste van Palestijnen over wiens rug het de zakken blijft vullen.

Not Booking.it

In de brief spreekt het bestuur zijn vertrouwen uit ‘dat Booking.com zijn beleid ethisch verantwoord toepast en uitvoert’. Waarom de stichting daar wel vertrouwen in heeft, maar niet in de VN, Human Rights Watch en Amnesty, wordt niet duidelijk gemaakt. Of de stichting überhaupt gesproken heeft met mensenrechtenorganisaties blijkt nergens uit. Een medewerker van The Rights Forum heeft nooit een reactie gekregen op een bericht aan Pride.

De conclusie is dat Pride onvoldoende is ingegaan op de grote bezwaren tegen sponsoring door een miljardenbedrijf dat evident onethisch en mogelijk illegaal handelt. Pride bevindt zich in de zeldzame positie wél iets wezenlijks te kunnen doen voor de rechten van Palestijnen, maar kiest ervoor de andere kant op te kijken. Queer-groepen en activisten hebben aangekondigd te volharden in hun acties tegen de sponsorrelatie en de schadelijke activiteiten van Booking onder de slogan ‘Not Booking.it!

© 2007 - 2025 The Rights Forum / Privacy Policy