Jeruzalem 19 december 2017 Lees meer over

VS spreekt veto uit over Jeruzalem-resolutie Veiligheidsraad

Zoals verwacht heeft de VS een kritische Jeruzalem-resolutie van de Veiligheidsraad met een veto geblokkeerd. Maar de stemverhouding – veertien tegen één – onderstreept het isolement waarin de VS en Israël zich bevinden. Donderdag spreekt de Algemene Vergadering van de VN zich uit over de kwestie-Jeruzalem.

De Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley stemt tegen de Veiligheidsresolutie.

Israël en de Verenigde Staten (VS) staan volstrekt alleen in hun opvattingen over Jeruzalem en het zogeheten vredesproces dat tot een akkoord tussen Israëli’s en Palestijnen zou moeten leiden. Dat is de voornaamste conclusie na de stemming in de Veiligheidsraad over een concept-resolutie, waarin president Donald Trumps besluit Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen impliciet scherp wordt veroordeeld. De VS sprak gisteren zoals verwacht een veto uit over de resolutie, maar de veertien andere leden stemden vóór.

Op Palestijns initiatief zal de Algemene Vergadering van de VN zich donderdag uitspreken over het besluit van de Amerikaanse president, die ook aankondigde de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te zullen verhuizen. Verwacht wordt dat de 193 leden zich in grote meerderheid achter een veroordeling van Trumps besluit zullen scharen. Binnen de Algemene Vergadering heeft geen enkel land het recht van veto.

Dreigende taal VS

De Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley keerde zich maandag, net als tijdens de spoedzitting van de Veiligheidsraad eerder deze maand, furieus tegen de overige veertien leden. Ze typeerde de opvatting van haar critici in termen als ‘schandalig’ en ‘beschamend’, en verweet hen vrede tegen te werken en de Palestijnen te stimuleren ieder vredesvoorstel af te wijzen en te weigeren met Israël te onderhandelen.

In even rabiate bewoordingen hekelde ze Trumps voorganger Barack Obama, die een jaar geleden weigerde zijn veto uit te spreken over resolutie 2334, waarin Israël in scherpe bewoordingen werd gemaand het internationaal recht te respecteren. Ze noemde de resolutie ‘een smet op Amerika’s geweten’ en een illustratie van de ‘onevenredige vijandigheid’ van de VN jegens Israël. De opstelling van de Veiligheidsraad is een ‘belediging’ die ‘niet vergeten zal worden’, sprak ze dreigend:

What we witnessed here today in the Security Council is an insult. It won’t be forgotten. It’s one more example of the United Nations doing more harm than good in addressing the Israeli-Palestinian conflict.

Palestijnen doen beroep op Rusland en China

President Mahmud Abbas van de Palestijnse Autoriteit heeft intussen delegaties naar Moskou en Beijing gestuurd om de interesse van Rusland en China te peilen om de traditionele rol van de VS als bemiddelaar in het vredesproces over te nemen. Rusland toonde zich daar gisteren al toe bereid, terwijl China eerder dit jaar blijk gaf van toenemende betrokkenheid bij het vredesproces. Afgelopen zomer presenteerde China een eigen vredesinitiatief.

In reactie op Trumps besluit maakte Abbas vorige week bekend een toekomstige Amerikaanse bemiddelaarsrol uit te sluiten. De Israëlische regering heeft meermalen laten weten geen andere bemiddelaar dan de VS te zullen accepteren.

Steun ons / Samen kunnen we een rechtvaardige uitkomst van de kwestie-Palestina/Israël afdwingen. U kunt onze activiteiten versterken of ons werk financieel ondersteunen.

Ik koester een diepgewortelde hoop op vrede in het midden-oosten met gerechtigheid als basis.

Doekle Terpstra
Bestuurder

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy