Teken de petitie 23 januari 2023 Lees meer over

Geen Amerikaanse ambassade op gestolen Palestijns land!

De Amerikaanse president Biden staat voor de beslissing om een nieuwe ambassade in Israël te bouwen op land dat toebehoort aan Palestijnse vluchtelingen. Een petitie moet hem daarvan weerhouden.

De petitie van het Amerikaanse Congreslid Rashida Tlaib (Democraten, Michigan).

De regering-Biden besluit dezer dagen over de bouw van een nieuwe ambassade in Israël. Die moet verrijzen in West-Jeruzalem, op land dat eigendom is van de nazaten van Palestijnse families die in 1948 tijdens de Nakba door Joodse milities werden verdreven of tot vluchten gedwongen. In december beschreven we de beladen achtergrond van het voorliggende besluit.

Tegen de voorgenomen bouw wordt door nazaten van de vluchtelingen fel geprotesteerd. Die hebben het recht aan hun kant, maar hebben ook moeten toezien hoe dat al decennia wordt genegeerd. Om die reden is het Amerikaanse Congreslid Rashida Tlaib een petitie gestart die de regering-Biden moet weerhouden van de bouw.

Trumps erfenis

Biden heeft te maken met de erfenis van zijn voorganger Trump, die Jeruzalem erkende als ‘hoofdstad van Israël’ en in mei 2018 de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar die stad verhuisde. Biden heeft Trumps besluit nooit teruggedraaid, ook al was dat in strijd met het internationaal recht en decennialange Amerikaanse politiek.

Maar nu staat de president voor een verdergaande stap. De geplande nieuwbouw komt niet alleen in een stad maar ook op land waar die niet thuishoort. Land dat zonder twijfel door Israël om die reden is geselecteerd. Biden wordt zo gedwongen tot een besluit dat veel meer omvat dan de ambassade.

Op het spel staan de rechten van de Palestijnen op het land waarvan zij met geweld verdreven zijn, en op hun terugkeer erheen. Besluit Biden tot de bouw, dan normaliseert, zo niet legitimeert, hij het onrecht dat de Palestijnen tijdens de Nakba en daarna is aangedaan. Israël zal zo’n besluit zonder twijfel gebruiken om de Palestijnse rechten verder te ondermijnen.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy