Vluchtelingen

De staat Israël werd in 1948 eenzijdig uitgeroepen op land dat grotendeels van Palestijnen was en door Palestijnen werd bevolkt. Er brak oorlog uit. 700.000 Palestijnen sloegen op de vlucht. Israëlische historici hebben intussen aangetoond dat velen van hen volgens een vooropgezet plan zijn verdreven.

Om hun terugkeer te bemoeilijken, vernietigden Israëlische strijdkrachten meer dan 400 Palestijnse dorpen waarin de vluchtelingen hadden gewoond. Onder het internationaal recht hebben de Palestijnse vluchtelingen en hun nakomelingen het recht om terug te keren. Maar Israël respecteert dat recht niet en verhindert hun terugkeer.

"The UN General Assembly reaffirms the right of all persons displaced as a result of the June 1967 and subsequent hostilities to return to their homes or former places of residence in the territories occupied by Israel since 1967." RESOLUTIE VAN DE ALGEMENE VERGADERING VAN DE VN, AANGENOMEN 13 DECEMBER 2013

Volgens de VN wonen er op dit moment circa vijf miljoen Palestijnse vluchtelingen in 61 kampen:

Westoever, 741.400 personen in 19 kampen
Gazastrook, 1.203.000 personen in 8 kampen
Syrië, 499.200 personen in 9 kampen
Libanon, 441.500 personen in 15 kampen
Jordanië, 2.035.000 personen in 10 kampen

 

Infograpic van Visualizing Palestine over Palestijnse vluchtelingen

 

Miljoenen Palestijnse vluchtelingen leven in vluchtelingenkampen, zonder uitzicht op een menswaardig bestaan. De internationale gemeenschap geeft de vluchtelingen hulp, maar oefent geen druk op Israël uit om het recht op terugkeer te respecteren. Het ontbreekt aan politieke wil de rechten van de Palestijnen te beschermen.

 

Vernietigde Palestijnse dorp zichtbaar gemaakt met de I-Nakba-app

De I-Nakba app van Israëlische organisatie Zochrot helpt Palestijnse dorpen in Israël te lokaliseren, die na 1948 zijn vernietigd of ontvolkt. I-Nakba is beschikbaar in drie talen, biedt foto’s en filmpjes en de mogelijkheid om informatie toe te voegen en te delen.

Al-Nakba, “catastrofe” in het Arabisch, is de term waarmee de Palestijnen refereren aan de voor hen traumatische gevolgen van de oorlog in 1948.

► DOWNLOAD DE APP


► MEER INFORMATIE OP DE WEBSITE VAN DE VN-VLUCHTELINGENORGANISATIE UNRWA
► REPORTAGE OVER LEEFOMSTANDIGHEDEN VAN PALESTIJNSE VLUCHTELINGEN IN GAZA